сряда, 5 февруари 2014 г.

Млечна лешникова торта









Продукти за блата

2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. вода
4 яйца
1/2 ч.ч. смлени лешници
50 г натрошен натурален шоколад
4 с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия

За сиропиране

1 ч.ч. студено прясно мляко
1 с.л. ром
2 с.л. захар

Глазура

200 г натурален шоколад
200 мл течна сметана
20 г масло












Приготвяне

* Сварете гъст сироп от захарта и водата, и оставете да изстине.

* Отделете белтъците от яйцата и ги разбийте на сняг. Прибавете половината от сиропа и доразбийте още малко.

* В друг съд разбийте жълтъците с останалия сироп.

* Смесете заедно брашното, лешниците, бакпулвера и ванилията.

* Към жълтъците с внимателно бъркане започнете да прибавяте сухата смес, натрошения шоколад  и белтъците, като ги редувате.

* Загрейте фурната на 180*. Покрийте тортена форма 26 см с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загладете и изпечете блата за около 30 - 35 минути. След като се охлади го сиропирайте с млякото, смесено със захарта и рома.

* За глазурата кипнете сметаната и я смесете с шоколада и маслото. Разбъркайте на гладък крем. Докато е още топъл го излейте върху блата. Украсете по желание. Да ви е сладко!








.

40 коментара:

  1. Здравей Йоли, с интерес следя блога ти невероятна си (надявам се не се сърдиш, че минах директно на ТИ). Тортата изглежда приказно а и ми се струва, че не е никак трудна. Продължавай да ни радваш с изкуството което създаваш, а ние да се учим с удоволствие. Прегръдки!!

    ОтговорИзтриване
  2. Йолинце, Йолинце... Колко пъти да ти кажа, че ти се възхищавам от все сърце? Ама няма да ми омръзне да го повтарям, защото ти постоянно го затвърждаваш.

    Това е за теб: http://mousseofcoloursanddreams.blogspot.com/2014/02/blog-post_5.html . Дано те усмихне... Благодаря ти с цялата си душа - за всичко. :)

    И непременно ще се почерпя с тази вкусотия, инче ще е грях.
    Прегръщам те силно, мила Йоли! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда фантастично!
    Блата ми се струва много лек като консистенция и вкус.
    Това е поредното ти изкушение, мила Йоли!

    ОтговорИзтриване
  4. Имам си едно листче, мушнато на тази страница в книжката ти. Заплени ме рецептата и съм си я отметнала за правене :) И не е само едно листче, всъщност... Прекрасна рецепта, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви,мили момичета.Ще се радвам,ако оптитате тортата.Рецептата е много стара,стои в тефтера ми поне от 20 години.Знам я от кръстницата ми.И чак сега се наканих да я направя...

    Гери,благодаря ти и тук,мила моя.Така се радвам,че беше част от приятелите ми на събитието и сподели с мен този щастлив миг!Благодаря ти много!

    ОтговорИзтриване
  6. Първо да изкажа благодарност за приятната вечер, която бе организирана за представянето на новата ти книга.
    Тортата е чудесна, лесна и с моята любима комбинация от шоколад и лешници.
    Поздравления.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли страхотна торта!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Йолинце, аз ти благодаря! Хиляди, безброй пъти... Беше преркасна! Радост е за мен всяка среща с теб, да знаеш. :) Бъди здрава!

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли, благодаря ти за чудесния сайт на който се наслаждавам от доста време,след това ме радваше от екрана и с удоволствие гледах с каква лекота и любов приготвяш вкусотийките.Бъди винаги така креативна и усмихната!

