Продукти за блата
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
4 яйца
1/2 ч.ч. смлени лешници
50 г натрошен натурален
шоколад
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
За сиропиране
1 ч.ч. студено прясно
мляко
1 с.л. ром
2 с.л. захар
Глазура
200 г натурален шоколад
200 мл течна сметана
20 г масло
Приготвяне
* Сварете гъст сироп от
захарта и водата, и оставете да изстине.
* Отделете белтъците от
яйцата и ги разбийте на сняг. Прибавете половината от сиропа и доразбийте още
малко.
* В друг съд разбийте
жълтъците с останалия сироп.
* Смесете заедно брашното,
лешниците, бакпулвера и ванилията.
* Към жълтъците с
внимателно бъркане започнете да прибавяте сухата смес, натрошения шоколад и белтъците, като ги редувате.
* Загрейте фурната на
180*. Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и изсипете вътре тестото.
Загладете и изпечете блата за около 30 - 35 минути. След като се охлади го
сиропирайте с млякото, смесено със захарта и рома.
* За глазурата кипнете
сметаната и я смесете с шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Докато
е още топъл го излейте върху блата. Украсете по желание. Да ви е сладко!
.
Здравей Йоли, с интерес следя блога ти невероятна си (надявам се не се сърдиш, че минах директно на ТИ). Тортата изглежда приказно а и ми се струва, че не е никак трудна. Продължавай да ни радваш с изкуството което създаваш, а ние да се учим с удоволствие. Прегръдки!!
ОтговорИзтриванеЙолинце, Йолинце... Колко пъти да ти кажа, че ти се възхищавам от все сърце? Ама няма да ми омръзне да го повтарям, защото ти постоянно го затвърждаваш.
ОтговорИзтриванеТова е за теб: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/02/blog-post_5.html . Дано те усмихне... Благодаря ти с цялата си душа - за всичко. :)
И непременно ще се почерпя с тази вкусотия, инче ще е грях.
Прегръщам те силно, мила Йоли! :)))
Изглежда фантастично!
ОтговорИзтриванеБлата ми се струва много лек като консистенция и вкус.
Това е поредното ти изкушение, мила Йоли!
Имам си едно листче, мушнато на тази страница в книжката ти. Заплени ме рецептата и съм си я отметнала за правене :) И не е само едно листче, всъщност... Прекрасна рецепта, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви,мили момичета.Ще се радвам,ако оптитате тортата.Рецептата е много стара,стои в тефтера ми поне от 20 години.Знам я от кръстницата ми.И чак сега се наканих да я направя...
ОтговорИзтриванеГери,благодаря ти и тук,мила моя.Така се радвам,че беше част от приятелите ми на събитието и сподели с мен този щастлив миг!Благодаря ти много!
Първо да изкажа благодарност за приятната вечер, която бе организирана за представянето на новата ти книга.
ОтговорИзтриванеТортата е чудесна, лесна и с моята любима комбинация от шоколад и лешници.
Поздравления.
Йоли страхотна торта!Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЙолинце, аз ти благодаря! Хиляди, безброй пъти... Беше преркасна! Радост е за мен всяка среща с теб, да знаеш. :) Бъди здрава!
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря ти за чудесния сайт на който се наслаждавам от доста време,след това ме радваше от екрана и с удоволствие гледах с каква лекота и любов приготвяш вкусотийките.Бъди винаги така креативна и усмихната!
ОтговорИзтриванеКакто всеки път очарователна рецепта,безупречно изпълнение и атрактивна визия!това е Йоли!Прегръдки от мен!
ОтговорИзтриванеАз на събитието ПАК не бях, но и тази торта ми е любима. Имам основателна причина да я опитам съвсем скоро! Поздрав, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви отново.Много сте мили,страшно се радвам,че ви хареса тортата.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМило тортата е много, ама много интересна, точно, защото напрактика няма крем, но въпреки това изглежда много сочна. Непременно ще я опитам. Заинтригува ме за пореден път! Целувам те!
ОтговорИзтриванеРазкошна ... и тортата и ти Йоли!
