четвъртък, 6 август 2015 г.

Сироп от смокинови листа





Рецептата за този ароматен сироп ми е скъп спомен от най-щастливите ми години, докато рибарското селище на устието на Ропотамо все още съществуваше. Там израстнах, там израстна и моето дете. Около рибарските колиби имаше много смокинови дървета с разкошни зрели плодове. Хората правеха от тях сладко, конфитюр, както и този сироп. Уникален е, непременно го опитайте!






Продукти:

20-30 смокинови листа без дръжките
1 литър вода
1 кг захар
1 пакетче лимонтузу

 Приготвяне:


* Измийте листата и ги сварете във водата за 20 минути. Оставете всичко да изстине. Отстранете листата и прецедете течността.

* Към смокиновия сок прибавете захарта. Варете 30 минути без капак, докато сиропа започне леко да се сгъстява. В последните 2-3 минути от варенето прибавете лимонтузуто.

* Сипете сиропа докато е още горещ в суха бутилка. Затворете веднага.

* Поднесете с газирана вода, лед и лимон. Наздраве!





неделя, 2 август 2015 г.

Сладоледена нуга






Това е може би любимия летен десерт у дома. Изключително кремообразен и вкусен. Може да го овкусите с крокант, други плодове от сладко и ядки. Импровизирайте с вкусове и аромати. Ако ви притеснява консумацията на сурови яйца разбийте белтъците с горещ захарен сироп, а жълтъците на водна баня.






Продукти:

300 мл течна пълномаслена сметана
4 яйца
сок от 1/2 портокал
1 с.л. коняк или бренди
150 г захар
ванилия
100 г счукани бадеми
сладко от зелени смокини
сладко от вишни






Приготвяне:

* Сложете в три отделни купи сметаната, белтъците и жълтъците. Към тях разпределете захарта. Разбийте сметаната и белтъците на сняг, а жълтъците на гъст крем.

* Редуцирайте на половина портокаловия сок и коняка. Охладете и налейте при жълтъците.

* В голяма купа с леко бъркане смесете жълтъците и сметаната, а накрая прибавете белтъците. Подправете с ванилия. Добавете бадемите и нарязаните плодове от двата вида сладко.

* Покрийте дъното и стените на продълговата форма за кекс с найлоново фолио. Изсипете крема вътре и замразете за 1 ден.

* При сервиране обърнете нугата в подходяща чиния, отстранете фолиото и поръсете с лешници. Да ви е сладко!





вторник, 28 юли 2015 г.

Салата от краставици и козе сирене с ментов дресинг




Освен чудесните вкус и аромат, които правят козето сирене незаменимо в кулинарията, то има и други много важни предимства. Козето мляко е с различна белтъчна структура от кравето и със значително по-малко лактоза. Това го прави идеален продукт за хора, които имат непоносимост към лактоза. Да не говорим, че е по-малко калорично, лесно е за храносмилане и е богато на витамини А и В и редица минерали, важни за костната структура. Млякото на козата изобилства от млечнокисели бактерии, които се отразят благоприятно на организма ни. Козето сирене подпомага нервната и имунната система, облекчава симптомите на чувствителен стомах, а някои дори го смятат за пробиотик. Причината е в начина, по който козата се храни. Фактът, че изяжда тревата до корен осигурява съдържанието на важни хранителни вещества и определя специфичния вкус на млякото й.
Много хора отбягват козето сирене именно заради специфичната миризма и вкус. Но точно това прави някои ястия наистина изтънчени. Силният вкус може да се балансира с нещо по-леко и свежо, например зелени салати и краставици, както в днешната рецепта.

Продукти за 4 салати:

200 г микс зелени салати
2 малки краставици
200 г козе сирене
100 г орехи

дресинг:

4-5 стръка мента
4 с.л. зехтин
сок от 1 лимон
3-4 с.л. вода
сол на вкус

Приготвяне:

* За да направите дресинга, сложете всички продукти в блендер и смелете фино. Може да го направите и с пасатор.

* С белачка за зеленчуци нарежете краставиците на дълги тънки ленти. Посолете ги леко и ги оставете да престоят 2 минути за да станат пластични.

* В чинии подредете микса салати, като накъсате на едро листата им. Тук-там сложете ленти краставица, кубчета сирене и орехи. Залейте с дресинга и сервирайте. Да ви е сладко!