    ОтговорИзтриване
  10. Както всеки път очарователна рецепта,безупречно изпълнение и атрактивна визия!това е Йоли!Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Аз на събитието ПАК не бях, но и тази торта ми е любима. Имам основателна причина да я опитам съвсем скоро! Поздрав, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви отново.Много сте мили,страшно се радвам,че ви хареса тортата.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  13. Мило тортата е много, ама много интересна, точно, защото напрактика няма крем, но въпреки това изглежда много сочна. Непременно ще я опитам. Заинтригува ме за пореден път! Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  14. Разкошна ... и тортата и ти Йоли!
    Шоколад и лешници е любимата ми комбинация ...считай че ще дъде направена :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ефектна, феерична, неустоимо изкушаваща...
    прекрасна торта, Йоли!
    Красива фантазия от шоколад, лешници и сметана -
    Благодаря за споделената рецепта, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Много ме зарадва тази публикация, бях си купила книгата, а една приятелка толкова и се радва, а си тръгваше за чужбина , та я подарих, а това беше набелязано за направа, не съм записала цялата рецепта. Е, нова книга ще трябва, несъмнено! Поздрави за прекрасната работа, споделянето на хубави емоции и сияйната усмивка!

    ОтговорИзтриване
  17. Разкош, истински, вкусен, красив и ароматен! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Йолинка, благодаря за рецептата.Обрах овациите на моите приятели.Страхотна се получи!Поздрави,прегръдки и много целувки!Краси Раданова

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти мила Краси,така се радвам,че опита тортата!Да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  20. Да знаеш само как ме е яд, че съм на диета. Но за именния ден на Дара това ще е тортата! Комбинацията ядки и шоколад никога не е разочароваща :) Прегръщам те, мила, Йоли.

    ОтговорИзтриване
  21. Скъпа Йоли, често разглеждам Вашите рецепти, възхищавам се на красивия сайт и кулинарните творения и се облизвам. Имам успехи с Вашите царевични питки, а за рожденния ден на моето пораснало момче направих лешниковата торта с млечния сироп. В съставките за блата е посочен шоколад, който обаче не се споменава в приготвянето и аз просто го настъргах и го добавих към тестото. Така или иначе резултатът беше добър. Пожелавам Ви да ни покажете още много вкусни изкушения.

    ОтговорИзтриване
  22. Благодаря ти от сърце,толкова мили думи.Радвам се,че харесваш рецептите ми и ги приготвяш.

    Да,бях пропуснала да напиша за добавянето на шоколада,вече и други читатели ми обърнаха внимание.За съжаление това е пропуснато и в книгата ми,но обещавам като има допечат да бъде поправено!

    Много късмет желая на порастналото момче и още веднъж благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Йоли!Искам да те попитам,колко точно се сиропират готовите блатове?
    Благодаря ти предварително!

    ОтговорИзтриване
  24. Паулина,принципно оставям хората сами да изберат.Всеки обича различно,едни по-сочно,друго по-сухо.Мисля,че това,което съм написала е добре.Блатът се сиропира с 1 ч.ч. мляко.Ще се радвам да опиташ,благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  25. Днес направих тортата, но замених лешниците с бадеми. Стана много вкусна! Йоли, благодаря за хубавата рецепта. - Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Танче, радвам се, че опита тортата. Сега пък аз ще пробвам като теб с бадеми. Няма начин да не е вкусно. Благодаря ти отново.

      Изтриване
  26. Izprobvana i mnogo vkusna. Hristina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря Хриси! Радвам се, че ви е харесала. Да ви е сладка!

      Изтриване
  27. Рецептата звучи лесна и много вкусна. Имам само един въпрос.
    "Сварете гъст сироп от захарта и водата" Каква част от водата трябва да изври?
    Благодаря ти

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много ще се радвам да опиташ тортата, а още повече, ако ти хареса. Не съм мерила точно какво количество от водата извира, но не е и нужно. Щом по повърхността започнат да се мехурчета и като всигнеш лъжицата сиропа да лепне по нея, значи е готов. Може би 1/3 от водата извира, но да не те подвеждам. Това не е рецепта, на която и е нужно съвсем прецизно количество на продуктите. Давай смело, ще стане без проблем. Благодаря ти.

      Изтриване
  28. Изпровах тази рецепта наскоро, след като преоткрих колко приятно хоби е сладкарството. Много сполучлива рецепта. Днес ще изпробвам да заменя черният шоколад с млечен. После ще споделя мнение за резултата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за доверието! Радвам се, че ти хареса тортата. Хубаво хоби е сладкарството. Не съм опитвала с млечен шоколад, може би ще стане по-сладко. Ще чакам да споделиш резултата.

