Продукти
Блат
220 г чаени ванилови бисквити
100 г стопено масло
50 г кокосови стърготини
Крем
200 г натурално крем сирене
400 г студен кокосов крем - ( кокосова сметана )
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
80 г захар
10 г желатин
200 мл сметана за разбиване
Плодова заливка
7 - 8 нектарини
5 с.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
1 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.ч. вода
Приготвяне
* За блата смелете фино в блендер бисквитите и добре ги размесете с маслото и кокоса. Постелете дъното на тортена форма 26 см с хартия за печене. Поставете ринга. Сипете бисквитените трохи и плътно ги притиснете за да оформите блат като основа.
* За крема разбийте крем сиренето и добавете кокосовия крем. Отново разбийте за няколко минути докато крема стане плътен. Подправете с ванилия, лимонов сок и лимонова кора.
* Залейте желатина с няколко лъжици вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го на тънка струйка в крема, като отново разбиете добре.
* В отделен съд разбийте на сняг сметаната заедно със захарта. С внимателно бъркане я добавете към сметаново - кокосовия крем. Оставете го в хладилника докато приготвите нектарините.
* За плодовата заливка нарежете нектарините на парченца. Кипнете ги заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията за 1 - 2 минути, колкото да се стопи захарта. Разтворете нишестето във водата и го налейте при плодовете. Гответе 1 - 2 минути докато се сгъсти соса. Охладете добре.
* Върху бисквитения блат сипете пласт крем, поръсете с част от плодовете и отново сложете малко крем, като сипвате неравно с лъжица. Приберете в хладилника за 30 минути.
* Извадете тортената форма от хладилника и разсипете останалия крем и нектарини отново неравно, като ги сипвате тук-там на купчинки. Отново приберете в хладилник за няколко часа или докато тортата се стегне добре.
* Преди да я поднесете, освободете от ринга и поръсете с кокос и свежа мента. Да ви е сладко!
* Тортата е изключително лека и вкусна. Кокосовият аромат би подхождал с праскови, ягоди или малини. Количеството желатин съвсем умишлено не е много. Целта ми беше кремът да е стегнат, но не и като желе. Така консистенцията му остава много по-нежна. Кокосовата сметана трябва да е добре охладена. Не очаквайте, че заедно със сиренето ще се разбие на гъст крем. По-скоро е като кексово тасто, но не и като сняг. В плодовете също умишлено не сложих желатин. Исках да ги оставя полусурови, но с приятното усещане за мекота, а не на желе. Нишестето може да е пшеничено или царевично. Не слагайте в тортата целия сос от плодовете за да не се разводни. Отделете го и допълнително я полейте при сервиране. И последно, може да направите тортата съвсем равна, а не като мен. Още веднъж, да ви е сладко!
.