сряда, 19 февруари 2014 г.

Ябълка със сирене







Една идея за бърз обяд или вечеря.


Продукти

ябълка
два вида сирене, което добре се разтича при топлинна обработка
малко масло









Приготвяне

* Няма много за обясняване, така, както няма и точни пропорции на продуктите. Нарежете ябълката на по-дебели кръгове без да я белите. Намажете тиган с незалепващо покритие с масло и запечете кръговете и от двете страни. Отрежете по един тънък резен от двата вида сирене и ги сложете един върху друг. Запечете ги в тигана до ябълките, като ги обърнете веднъж с помощта на шпатула. Когато сиренето получи коричка и се разтече апетитно го прехвърлете върху ябълката и сервирайте.

* Подходяща е свежа салата с балсамов оцет, орехи и нарязане на кубчета ябълка. Много е вкусно, ако в същата мазнина от пърженето запечете и някоя тънка филияка хляб. Направете толкова, колкото ви се хапва. Червено вино - задължително! Наздраве!








.

неделя, 16 февруари 2014 г.

Свинско филе с шам фъстък







Продукти за 4 порции

500 г свинско контра филе
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. брашно
20 г масло
1 с.л. олио

За хрупкавата коричка

2 филии бял хляб
80 г суров шам фъстък
4 - 5 стръка магданоз
1 яйце
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин




 





Приготвяне

*  Нарежете месото на четири парчета и овкусете със сол и пипер. Поръсете ги с брашното.

* Загрейте маслото и олиото и изпържете месото за около една минута от всяка страна. Прехвърлете го в тавичка и полейте с мазнината от пърженето.

* В блендер смелете на трохи хляба, шам фъстъка и магданоза. Подправете със сол и пипер и разбъркайте трохите с яйцето и зехтина. Разпределете сместа върху парчетата месо.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете ястието за около 15 минути или докато коричката се втвърди, стане хрупкава и придобие апетитен загар. Сервирайте топло с прясна салата. Може да замените шам фъстъка с други ядки, но аз исках да заложа на свежия зелен цвят и финия му вкус. Да ви е сладко!








.

понеделник, 10 февруари 2014 г.

Сърца



Честит имен ден, мила маме. Обичам те!









Продукти за около 40 - 50 броя

Тесто

250 г брашно
150 г меко масло
100 г пудра захар
1 жълтък
ванилия
1 белтък за намазване

За марципановия борд

100 г бадемов марципан
2 яйца
100 г фино смлени бадеми


Пълнеж

150 г леко затоплен малинов конфитюр или желе



Приготвяне

* За тестото разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Добавете жълтъка, разбъркайте отново и с брашното омесете меко тесто. Разточете го на тънка кора върху набрашнен плот и с формичка за сладки изрежете сърца.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с леко разбития белтък.

* За борда разбийте с пасатор марципана и яйцата. Добавете бадемите, разбъркайте и сипете сместа в пош. Върху бисквитите шприцовайте борд от получения крем. 









* Изпечете ги до порозовяване в загрята на 170* фурна за около 10 - 13 минути. Оставете ги да се охладят.

* Напълнете бисквитите с конфитюра и поръсете с пудра захар. Да ви е сладко!






.