* Едно много лесно и бързо за приготвяне предястие, което след 2-3 дни се превръща в истински деликатес. Няма много за обясняване. Накъсайте грубо моцарелата. В буркан наредете на пластове моцарела, козе сирене и листа босилек. Поръсвайте всеки пласт с малко сол, черен пипер и зехтин. Добре притиснете всичко за да остане колкото се може по-малко въздух между пластовете. Само така ще се споят добре. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Може да се консумира веднага, но ако престои няколко дена става наистина фантастично на вкус и консистенция. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!
сряда, 16 декември 2015 г.
Маринована моцарела с козе сирене
* Едно много лесно и бързо за приготвяне предястие, което след 2-3 дни се превръща в истински деликатес. Няма много за обясняване. Накъсайте грубо моцарелата. В буркан наредете на пластове моцарела, козе сирене и листа босилек. Поръсвайте всеки пласт с малко сол, черен пипер и зехтин. Добре притиснете всичко за да остане колкото се може по-малко въздух между пластовете. Само така ще се споят добре. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Може да се консумира веднага, но ако престои няколко дена става наистина фантастично на вкус и консистенция. Сервирайте с препечени филийки. Да ви е сладко!
вторник, 15 декември 2015 г.
Вкусни подаръци
Представям ви една идея за домашно направени вкусни коледни подаръци. Какво по-хубаво от това да зарадваш близък приятел с нещо, което сам си направил? Ето това не може да се купи в нито един магазин. Нещо малко, но приготвено от сърце!
Необходими са ви няколко съставки и буркан с вместимост 500 или 800 мл. Представям ви две рецепти, а реда на пластовете в бурканите съм описала по точки. Разбира се, експериментирайте сами с любими вкусове и продукти. Напълнете в буркан сместа, нужна за вашата любима рецепта и го подарете с усмивка на любим човек! Разбира се, не забравяйте да напишете на лист начина на приготвяне на бисквитите. Завийте го на ролка и го прикрепете към буркана. Украсете капака и това е всичко. С този подарък Коледата може да стане още по-вкусна и уютна!
Продукти 1 буркан с вместимост 500 мл:
1 пласт: 75 г царевично брашно
2 пласт: 75 г бяло брашно
3 пласт: 2 с.л. печен сусам
4 пласт: 80 г захар, примесена с ванилия
5 пласт: 25 г царевично брашно
6 пласт: 75 г бяло брашно
7 пласт: 2 с.л. натрошени сурови тиквени семки
друго:
125 г стопено масло
1 яйце
захар за овалване
* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.
* Разбъркайте маслото и яйцето. Налейте го при сухата смес и направете меко тесто. Оформете сладки с форма на полумесеци. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
* Загрейте фурната на 180* и изпечете сладките за 12-15 минути. Още топли ги оваляйте в захар. Да ви е сладко!
* Сладките излизат около 30 броя. От царевичното брашно стават хрупкави. Ако желаете да са по-трошливи, твърди и пясъчни може да го замените с царевичен грис за качамак.
Продукти за 1 буркан с вместимост 500 мл:
1 пласт: 125 г бяло брашно, примесено с ванилия и 1/2 ч.л. бакпулвер
2 пласт: 100 г кафява захар
3 пласт: 100 г хрупкаво мюсли по избор
4 пласт: 50 г натрошени сурови тиквени семки
5 пласт: 50 г сушени червени боровинки
друго:
125 г стопено масло
2 яйца
Приготвяне:
* Изсипете сухата смес от буркана в купа и размесете добре съставките.
* Разбъркайте маслото и яйцата. Налейте го при сухата смес и с лъжица разбъркайте всичко на лепкаво тесто.
* Покрийте тава с хартия за печене и загрейте фурната на 180*. С лъжичка гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. Оставете разстояние помежду ми, тъй като при печене бисквитите се разливат. Изпечете ги за около 12-15 минути. Да ви е сладко!
Бисквитите излизат около 30 броя. Стават хрупкави и много вкусни. Може да добавите към тестото канела, лимонова, портокалова кора или други аромати по ваш вкус.
събота, 12 декември 2015 г.
Чийзкейк-сандвич
Това е един много лесен десерт, който се приготвя за не-повече от 15 минути. Като марка пудинг препоръчвам др. Йоткер. Кремът е много вкусен и подходяш за торти, рула и други сладкиши. Може да обогатите вкуса му с печени ядки, кафе или 1-2 с.л. коняк.
Продукти за 8 броя:
16 бисквити с шоколадова глазура
250 мл течна пълномаслена сметана
100 г натурално крем сирене
100 г натрошен натурален шоколад
50 г натрошен бял шоколад
1 пакетче ванилов пудинг
* Разбъркайте пудинга с 50 мл от сметаната. Сложете в тенджера или тиган с незалепващо покритие останалата сметана и крем-сиренето. Загрейте до кипване, като бъркате, за да получите гладък сос.
Махнете тенджерата от котлона и добавете двата вида шоколад. Разбъркайте, докато шоколада се стопи и спои добре със сметаната и сиренето. Върнете сместа на котлона и налейте разтворения пудинг. Гответе няколко минути на слаб огън, докато крема се сгъсти. Разбърквайте редовно. Оставете крема леко да се охлади, но да остане топъл.
* Постелете правоъгълна тавичка с хартия за печене. На дъното наредете половината бисквити с шоколадовото покритие нагоре. Върху тях разпределете топлия крем и загладете. Отгоре наредете останалите бисквити нагоре с глазурата. Оставете за една нощ в хладилник.
* Нарежете сладкиша на сандвичи, като за всеки срез затопляте ножа в гореща вода и го подсушавате със салфетка. Съхранявайте сандвичите в хладилник. Да ви е сладко!