Продукти за блата
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
4 яйца
1/2 ч.ч. смлени лешници
50 г натрошен натурален
шоколад
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
За сиропиране
1 ч.ч. студено прясно
мляко
1 с.л. ром
2 с.л. захар
Глазура
200 г натурален шоколад
200 мл течна сметана
20 г масло
Приготвяне
* Сварете гъст сироп от
захарта и водата, и оставете да изстине.
* Отделете белтъците от
яйцата и ги разбийте на сняг. Прибавете половината от сиропа и доразбийте още
малко.
* В друг съд разбийте
жълтъците с останалия сироп.
* Смесете заедно брашното,
лешниците, бакпулвера и ванилията.
* Към жълтъците с
внимателно бъркане започнете да прибавяте сухата смес, натрошения шоколад и белтъците, като ги редувате.
* Загрейте фурната на
180*. Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и изсипете вътре тестото.
Загладете и изпечете блата за около 30 - 35 минути. След като се охлади го
сиропирайте с млякото, смесено със захарта и рома.
* За глазурата кипнете
сметаната и я смесете с шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Докато
е още топъл го излейте върху блата. Украсете по желание. Да ви е сладко!
.