четвъртък, 18 декември 2014 г.

Яйчен ликьор




Като дете помня, че баба често приготвяше различни домашни ликьори. Един от най-любимите на всички бургаски госпожи беше "Айро-коняк". Винаги съм се чудила, откъде идва името на този яйчен ликьор. И се замислих, да не би да е нещо изкривено и недоразбрано от немския език? Ще ви кажа защо. Най-традиционния ликьор в Германия е яйчения. Също както и бирата, това е национално питие, но за дамите. От векове е заложен в немските традиции и не минава празник без яйчен ликьор. Рецептитите са същите като у нас. "Eier" на немски означава яйца и на мен побългарено ми звучи направо като "айро". Предлагам ви немска рецепта за това питие, което освен, че е вкусно, е и много подходящо за всякакви сладкиши. Тук може да видите една торта с яйчен ликьор, а ако знаете нещо по въпроса с името, моля да споделите. Наздраве!

Продукти:

8 жълтъка
ванилия
250 г захар
240 г кондензирано мляко
250 мл бял ром

Приготвяне:

* Разбийте жълтъците. Към тях постепенно прибавете захарта, млякото, ванилията и рома.

* Сложете цялата смес в тенждерка и варете на водна баня 5-6 минути, като разбивате непрекъснато с миксер на бавни обороти.

* Налейте ликьора в бутилка и съхранявайте на студено до 4 седмици.

понеделник, 15 декември 2014 г.

Бисквити "Кривото райе"





Тези сладки си имат кръстница. Мислех, че ще успея да ги направя вълнообразни. Да се получи шарка, подобна на сладкиша "Дувнавски вълни", но не стана. Идеята ми беше да ги нарека "Вълнообразни бисквити". Ели Драгомирова като ги видя, рече - "Не, това е криво райе". И така си им остана име на горките. Криво, право, вкусни са. Ще се радвам да ги опитате и вие.

Продукти за около 60 бисквити:

настъргана кора от 1 лимон
300 г брашно
180 г студено масло
120 г захар
3 жълтъка
щипка сол
5 капки есенция ром
25 г какао
2 с.л. течна сметана
120 г едро счукани орехи



Приготвяне:


* Смесете брашното с лимоновата кора, захарта и солта. Направете го на купчинка, в центъра на която оформете кладенче. Отстрани нарежете студеното масло, нарязано на малки парченца, а в кладенчето сложете жълтъците и есенцията. С ръце омесете гладко тесто.
Разделете тестото на две части. Към едната прибавете какаото, сметаната и отново го примесете. Завийте двете теста в найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 час.

* Разточете двете теста върху набрашнен плот на кори с дебелина 2 мм. От всяка кора изрежете правоъгълници с приблизителни размери 9X20 см.

* Подредете на пластове двуцветните правоъгълници един върху друг, като помежду им поръсвате с орехи.





* Когато получите височина около 4 см разточете леко с точилка, за да изгладите повърхността и споите пластовете. Отново увийте в найлоново фолио и замразете във фризер за половин час.

* Всеки наслоен правоъгълник нарежете на летни с широчина 4-5 см. С остър нож отрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.





* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 15-20 минути. Да ви е сладко!

* Може да направите бисквитите с други ядки, както и да сложите между пластовете сушени плодове. Тестото може да стои омесено в хладилника дни наред. Нужно е само да го увиете в найлоново фолио. Когато решите да направите бисквитите го извадете за 5-10 минути от хладилника да се отпусне леко, разточете на набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Светлото тесто може да овкусите с портокал, а в какаовото да сложите и малко канела.

 





петък, 12 декември 2014 г.

Канелена торта





Тортата е най-вкусна, ако я извадите от хладилника поне 2 часа преди да я сервирате. Така масления блат се оптуска и става крехък и нежен, а крема лек и мек. За да получите перфектни отрязани парчета загрейте остър нож под горещата вода от чешмата и го подсушете с кърпа. При всеки нов разрез затопляйте ножа и го подсушавайте.

Продукти за форма 24 см:

блат:

100 г меко масло
50 г пудра захар
2 ч.л. канела
ванилия
3 яйца
100 г брашно

крем:

200 г млечен шоколад
1- 2 ч.л. канела
2 жълтъка
10 г желатин
300 мл течна пълномаслена сметана

 Приготвяне:

* За блата разбийте маслото със захарта. Добавете канелата, ванилията и жълтъците. Отделно разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към маслената смес, като ги редувате с брашното. Бъркайте с шпатула, а не с миксер.

* Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 30-35 минути. Блатът става сух и леко твърд. Ако желаете, може леко да го сиропирате преди да сложите крема. Предлагам ви комбинация за сиропиране от прясно мляко, малко кафе и канела.

* За крема стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Залейте желатина с малко вода за да набъбне и също го стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към шоколада, сипете канелата и добре разбъркайте.

* С миксер разбийте жълтъците на водна баня, докато побелеят и заприличат на майонеза. Ако не ви притеснява консумацията на сурови яйца може да пропуснете водната баня. Сипете ги в шоколада и разбъркайте. Охладете сместа. Ако при смесването на шоколада, желатина и жълтъците кремът ще стане жилав и на конци, загрейте го леко на водна баня или в слаба микровълнова фурна да се оптусне и продължете нататък.
Разбийте сметаната на сняг и я прибавете към канеления шоколад.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете две ленти ацетатна хартия. Сипете крема, загладете и оставете тортата да се стегне в хладилника за няколко часа.

* Отстранете ринга, махнете ацетатните ленти, гарнирайте тортата по ваш вкус и поднесете. Аз избрах семпла украса от канелени целувки. Да ви е сладко!