сряда, 17 юни 2015 г.

Чийзкексчета с ягоди


b2ap3_thumbnail_strawberry_-muffins_3.jpg


  Напоследък все повече се замисляме какво ядем и правопропорционално с това се създават проекти, които целят да улеснят достъпа на хората в градовете до храна, която е чиста от вредни вещества.

  Днес искам да ви представя първата от поредицата рецепти, които приготвих с такива продукти, предоставени от стартиращата компания farmhopping.

  Farmhopping e онлайн фермерски пазар - платформа, на която жителите на града се срещат с малки български земеделски производители, които отглеждат продукцията си според принципите на устойчивото земеделие. Това означава, че всяка бучка сирене и всеки домат са създадени с минимален риск за околната среда, по технология, максимално близка до начина, по който се случват процесите в природата. С други думи - както са правели хората едно време преди да се появяват фабриките, токсичните препарати и добавките за усилване на вкуса и удължаване на срока на годност на храната.

 Резултатът, който фермерите, които участват във farmhopping, предлагат през платформата, е чиста храна без вреди върху тялото и природата. По-конкретно това са основни храни като сезонни плодове и зеленчуци, млечни продукти, яйца, месо, риба, брашно и хляб, мед, но има и някои по-специфични предложения като лютеница от земна ябълка или сладко от патисони.

  Днешната рецепта е за нежни и свежи чийзкейк кексчета с екологично чисти и ароматни ягодки, гледани по естествен начин, чийто вкус не може да се сравни с гумените плодове, на които често попадаме по магазините.

  Прочететe рецептата в блога на farmhopping.

вторник, 16 юни 2015 г.

Паста от маслини и черен трюфел





В по-големите магазини, както и тези, които предлатат "гурме" продукти, без проблем ще откриете малки бурканчета с паста от маслини и трюфел. Много е вкусно и определено си заслужава цената. Днес ви предлагам домашен вариант на тази паста, която може да срещнете под името Pesto или Pate di olive nere е tаrtufo nero pregiato. Благодарение на скъпия подарък от Дими и у дома се насладихме на прекрасния аромат на странджанския черен трюфел. Благодаря от сърце за удоволствието, Дими!

Продукти:

1 черен трюфел
100 г черни маслини без костилки
50 мл зехтин
сол, ако е нужно



Приготвяне:

* Сложете в блендер всички съставки и смелете на фино пюре. Това е!

* Лесно, нали? Все пак нека спомена, че може да обелите трюфела, ако не искате да усещате твърдостта на обвивката му. В никакъв случай не я изхвърляйте. Сложете я в малко шише и залейте с неутрален на вкус зехтин или олио. Поставете бутилката в шкафа и я забравете за доста време. След месец ще имате чудесна ароматна мазнина, с която може да подправите салата или паста.

* Може да направите още нещо с обелките. Сложете ги в буркан заедно с няколко яйца и затворете плътно. Само след ден - два яйцата ще са ароматни, и ако някой ви завърже очите докато ги хапвате ще се закълнете, че ядете трюфели.

* Към пастата може да добавите някакви ядки, но също да не са много ароматни. Нека преобладава вкуса на гъбата. Може да запазите трюфеловата паста дълго време като стерилизирате бурканчето за 5 минути. Сервирайте с различни видове сирене, сушено месо, дивеч, патица, паста или салата. Да ви е сладко!

 



неделя, 14 юни 2015 г.

Пълнена франзела






Продукти:

1 франзела
200 г свинско контра филе
1 морков
1 червена чушка
1 малък корен пащърнак
4-5 стръка магданоз
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
200 г крем-сирене
3 с.л. сушен пържен лук

Приготвяне:

* Отрежете единия край на франзелата и внимателно отстранете меката вътрешност без да разкъсвате кората. Може да си помогнете с вилица или лъжица. От средата може да приготвите чудесна галета.

* В пасатор сложете нарязаните на кубчета месо, морков, чушка и пащърнак. Накълцайте всички продукти.

* Изсипете пълнежа в тиган. Полейте със зехтина и задушете за 5 минути. Подправете със сол, пипер и магданоз. Охладете плънката и я смесете с крем-сиренето и лука. Разбъркайте добре.

* Напълнете плътно издълбаната франзела. Завийте я в найлоново фолио и я оставете в хладилника за 2 часа. Нарежете на филийки и сервирайте. Да ви е сладко!