петък, 11 декември 2015 г.

Гъби с ориз


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_3.jpg

  
Кое е вашето любимо българско ястие? Може би ще се затрудните да отговора. Например, аз не бих могла да кажа категорично коя е моята любима българска гозба. Те са толкова много, толкова вкусни и различни от всички други ястия по света! И все пак? Сармички, мусака, пълнени чушки или баница ... ? Опитайте се да отговорите на този въпрос като участвате в конкурса на списание Goodfood и Philips Multicooker. Нужно е само да гласувате за вашата любима рецепта, а на финала на конкурса Philips Multicooker ще покаже как всеки може да приготвя лесно и бързо своите предпочитани ястия. Тук може да намерите повече информация за конкурса.

   Все още сме във времето на Коледния пост. Реших да опитам да сготвя във Philips Multicooker гъби с ориз, но както аз си ги обичам. Много гъби и малко ориз. Ястието е чудесно и студено. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти

500г нарязани гъби
1 глава нарязан лук
2 пера нарязан зелен лук
2 скилидки нарязан чесън
4 с.л. олио
1/2 ч.л. сух джоджен
1/2 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 ч.ч. ориз
2 ч.ч. вода

Приготвяне

* Сложете в тенджерата на Philips Multicooker гъбите, двата вида лук, чесъна и олиото. Изберете програма "Пържене". Настройте таймера на 10 минути.


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_4.jpg


* След като зеленчуците се запържат добавете ориза, водата, солта и пипера. Овкусете с мащерка и джоджен. Изберете програма "Ориз" и натиснете "Старт". След приключване на готвенето уредът преминава във функция за поддържане на топлината. Сервирайте ястието топло или студено. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_pilze_reis_1.jpg

понеделник, 7 декември 2015 г.

Карамелени пакетчета





Карамеленият пълнеж може да приготвите ден предварително, но не го прибирайте в хладилник. От студа ще се стегне прекалено и същевременно ще започне да се стапя. Знаете, карамелът не търпи влага.

Продукти за около 40-50 сладки:

тесто:

250 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
1 яйце
100 г пшеничено нишесте
320 г брашно

пълнеж:

200 г кафява захар Мусковадо
160 г течен мед
60 г масло
200 г накълцани запечени ядки по избор
1 яйце
разбито яйце за намазване
пудра захар за поръсване



Приготвяне:

* Разбъркайте маслото на крем заедно с пудрата захар и ванилията. Добавете яйцето. Смесете брашното и нишестето и ги прибавете към маслената смес. За кратко омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го приберете в хладилника за половин час.

* За пълнежа сложете заедно в съд с незалепващо покритие кафявата захар, меда и маслото. Спопете ги на слаб огън. След като се смесят добре засилете огъня и варете 2-3 минути, докато сместа се сгъсти и отгоре се образува плътна пяна, която е с по-светъл от карамела цвят.

* Пресипете карамела в купа и добавете ядките. След като леко се охладят леко ги разбъркайте с яйцето, за да разредите пълнежа. Оставете го добре да изстине преди да продължите нататък.

* Разточете тестото върху набрашнена повърхност на кора с дебелина около 5 мм. С чаша с диаметър 8-9 см изрежете кръгове. В единия край на всеки кръг сложете от карамелената плънка. Намажете краищата на тестото с разбито яйце и прихлупете свободния край на кръга върху пълнежа.



* Подредете сладките в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и ги изпечете за около 10-13 минути или докато порозовеят приятно. Още топли ги поръсете или оваляйте в пудра захар. Поднесете пакетчетата напълно изстинали. Да са ви сладки!



четвъртък, 3 декември 2015 г.