петък, 12 юни 2015 г.

Сьомга с лингуини в авокадо сос



Продукти за 4 порции:


800 г филе сьомга
2 с.л. люта горчица
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване
400 г лингуини или друга дълга паста

За зеления крем:

2 бр. авокадо
4 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
сок и кора от 1/2 лимон
2 с.л. магданоз
1 стрък зелен лук
сол на вкус
1 ч.ч. от бульона на пастата





Приготвяне:

* Нарежете рибата на порции и я посолете. В купичка разбъркайте горчицата, чесъна, зехтина и черния пипер. Намажете парчетата сьомга със сместа само от едната страна и поръсете със сусам.




* Поставете ги в тавичка, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете рибата за 10 - 15 минути. Не я препичайте! Вътрешността трябва да остане сочна и със свеж розов цвят.

* Сварете пастата според описанието на опаковката и я отцедете.

* Пасирайте заедно всички продукти за зеления крем, като го разреждате постепенно с бульона от лингуините според гъстотата, която предпочитате. Сипете авокадо-крема в пастата и разбъркайте.

* Сервирайте сьомгата топла, гарнирана със зелените лингуини. Да ви е сладко!




понеделник, 8 юни 2015 г.

Вдъхновението да готвим без да се притеснявате за мръсните съдове – с участието на Fairy и Иван Звездев




Ако притежавате страст да готвите, със сигурност сте опитвали поне веднъж да сготвите някоя трудна рецепта, приготвена от ваш приятел. Ястието не винаги се получава още от първия път, но пък оставя след себе си купчина от съдове, които са участвали в процеса на готвене - тенджери с остатъци от сос, тави със загорял слой и прибори, с които e сервирано то. И докато красивата презентация се вижда и оценява от гостите, всеки предпочита купчината мръсни съдове да остане "зад завесата".

Сега Fairy Platinum ви позволява да пробвате колкото рецепти пожелаете, защото със своето 3X действие срещу упоритите мазнини: бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, измива всички мръсни съдове, които остават след кулинарното ви постижение!

Ето една идея за трудно и оставящо трудни за почистване съдове ястие, подготвена специално от Иван Звездев:

Болярско вретено

за 4 порции
време за приготвяне 40 минути

Необходими продукти:


2 бр. пилешки гърди - 600 грама
6 бр мариновани сушени домата
4 филии топено сирене
8 бр стерилизирани печурки
4 бр кисели краставички
150 г бекон- нарязан на тънки филии
сол на вкус

Приготвяне:

1. Филето се реже на две половинки, всяка половинка се реже в най-дебелата част частично за да се получи по-голямо и еднакво дебело парче.

2. Всяко филе се посолява и слага между два пласта домакинско фолио и с чукче се изтънява.




3. На дъската за рязане се нареждат 3-4 филии бекон, които леко се покриват, върху тях се поставя изтънено филе, покрива се с филийка сирене, до него се редят филийки печурка, краставички нарязани на ивички и в центъра се реди сушен домат наряза на лентички.




4. Оформя се руло увито в бекона, а краищата на филето се притискат и заострят. Ако е нужно може да се затворят и с клечки за зъби.




5. Леко се намаслява тава за печене и в нея се редят пилешките вретена. Всяко от тях се слага със затворената част надолу, така че да не се развие бекона.

6. Тавата се слага в центъра на предварително затоплена фурна до 200С. Печенето е 20-25 мин. Всяко вретено се реже на цилиндърчета и поднася топло със студено бяло вино Траминер.





Допълнителни съвети от Иван Звездев:

„Като професионален майстор-готвач често пъти ми се случва да оставям купчини с мръсни съдове в кухнята. Когато готвя не обичам да се ограничавам в продуктите, които използвам.

Затова имам нужда от надежден помощник и добра техника при почистването на съдовете след готвене. Ето няколко практични идеи, които може да следвате в кухнята:

•    След като приключите с готвенето, накиснете съдовете с топла вода - така помагате на упоритите мазнини да се измият по-лесно
•    Добавете почистващ препарат Fairy и разтъркайте за повече пяна
•    Използвайте тел при наистина упоритите петна

Със своето бързо измиване, дълготрайна пяна и накисващ ефект, Fairy е най-добрият помощник в кухнята!





събота, 6 юни 2015 г.

Марципанови кошнички





Сладките, които ви представям са много нежни като консистенция и фини на вкус. Трайни са и спокойно може да ги съхранявате затворени в кутия повече от две седмици. Надявам се да ви харесат.

Продукти за около 20-25 сладки:

125 г меко масло
3 с.л. пудра захар
1 яйце
ванилия
1 ч.л. настъргана портокалова кора
230-250 г брашно

пълнеж:

200 г бадемов марципан
1 яйце
2 с.л. пудра захар
2 с.л. течна сметана
2 с.л. захаросани портокалови корички
стопен шоколад и натрошени бадеми за гарниране




Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с бъркалка на гладък крем маслото, пудрата захар и ванилията. Прибавете яйцето и с брашното омесете гладко тесто. Оставете го в хладилника за 30 минути.

* За пълнежа нарежете на кубчета марципана и го загрейте за 10 секунди в микровълнова фурна. Ако нямате такава го настържете на едро ренде.

* Сложете омекналия марципан в купа и добавете яйцето и пудрата захар. Пюрирайте с пасатор до гладка емулсия. Прибавете портокаловите корички, сметаната и разбъркайте.

* От тестото направете тънки подложки във форми за тарталети. Надупчете дъната им с вилица и във всяка тарталета сипете от крема.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за около 2025- минути. След като се охладят по желание ги гарнирайте със стопен шоколад и натрошени бадеми. Да ви е сладко!