неделя, 13 ноември 2016 г.

Постни овесени сладки





Тези сладки са идеален десерт по време на Коледните и Великденските пости. Подправете ги с аромати, които вие обичате. Канела, кардамон, джинджифил или звезден анасон биха подхождали чудесно.

Продукти за около 25 сладки:

120 г овесени ядки
50 г счукани орехи
50 г нарязани на дребно сушени плодове по избор
настъргана кора от 1/2 портокал
50 мл портокалов сок
1 с.л. лимонов сок
40 г мед
60 г кафява захар
40 мл олио
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия




Приготвяне:

* Смелете в блендер овесените ядки на по-дребни парченца. Изсипете ги в тиган и ги смесете с орехите. Запечете ги на котлона до златисто и охладете.

* В купа смесете захарта, меда, двата вида сок, кората на портокала и олиото. Прибавете овесените ядки и сушените плодове. Разбъркайте. Накрая сипете брашното, смесено с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте добре с лъжица.

* Загрейте фурната на 170*. Покрийте тава с хартия за печене. С малка лъжичка сипете купчинки от сместа. С върховете на пръстите си оформете плоски бисквити. Изпечете за около 10 минути. Да ви е сладко!





четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Камамбер с мед и орехи







Продукти:

1 камамбер
20 г орехи
среда на 1/2 филийка бял хляб
1 с.л. мед
1 с.л. меко масло
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* В блендер смелете едро орехите и хляба. В купичка разбъркайте маслото заедно с меда, солта и пипера. Добавете орехите и хлебните трохи, и разбъркайте.

* Загрейте фурната на 180*. Сложете камамбера в тавичка. Върху него  изсипете медената смес. Запечете до златисто и сервирайте. Да ви е сладко!






четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Пирожки с праз





Пирожките с праз и сирене са любими на всички у дома. Невероятно крехки и ароматни! Не съм посочила сол в рецептата. Тестото е с кашкавал, а плънката със сирене. Ако прецените, че няма да е достатъчно солено добавете малко сол. Да спомена нещо и за тестото- не го месете дълго време за да не започне да се отпуска мазнината. Достатъчно е само да съберете тестото в гладка топка.

Продукти около 20 пирожки:

160 г брашно
100 г настърган кашкавал
100 г меко масло
40 г прясно мляко

пълнеж:

1-2 стрък праз
20 г масло
1 с.л. олио
80-100 г натрошено сирене
черен пипер
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване



Приготвяне:


* В купа разбъркайте маслото и кашкавала. Добавете млякото, а след това и брашното. Омесете тесто и го приберете в хладилника за 30 минути.

* Нарежете праза на ситно и го задушете в маслото и олиото. Охладете, поръсете с черен пипер и прибавете сиренето.

* Разточете тестото върху поръсен с брашно кухненски плот. С чашка или формичка изрежете кръгчета с желана от вас големина. Върху едното кръгче сложете малко от плънката. Прихлупете с второто кръгче и прищипете краищата, за да се затвори добре пирожката. Може да ги оформите и като полумесеци, ако ви харесва повече.

* Подредете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с яйце, поръсете със сусам и изпечете за 15-20 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!