вторник, 31 март 2015 г.

Торта на трохи






Често ме питат "Йоли, блатът ми се начупи, къде греша? Изхвърлих го, на нищо не приличаше!". Днешната публикация е за едно неуспешно руло, което се превърна в торта. С нея специално се обръщам към тези, които също като мен са имали несполука. Не се притеснявайте, всичко може да се превърне във вкусен десерт. Нужни са ви само вяра, въображение и желание. И най-важното! Не се ядосвайте! Освен това, Ева Тонева успя със снимките си да превърне тортата на трохи в прекрасен сладкиш! Еви, благодаря ти от сърце!

И така, ето рецептата за блата, който трябваше да се увие около един вкусен крем. Оказа се, че е много фин и крехък и изобщо не е подходящ за тази цел. Но за блат за торта или малки индивидуални сладкиши е идеален.

Продукти за блата:

125 г пудра захар
125 г фино смлени бадеми
40 г брашно
3 яйца
ванилия
40 г стопено масло
3 белтъка
20 г кристална захар

Приготвяне:

* В купа смесете заедно пудрата захар, бадемите и брашното. Разбъркайте с лъжица колкото да се смесят. Добавете яйцата и ванилията. Разбийте всичко добре с миксер на пухкав крем и налейте маслото. Отделно разбийте на сняг белтъците. Добавете кристалната захар и отново разбийте докато се разтвори. Внимателно смесете белтъците с тестото, като бъркате леко с лъжица или лопатка. Изсипете тестото в тортена форма и го изпечете на 170* за около 15 - 20 минути. Оставете блата да се охлади, след което го разрежете на две хоризонтални части.

Крем:

250 г рикота
120 г пудра захар
ванилия
250 мл течна сметана за разбиване
10 г желатин
40 г суров шамфъстък

Приготвяне:

* За крема пасирайте заедно рикотата, пудрата захар, ванилията и шамфъстъка. Залейте желатина с малко студена вода и го стопете на водна баня. Налейте го в крема и разбъркайте добре. Отделно разбийте сметаната на сняг и я прибавете към крема. Оставете крема на студено за да започне съвсем леко да се желира.

Ягодово желе:

300 г ягоди
2-3 с.л. ягодово сладко или конфитюр
7 г желатин

Приготвяне:

* Пасирайте заедно ягодите и сладкото. Стопете желатина по същия начин както при крема и го налейте при ягодите. Разбъркайте добре. Налейте ягодовото пюре в подходящ съд и го оставете на студено да се желира напълно. За да извадите по-лесно желето от съда е добре да го покриете предварително с парче найлоново фолио.

Това са всички продукти и начина на приготвяне на сладкиша, който трябваше да е руло. Е, да сглобим тортата със същите тези компоненти.





На дъното на тортена форма сложете блат. Пристегнете го с ринга на формата и налейте част от белия крем, който все още е полутечен. Нарежете ягодовото желе на парчета и го сложете върху крема. Покрийте с още един пласт бял крем  и загладете. Може да направите това на два пъти в зависимост на колко части сте разрязали блата. Това е всичко. Остава да украсите по ваше желание.

Тъй като моят блат се начупи, съединих няколко парчета за основа и върху тях намазах тънък слой шоколадов ганаш, приготвен от равни части сметана и тъмен шоколад. Но това е по желание, няма го в рецептата. Отново наредих няколко парчета блат. Върху тях сложих крем и ягодово желе. Накрая от блата бяха останали само трохи. Просто ги взех с шепи и ги изсипах върху тортата. Нарочно не ги притиснах и не споих с нищо. Исках повърхността да стане неравна и като се разреже тортата, трохите от горния слой да се пръснат небрежно. Оттам дойде и името - "Торта на трохи". Поръсих ги с пудра захар, залях ги с малко бял ганаш и поръсих с шамфъстък. Забодох една ягода и ето, тортата готова. Толкова по въпроса.

Нека все пак ви разкажа нещо и за рулото. Идеята ми беше добра, но я осъществих полвинчато. Представях си съвсем кръгло руло, облечено в бадемов блат. А в средата на крема ярка червена точка от ягодово желе.