ОтговорИзтриванеШоколад и лешници е любимата ми комбинация ...считай че ще дъде направена :)
Ефектна, феерична, неустоимо изкушаваща...
ОтговорИзтриванепрекрасна торта, Йоли!
Красива фантазия от шоколад, лешници и сметана -
Благодаря за споделената рецепта, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
Много ме зарадва тази публикация, бях си купила книгата, а една приятелка толкова и се радва, а си тръгваше за чужбина , та я подарих, а това беше набелязано за направа, не съм записала цялата рецепта. Е, нова книга ще трябва, несъмнено! Поздрави за прекрасната работа, споделянето на хубави емоции и сияйната усмивка!
ОтговорИзтриванеРазкош, истински, вкусен, красив и ароматен! :)
ОтговорИзтриванеЙолинка, благодаря за рецептата.Обрах овациите на моите приятели.Страхотна се получи!Поздрави,прегръдки и много целувки!Краси Раданова
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Краси,така се радвам,че опита тортата!Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриванеДа знаеш само как ме е яд, че съм на диета. Но за именния ден на Дара това ще е тортата! Комбинацията ядки и шоколад никога не е разочароваща :) Прегръщам те, мила, Йоли.
ОтговорИзтриванеСкъпа Йоли, често разглеждам Вашите рецепти, възхищавам се на красивия сайт и кулинарните творения и се облизвам. Имам успехи с Вашите царевични питки, а за рожденния ден на моето пораснало момче направих лешниковата торта с млечния сироп. В съставките за блата е посочен шоколад, който обаче не се споменава в приготвянето и аз просто го настъргах и го добавих към тестото. Така или иначе резултатът беше добър. Пожелавам Ви да ни покажете още много вкусни изкушения.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце,толкова мили думи.Радвам се,че харесваш рецептите ми и ги приготвяш.
ОтговорИзтриванеДа,бях пропуснала да напиша за добавянето на шоколада,вече и други читатели ми обърнаха внимание.За съжаление това е пропуснато и в книгата ми,но обещавам като има допечат да бъде поправено!
Много късмет желая на порастналото момче и още веднъж благодаря за доверието!
Здравей,Йоли!Искам да те попитам,колко точно се сиропират готовите блатове?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти предварително!
Паулина,принципно оставям хората сами да изберат.Всеки обича различно,едни по-сочно,друго по-сухо.Мисля,че това,което съм написала е добре.Блатът се сиропира с 1 ч.ч. мляко.Ще се радвам да опиташ,благодаря ти.
ОтговорИзтриванеДнес направих тортата, но замених лешниците с бадеми. Стана много вкусна! Йоли, благодаря за хубавата рецепта. - Таня
ОтговорИзтриванеБлагодаря Танче, радвам се, че опита тортата. Сега пък аз ще пробвам като теб с бадеми. Няма начин да не е вкусно. Благодаря ти отново.
ИзтриванеIzprobvana i mnogo vkusna. Hristina
ОтговорИзтриванеМного благодаря Хриси! Радвам се, че ви е харесала. Да ви е сладка!
ИзтриванеРецептата звучи лесна и много вкусна. Имам само един въпрос.
ОтговорИзтриване"Сварете гъст сироп от захарта и водата" Каква част от водата трябва да изври?
Благодаря ти
Здравей. Много ще се радвам да опиташ тортата, а още повече, ако ти хареса. Не съм мерила точно какво количество от водата извира, но не е и нужно. Щом по повърхността започнат да се мехурчета и като всигнеш лъжицата сиропа да лепне по нея, значи е готов. Може би 1/3 от водата извира, но да не те подвеждам. Това не е рецепта, на която и е нужно съвсем прецизно количество на продуктите. Давай смело, ще стане без проблем. Благодаря ти.
ИзтриванеИзпровах тази рецепта наскоро, след като преоткрих колко приятно хоби е сладкарството. Много сполучлива рецепта. Днес ще изпробвам да заменя черният шоколад с млечен. После ще споделя мнение за резултата. :)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за доверието! Радвам се, че ти хареса тортата. Хубаво хоби е сладкарството. Не съм опитвала с млечен шоколад, може би ще стане по-сладко. Ще чакам да споделиш резултата.
