Продукти
Крем
2 яйца
40 г пудра захар
2 с.л. гореща вода
500 г къпини
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. кристална захар
300 мл млечна сметана за разбиване
ванилия
Основа
50 г печени счукани бадеми
80 г чаени бисквити
50 г стопено масло
Шоколадов сос
100 мл млечна сметана за разбиване
75 г бял шоколад
Приготвяне
* За крема разбийте яйцата заедно със захарта и горещата вода на водна баня до сгъстяване. Охладете в студена и отново разбийте.
* Кипнете къпините заедно с лимоновия сок и кристалната захар за 2 - 3 минути. Пасирайте и претрийте през цедка за да отделите семките. Прибавете 2/3 от къпиновото пюре към жълтъците и разбъркайте.
* Разбийте сметаната на сняг и я добавете към яйчено къпиновия крем, като бъркате внимателно с домакинска бъркалка.Подправете с ванилия.
* За основата смелете в блендер бисквитите заедно с маслото. Добавете бадемите и разбъркайте.
* За соса загрейте до кипване сметаната и сипете в нея шоколада, начупенна парчета. Разбъркайте до гладкост.
Сглобяване
* Покрийте дъното и стените на форма за терин с найлоново фолио. Може да ползвате и правоъгълна кексова форма с размери около 11/25 см. Изсипете крема във формата, загладете и приберете във фризера за няколко часа или докато терина замръзне до полуготовност.
* Извадете формата от фризера и отгоре сипете бисквитите за основата. Притиснете добре за да се слепят добре бисквитите и бадемите. Приберете отново в хладилника до пълно замразяване, минимум 6 - 8 часа.
* При сервиране залейте терина с шоколадовия сос и гарнирайте с останалия къпинов. Да ви е сладко!
* Теринът е за около 15 порции. Ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца, може да ги разбиете със захарта на крем без водна баня. Ако не ви дразнят семките на къпините не ги отстранявайте. Може да замените къпините с други ароматни плодове. Ще получите плътна шоколадова заливка, а не сос, ако увеличите двойно количеството на шоколада спрямо сметаната. Десертът може да се приготви и в кръгла тортена форма.
.