Чудейки се как да го направя, измайсторих една тръба от навит на руло лист ацетатна хартия. От едната страна го затворих с тиксо и поставих в чаша. Пъхнах в чашата парче алуминиево фолио, колкото да държи тръбата с желето изправена. Сложих чашата на вратата на хладилника и след няколко часа получих перфектно ягодово желе със същата форма.




Дотук добре. Същото направих и с основния крем, но в по-широка тръба от ацетат. Преди да налея в нея крема сложиж червеното желе. За да може това да стане без проблеми и ягодовата пръчка да не се огъне и счупи, първо я замразих. Около нея сипах крем, така че тя да остане в средата. След това отново на вратата в хладилника до пълно желиране.

 И това добре. Блатът стана също чуден, пухкав  и добре изпечен. Белята дойде като сложих върху него желирания крем и започнах да навивам. Начупи се на 100 парчета! Беше ясно, че нищо няма да стане, затова сглобих всичко като торта. Само едно малко парченце от рулото оставих за да ви го покажа. Не задруго, ами ме беше яд! Горе - долу да разберете каква беше идеята ми. Полях го с малко течно ягодово желе и ето го, вижте. Това трябваше да е облечено в тънък бадемов блат. Е, не стана. Друг път.

Мога смело да кажа, че като вкус крема, желето и блата са великолепни. Опитайте ги и вие. Но не ползвайте този блат за руло, не е подходящ.

Май това е най-дългият пост, който съм писала. Обикновено съм доста лаконична. Надявам се да не съм ви досадила много. Нека ви е сладко!




петък, 27 март 2015 г.

Бананово руло





Много интересно бананово руло с пласт от печена рикота, която придава както кремообразност и сочност, така и интересен вид на десерта.

Продукти:

блат:

рикота пласт:

250 г рикота
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

бананов пласт:

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 пасиран банан
1/2 ч.ч. смлени орехи
1/3 ч.ч брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

карамелен сос:

150 г захар
150 мл гореща течна пълномаслена сметана
20 г масло
2 банана

Приготвяне:

* Разбъркайте рикотата на фин крем заедно с яйцето, захарта, ванилия и лимонова кора. Намажете лист хартия за печене с масло и разнесете равномерно крема.

* За банановия пласт разбийте белтъците на сняг заедно с 2 с.л. от захарта. В отделен съд разбийте жълтъците и останалата захар на гъст крем. Към тях добавете банановото пюре и брашното, примесено с орехите, бакпулвера и ванилията. Накрая с внимателно бъркане прибавете и разбитите белтъци.

* Много внимателнно сипете и разнесете банановото тесто върху рикотата. Загладете с лъжица и изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 15 минути.

* След като блатът леко се охлади го обърнете върху кърпа и отстранете хартията. Завийте го на руло, като пластът с рикота трябва да остане от вътрешната страна.

* За соса карамелизирайте захарта, докато получите светъл карамел.  Отстранете от огъня и бавно налейте горещата сметана. Прибавете маслото и разбъркайте до гладкост. Оставете соса да се охлади.

* Сервирайте рулото с резенчета банани и карамелен сос. Да ви е сладко!




сряда, 25 март 2015 г.

Сьомга със спанак и сметана




Представям ви едно изключително вкусно ястие със сьомга. Вместо пресен спанак може да използвате замразен, както да замените кашкавала с моцарела. Рибата се приготвя се лесно и бързо, а резултатът е фантастичен! Опитайте!

Продукти за 4 порции:

4 котлета сьомга
сол и черен пипер на вкус
2 с.л.зехтин
500 г ситно нарязан спанак
2 стръка нарязан зелен лук
2 с.л.нарязан магданоз
2 с.л.нарязан копър
2 скилидки счукан чесън
4 с.л.заквасена сметана
4 резена кашкавал

Приготвяне:

* Посолете рибата и я овкусете с черен пипер. Подредете я в тава, покрита с хартия за печене.

* Задушете в зехтина лука, чесъна, спанака, магданоза и копъра. Гответе кратко за да запазите свежия зелен цвят. Отцедете плънката от излишната вода и охладете. Прибавете сметаната, посолете и разбъркайте.

* Разпределете спанака върху парчетата риба. Върху всяко сложете по едно парче кашкавал.



 * Загрейте фурната на 200* и изпечете рибата за около 15 минути. Ако обичате рибата по-изпечена гответе още 5 минути. Сервирайте топла. Да ви е сладко!