сряда, 6 април 2016 г.

Balkan Culinary Competition


b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_16-niki_20160406-082719_1.jpg


   Скъпи приятели, за втори пореден път у нас се провежда единственото по рода си международно кулинарно състезание "Изкуството на храната в хотела и ресторанта". Балканската кулинарна купа се организира от Българската асоциация по карвинг, чийто президент е нашият световен шампион по карвинг Веселина Славчева. Събитието ще се проведе от 13 до 15 май в хотел PREMIER FORT BEACH - Свети Влас.

   Състезанието има за цел да е трибуна на тенденциите в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите и ресторантите, както и за обмен на знания, идеи и нови кулинарни техники, които да насочат вниманието към вкуса, визията и начина на поднасяне на едно ястие.

   Остават броени дни до състезанието, а черпаците се вихрят в кухните на записалите се. Своите документи са подали отбори, индивидуални състезатели и презентатори от Англия, България, Испания, Италия, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Тунис, Хърватия, Южна Корея, Япония и др.

   Журито на състезанието отново ще бъде в международен състав, без българско участие. Поканени са съдии от световната асоциация на кулинарните сдружения (WACS).

   По атрактивен начин ще бъдат представени всички фирми партньори. Чрез  нетрадиционни предизвикателства и демонстрации. Публиката ще може да се запознае с професионално кухненско оборудване. Посетителите ще имат възможността да пресъздадат и своя рецепта, за целта е необходимо предварително записване по време на състезателните дни.

   За реализирането на международния формат се включва шеф-готвач Валери Нешов, както и много други Шеф-готвачи: Ради Стамболов, Боби Екзархов, Жоро Иванов, Андрей Стоилов, Тони Иванов, Петър Йоргов и други.

   Можете са се запознаете с пълния регламент за участие в Балканска кулинарна купа, като посетите официалния сайт на състезанието:
http://culinary-competition.com/

   Бихте могли да следите и официалната Facebook страница на събитието:
https://www.facebook.com/CulinaryCompetition/

   Ако желаете да станете медиен партньор на събитието, моля свържете се с Веселина Славчева. Контакти:
e-mail: veselinavalе@gmail.com

Очакваме ви!


b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_ok_20160406-082907_1.JPG

неделя, 3 април 2016 г.

Пълнени хлебчета






Нужни са ви хлебчета, които трябва да издълбаете. Не хвърляйте издълбаната вътрешност, а я изсушете и направете на галета. Може да купите всякакви хлебчета, но според мен са най-удачни тези, които се продават полуизпечени (охладени или замразени), тъй като отново се пекат.






За пълнежа импровизирайте смело! Ще ви дам примерен вариант: в купичка разбъркайте 1 яйце с няколко лъжици заквасена сметана или крем-сирене. Може да сложите и фина извара. Овкусете с продправки по ваш вкус и посолете. Прибавете нарязана шунка, кашкавал, маслини, чушка ...  С риба тон също става чудесно. Няма задължителна рецепта за пълнежа, направете това, което ще ви е най-вкусно.

Напълнете хлебчетата и ги намажете с малко зехтин или стопено масло. Запечете ги до златисто за 10-15 минути във фурна на 180* и сервирайте леко топли със свежа салата. За разлика от повечето сандвичи тези пълнени хлебчета са чудесни и на следващият ден. Остават меки и сочни. Да ви е сладко!






четвъртък, 31 март 2016 г.

Медните съдове - елегантните господари в кухнята!


b2ap3_thumbnail_mauviel-copper-curved-splayed-saute-pan-o.jpg
 
   Имам удоволствието да ви представя изключителните френски медни съдове за готвене M'héritage! Какво изобщо знаем за готвенето в мед? Може би малко сме позабравили, макар, че всеки има в дома си някоя бабина тенджера или тава за сладко. Да готвиш в мед е лукс, няма как да не си го признаем. Това са изключително качествени и скъпи съдове, които на практика са вечни. Елегантни, бих казала дори красиви, медните съкровища в една кухня придават блясък и стил. Да, много са шик, но това не е най-важното. Храната! Тя е царицата!

   Медта е един от най-силно чувствителните елементи, когато говорим за топлопроводимост. Тази висока топлопроводимост и равномерното, бързо разпространение на топлината е най-забележимо ѝ качество. Понякога е необходимо да имаме пълен контрол върху температурата на готвене, което трудно бихме постигнали със стоманен съд, а направо ще ни е невъзможно с чугунен. Ето тук ще блеснат медните съдове, с тяхната незаменима способност бързо да реагират и да увеличат или намалят температурата на готвене.  Ще дам пример с най-обикновен лук: сотираме лук в масло, но времето ни притиска и увеличаваме температурата на котлона. Ако използваме тиган с ниска температурна дисперсия, като например тези от чиста стомана, е повече от сигурно, че ще загорим лука или той ще залепне за дъното на тигана в точките на нагряване. Това няма да се случи, ако тигана е меден, защото повишението на температурата няма да е само на местата, които се допират до котлона. Всъщност, при медните съдове няма горещи точки, което означава, че когато променяме температурата на огъня, топлината на съда почти веднага се променя, което позволява максимално прецизно готвене. Освен това са много леки и всеки лесно може да борави с тях само с една ръка.

   Джулия Чайлд казва в „ Изкуството на френската кухня“, че за да имате максималнa полза от медния си съд, дебелината му "трябва" да бъде 1/8 от инча. Това е 3,175 мм. Принципно е по-добре, когато дебелината на съдовете за готвене е по-голяма, но 3мм е too much, според редица водещи производители. Медните съдове Mauviel са с дебелина от 1.5 до 2.5мм. Колекцията M'héritage е комбинация от два мощни и традиционни материалa - мед и неръждаема стомана 18/10. Всички продукти M'héritage са 90% мед и 10% от неръждаема стомана. Тази комбинация от материали, повишава удоволствието от готвенето. Медта позволява ненадмината топлопроводимост и контрол, а интериора от неръждаема стомана е идеален за всички ежедневни нужди при готвене и лесно почистване.

   Трябва да знаем как правилно да поддържаме тези съкровища за да са наистина вечни помощници в кухнята ни. Ето няколко съвета, които гарантират перфектно състояние на медните съдове:

* Медните съдове не трябва да се почистват с абразивни и избелващи препарати, както и с почистващи препарати за фурна. Забравете за съдомиялната машина! Почиствайте винаги само със сапунена топла вода и мека гъба. След това подсушете за да не остават капки и петна по съдовете.

* Ако по медта има патина, натъркайте повърхността с парче лимон, поръсен със сол и изплакнете.

* За да възстановите бляскавата медна повърхност, използвайте специална паста за почистване на медни съдове. Ако желаете да получите красива медна патина, каквато ценят професионалистите, почиствайте по-рядко с такава паста. Медта естествено потъмнява, когато не се полира редовно.

   Официален вносителна медните съдове Mauviel 1830 от колекция  M'héritage е Лава-България. Те са с двуслойна структура на изработка от мед и неръждаема стомана: 90% мед и 10% неръждаема стомана клас 18/10. Вътрешността на съдовете от неръждаема стомана запазва вкуса и хранителните качества на продуктите и е лесна за почистване - без повторно калайдисване.

   Тук може да разгледате колекцията. Ако скоро имате личен празник не се колебайте да си пожелаете като подарък едно медно бижу. Така ще направя аз!


b2ap3_thumbnail_mauviel-copper-fry-pans-c.jpg