С пюре от тиква може да приготвим сочно и вкусно руло. Богато на аромат и вкус, благодарение на микса подправки за тиква. Блатът може да се приготви предварително 2-3 дни, като се съхранява в хладилник, увит в стреч фолио. Готовото руло е подходящо за замразяване. Рулото е изключително лесно за приготвяне.
Продукти:
Блат:
Сухи съставки:
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
1-2 щипки сол
1 и ½ ч.л. канела
ванилия
1 ч.л. подправки за тиква
Течни съставки:
3 яйца
150 г пюре от тиква
100 г кафява захар-тъмна или светла
50 г бяла кристална захар
Крем:
60 г меко масло
80 г пудра захар
ванилия
200 г натурално пълномаслено крем сирене, тип Филаделфия
настъргана кора от 1 лимон или портокал
2 с.л. сладко от лимонови или портокалови корички
Друго:
1 с.л. кокосови стърготини или фино смлени ядки по избор
Приготвяне:
* За блата смесете в купа сухите съставки. В друга купа разбийте заедно всички продукти за течната смес. Миксер не е нужен, телена бъркалка е напълно достатъчна. Сипете ги към сухата смес и разбийте още веднъж за кратко, колкото всичко да се смеси добре.
Загрейте фурната на 175°C с вентилатор. Покрийте правоъгълна тава 25X38 см с хартия за печене и я намаслете с малко олио или масло.
Изсипете тестото в тавата и го загладете с шпатула. Изпечете блата за около 15-20 минути.
* Оставете изпечения блат за изстине до топло и го завийте на руло в чиста памучна кърпа, като преди това отстраните хартията. Завивайте заедно с кърпата, за да не се залепи за себе си. Оставете го така увит 2-3 часа, за да изстине напълно и да приеме форма. Може да го сложите и в хладилник. Това, че го завивате все още топъл, след това ще предпази рулото от напукване и начупване.
* За крема разбийте за кратко маслото с пудрата захар и ванилията. Добавете крем сиренето и лимоновата кора. Разбъркайте до хомогенност.
Сглобяване:
* На работния плот постелете голямо парче стреч фолио. Поръсете го с кокос или ядки. Върху него развийте блата. Намажете го с крема и поръсете с цитрусовите корички. (Снимка 1) Завийте внимателно на руло откъм дългата част. Увийте го във фолиото и пристегнете краищата. (Снимка 2)
* Оставете рулото в хладилник за няколко часа, след което го нарежете и му се насладете!
*** Като заключение мога да кажа, че рулото е много сочно и вкусно. Богато на аромати и с много нежна текстура.
Няколко насоки:
Тиквеното пюре е добре да бъде по-гъсто. За целта го отцедете предварително.
През целия процес на приготвяне на блата може да използвате миксер, ако ви е по-лесно отколкото с бъркалка.
Ако използвате ванилова захар я прибавете към сухите съставки. Ако е от шушулка или течна я сложете в течните.
Не пропускайте намасляването на хартията. Тестото е без никаква мазнина и трябва да сме сигурни, че добре ще се отлепи от хартията.
За набухвател може да използвате само бакпулвер, но содата придава мекота на изпечения продукт, както и спомага за по-добро набухване. Уверявам ви, че тя е в малко количество и тестото не мирише на сода. Все пак, ако решите да не я използвате, увеличете бакпулвера на 2 ч.л.
Подправките за тиква са изцяло въпрос на вкус. Сложете това, което обичате.
Ако не ви харесва изборът ми за крем, напълнете рулото с крем по ваша преценка.
Сладкото от цитрусови корички не е задължително. Просто на мен много ми харесва. Може да го замените със сушени плодове или натрошен шоколад. Или да не слагане никакви добавки.
Няма коментари:
Публикуване на коментар