Тази година избрах питката за Бъдни вечер да съдържа два от символите на християнството. Кръстът-символ на вярата от векове наред. Символизира саможертвата, страданието и отдадеността. Слънцето-символ на Христос, Бог-Отец, на Божията майка, на църквата и живота.
Продукти:
20 г прясна мая
270 мл хладка вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 с.л. олио
500 г брашно+брашно за доизмесване
за намазване:
1 с.л. олио +1 с.л. вода
Приготвяне:
* Разтворете маята във водата и я подхранете със захарта. Добавете 3-4 с.л. от брашното и разбъркайте на каша. Покрийте с кърпа и оставете кваса да шупне. Изсипете го към останалото брашно и добавете олиото и солта. Омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса.
След като тестото е втасало, отделете от него 100 г и го направете на топка. Заделете го настрана. Останалото тесто разделете на 10 равни части и също ги оформете на топки. (Снимка 1) Покрийте ги с памучна кърпа и ги оставете да се отпуснат за 5-10 минути. Не е нужно да втасват повторно. След това направете 10 фитила, всеки с дължина около 30 см. Леко изтънете краищата им. (Снимка 2)
Върху голям лист хартия за печене сложете в средата топката от 100 г. Около нея разположете фитилите като лъчи. (Снимка 1) Махнете топката и там, където е стояла прищипете един в друг фитилите. (Снимка 2)
Започнете да завъртате фитилите по посока на часовниковата стрелка, като ги събирате един до друг към центъра. (Снимка 1 и 2)
Не забравяйте по време на увиването да сложите и паричка за късмет.
Ще получите красива розетка с малък отвор по средата (Снимка 1) Подпъхнете краищата на фитилите, за да не стърчат и да не се развият по време на печене. За да залепнат добре ги намажете с малко вода. Поръсете питката с брашно. С бръснарско ножче направете разрези по всеки увит лъч. Намажете средата с вода и поставете отделеното топче тесто. Намажете го с малко олио, смесено с вода, за да получи лъскав цвят след изпичане. В средата направете кръст от сусам. (Снимка 2) За да не се пръскат семената използвайте шаблон.
Пренесете хляба заедно с хартията в подходяща тава. Оставете го на топло, докато се подгрее фурната. Повторно дълго втасване не е необходимо. Не покривайте питката с нищо. Колкото по-суха е повърхността, толтова по-добра ще бъде формата като краен резултат.
Загрейте фурната но 180°C с вентилатор. Изпечете пиктата за около 35-40 минути. Оставете я да „обиколи нивата“ и сложете в средата свещичка. Остава само да кажете молитвата и да прекадите къщата. Желая ви топла, уютна и благословена Бъдни вечер!


















Няма коментари:
Публикуване на коментар