ИзтриванеМ, дааа. Току що сложих моето експериментче в хладилника да стегне, но откривам поредните си грешки като новобранец: 1-во сложих (както и преднит път) олио на хартията, а чак сег забелязах, че няма в рецептта. С това обяснявам защо ми седи влажен (почти суров) блата в долната си част.
ОтговорИзтриванеИ второ - с цел да не е чак толкова тежък сладкиша, не добавих масло в глазурата, та най-вероятно няма да ми се стегене добрее... :( Ще видим! Единственото сигурно нещо е, че и жена ми и детето мрънкат да го изкарвам по-бързо от хладилника "това нещо"!
Много ще се радвам, ако ви хареса и с млечен шоколад. Няма да се притесняваш за глазурата, маслото в случая е само за лъскавина, а не за стягане. Хартията - наистина няма нужда да се маже, но не това е причината за влажността на блата. Той е влажен, тъй като в него почти няма брашно. В случая лешниците го правят и много мазен. Ако е с бадеми няма да е така. Просто трябва да го печеш малко по-ниско във фурната и по.дълго. Нали знаеш, всяка фурна е различна. Ти си я знаеш твоята как ти пече най-добре. Благодаря ти още веднъж за доверието и да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеЗдравейте, опитах да направя тортата, но не бях прочела коментарите. Изпечен на 180 градуса за 35 минути блатът определено е суров. Проверявах с клечка и някак ме подлъга, че е изпечен, защото излизаше суха, а и ми се струваше, че ако остане още малко ще изгори. Може би водата в сиропа е била повече, не знаех колко трябва да се сгъсти.
ОтговорИзтриванеЗдравей Ина, благодаря ти за доверието, въпреки несполуките. Не мога да ти отговоря на въпроса, може би наистина сиропа е дошъл в повече. Тортата трябва да е влажна, но не и тиклива вътре. Надявам се все пак да се е получило добпе на вкус.
ИзтриванеСега я направих...но има неща, които не са описани и там не знам как съм се справила. Първо мярката " чаена чаша" ми е трудна за преценка, предпочитам с грамаж, така няма как да се сбърка.според мен от тук идва всичко. Не съм сигурна кога да махна блата от формата, преди да го залея с глазурата? Реших да залея, без да махам ринга. Не пише и колко време е нужно да стегне, дано около час стигне и дано стане много вкусна. Благодаря
ОтговорИзтриванеГери, аз докато ти отговоря вие сигурно отдавна сте изяли тортата. Надявам се да ви е харесала и да се е получила добре. Благодаря ти много за доверието и коментара.
ИзтриванеТова е една доста стара рецепта, която знам от моята кръстница. Нали знаеш, в едновремешните тетрадки и тефтери с рецепти рядко има точни грамажи. Ноне се тревожи, това не е рецепта, която изисква точност до милиграми. Няма проблем. Просто взимаш една чаша за мярка и си караш с нея. Обикновено това е чаша с вместимост 200 мл. За глазурата - няма нужда от ринг, защото е достатъчно гъста и не се разлива като сироп. Но и с ринг става, изобщо не е важно. Единствено, ако има ринг е, че може би малко би пострадал виншният вид на тортата. Стяга се бързо, за 15 минути в хладилника е готова, но и на стайна температура да я оставиш, пак е супер. Даже аз предпочитам тази глазура точно така, по-мека. Надявам се наистина да е станало добре всичко. Благодаря ти още веднъж.
Здравей Йоли, ще се опитам да приготвя тази торта.Имам обаче едно питане което сигурно е нелепо но държа да е по рецепта. Та лещшниците печени ли са или сурови?
ОтговорИзтриванеБлагодаря и весели празници !
Здравей и от мен. В случая няма значение дали е по рецепта или не. Само въпрос на вкус е. Ако обичаш по-наситен аромат, запечи ги малко. Това са доста ароматни ядки и някои ги предпочитат сурови. Наистина пхрецени как на теб ще ти хареса. Аз ги сложих сурови. Ще се радвам зда опиташ тортата. Светли празници и на теб!
Изтриване