      Изтриване
  29. М, дааа. Току що сложих моето експериментче в хладилника да стегне, но откривам поредните си грешки като новобранец: 1-во сложих (както и преднит път) олио на хартията, а чак сег забелязах, че няма в рецептта. С това обяснявам защо ми седи влажен (почти суров) блата в долната си част.
    И второ - с цел да не е чак толкова тежък сладкиша, не добавих масло в глазурата, та най-вероятно няма да ми се стегене добрее... :( Ще видим! Единственото сигурно нещо е, че и жена ми и детето мрънкат да го изкарвам по-бързо от хладилника "това нещо"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако ви хареса и с млечен шоколад. Няма да се притесняваш за глазурата, маслото в случая е само за лъскавина, а не за стягане. Хартията - наистина няма нужда да се маже, но не това е причината за влажността на блата. Той е влажен, тъй като в него почти няма брашно. В случая лешниците го правят и много мазен. Ако е с бадеми няма да е така. Просто трябва да го печеш малко по-ниско във фурната и по.дълго. Нали знаеш, всяка фурна е различна. Ти си я знаеш твоята как ти пече най-добре. Благодаря ти още веднъж за доверието и да ви е сладко на всички у дома!

      Изтриване
  30. Здравейте, опитах да направя тортата, но не бях прочела коментарите. Изпечен на 180 градуса за 35 минути блатът определено е суров. Проверявах с клечка и някак ме подлъга, че е изпечен, защото излизаше суха, а и ми се струваше, че ако остане още малко ще изгори. Може би водата в сиропа е била повече, не знаех колко трябва да се сгъсти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ина, благодаря ти за доверието, въпреки несполуките. Не мога да ти отговоря на въпроса, може би наистина сиропа е дошъл в повече. Тортата трябва да е влажна, но не и тиклива вътре. Надявам се все пак да се е получило добпе на вкус.

      Изтриване
  31. Сега я направих...но има неща, които не са описани и там не знам как съм се справила. Първо мярката " чаена чаша" ми е трудна за преценка, предпочитам с грамаж, така няма как да се сбърка.според мен от тук идва всичко. Не съм сигурна кога да махна блата от формата, преди да го залея с глазурата? Реших да залея, без да махам ринга. Не пише и колко време е нужно да стегне, дано около час стигне и дано стане много вкусна. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, аз докато ти отговоря вие сигурно отдавна сте изяли тортата. Надявам се да ви е харесала и да се е получила добре. Благодаря ти много за доверието и коментара.

      Това е една доста стара рецепта, която знам от моята кръстница. Нали знаеш, в едновремешните тетрадки и тефтери с рецепти рядко има точни грамажи. Ноне се тревожи, това не е рецепта, която изисква точност до милиграми. Няма проблем. Просто взимаш една чаша за мярка и си караш с нея. Обикновено това е чаша с вместимост 200 мл. За глазурата - няма нужда от ринг, защото е достатъчно гъста и не се разлива като сироп. Но и с ринг става, изобщо не е важно. Единствено, ако има ринг е, че може би малко би пострадал виншният вид на тортата. Стяга се бързо, за 15 минути в хладилника е готова, но и на стайна температура да я оставиш, пак е супер. Даже аз предпочитам тази глазура точно така, по-мека. Надявам се наистина да е станало добре всичко. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  32. Здравей Йоли, ще се опитам да приготвя тази торта.Имам обаче едно питане което сигурно е нелепо но държа да е по рецепта. Та лещшниците печени ли са или сурови?
    Благодаря и весели празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. В случая няма значение дали е по рецепта или не. Само въпрос на вкус е. Ако обичаш по-наситен аромат, запечи ги малко. Това са доста ароматни ядки и някои ги предпочитат сурови. Наистина пхрецени как на теб ще ти хареса. Аз ги сложих сурови. Ще се радвам зда опиташ тортата. Светли празници и на теб!

      Изтриване