сряда, 6 април 2016 г.

Тънки шоколадови бисквити





Ако не харесвате толкова тънки и хрупкави бисквити увеличете брашното с 50 г и пропуснете бакпулвера. Може да смесите тестото с ядките, но аз предпочетох да ги поръся отгоре за да се виждат. Върху някои от бисквитите поръсих маслени трохи. Бяха ми останали 1-2 с.л. от поръската на един сладкиш. Трохите се сляха с тестото и се получи интересна шарка. Понякога така се раждат нови идеи, просто виждаш какво имаш в хладилника и в шкафа.  

Продукти за около 35 бисквити:

100 г масло
100 г натурален шоколад
120 г захар
1 яйце
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
80 г накълцани ядки по желание






Приготвяне:

* Сложете в тиган или тенджерка с незалепващо покритие маслото, шоколада и захарта. Загрейте всичко на слаб огън, докато маслото и шоколада се стопят. Захарта все още остава на кристали, но това не бива да ви тревожи. Охладете сместа.

* Към охладената смес прибавете яйцето и разбъркайте. След това сипете брашното, примесено с бакпулвера и ванилията, и отново разбъркайте.

* Постелете тава с лист хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от тестото. Оставете голямо разстояние помежду им, тъй като по време на печене купчинките се разливат и се превръщат в съвсем тънки бисквити. Загрейте фурната на 180* и изпечете бисквитите за около 5-6 минути. Наблюдавайте ги по време на печене, много са тънки и бързо прегарят. Да ви е сладко!






Balkan Culinary Competition


b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_16-niki_20160406-082719_1.jpg


   Скъпи приятели, за втори пореден път у нас се провежда единственото по рода си международно кулинарно състезание "Изкуството на храната в хотела и ресторанта". Балканската кулинарна купа се организира от Българската асоциация по карвинг, чийто президент е нашият световен шампион по карвинг Веселина Славчева. Събитието ще се проведе от 13 до 15 май в хотел PREMIER FORT BEACH - Свети Влас.

   Състезанието има за цел да е трибуна на тенденциите в приготвяне и поднасяне на храната в хотелите и ресторантите, както и за обмен на знания, идеи и нови кулинарни техники, които да насочат вниманието към вкуса, визията и начина на поднасяне на едно ястие.

   Остават броени дни до състезанието, а черпаците се вихрят в кухните на записалите се. Своите документи са подали отбори, индивидуални състезатели и презентатори от Англия, България, Испания, Италия, Македония, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Тунис, Хърватия, Южна Корея, Япония и др.

   Журито на състезанието отново ще бъде в международен състав, без българско участие. Поканени са съдии от световната асоциация на кулинарните сдружения (WACS).

   По атрактивен начин ще бъдат представени всички фирми партньори. Чрез  нетрадиционни предизвикателства и демонстрации. Публиката ще може да се запознае с професионално кухненско оборудване. Посетителите ще имат възможността да пресъздадат и своя рецепта, за целта е необходимо предварително записване по време на състезателните дни.

   За реализирането на международния формат се включва шеф-готвач Валери Нешов, както и много други Шеф-готвачи: Ради Стамболов, Боби Екзархов, Жоро Иванов, Андрей Стоилов, Тони Иванов, Петър Йоргов и други.

   Можете са се запознаете с пълния регламент за участие в Балканска кулинарна купа, като посетите официалния сайт на състезанието:
http://culinary-competition.com/

   Бихте могли да следите и официалната Facebook страница на събитието:
https://www.facebook.com/CulinaryCompetition/

   Ако желаете да станете медиен партньор на събитието, моля свържете се с Веселина Славчева. Контакти:
e-mail: veselinavalе@gmail.com

Очакваме ви!


b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_ok_20160406-082907_1.JPG

неделя, 3 април 2016 г.

Пълнени хлебчета






Нужни са ви хлебчета, които трябва да издълбаете. Не хвърляйте издълбаната вътрешност, а я изсушете и направете на галета. Може да купите всякакви хлебчета, но според мен са най-удачни тези, които се продават полуизпечени (охладени или замразени), тъй като отново се пекат.






За пълнежа импровизирайте смело! Ще ви дам примерен вариант: в купичка разбъркайте 1 яйце с няколко лъжици заквасена сметана или крем-сирене. Може да сложите и фина извара. Овкусете с продправки по ваш вкус и посолете. Прибавете нарязана шунка, кашкавал, маслини, чушка ...  С риба тон също става чудесно. Няма задължителна рецепта за пълнежа, направете това, което ще ви е най-вкусно.

Напълнете хлебчетата и ги намажете с малко зехтин или стопено масло. Запечете ги до златисто за 10-15 минути във фурна на 180* и сервирайте леко топли със свежа салата. За разлика от повечето сандвичи тези пълнени хлебчета са чудесни и на следващият ден. Остават меки и сочни. Да ви е сладко!