четвъртък, 12 юли 2018 г.

Ветрила от кори за баница




Една супер симпатична сладка закачка, подходяща за парти. Мини-ветрила от фини кори за баница, малко масло, малко шоколад и малко ядки. Всичко е по малко, но това е още едно доказателство, как от няколко достъпни продукта човек може да направи нещо хубаво, с което да зарадва близки и приятели.  Ветрилата може да приготвите няколко дена предварително, но не ги съхранявайте затворени в съд, за да не омекнат. Наредете ги в чиния и приберете в шкафа. Ползвайте шоколад и ядки, каквито най-много харесвате. Бих казала, че тези симпатични ветрилца са чудесни за детско парти, особено за момиченцата. За случая използвайте бял шоколад и цветна захар за овалване. Убедена съм, че малките годпожици ще се почувстват като истински принцеси!

Не мога да кажа, че това е рецепта, а по-скоро идея. Точни количества не са ви нужни. Нека всеки направи толкова ветрила, колкото желае. Все пак ще се опитам да дам някакви мерки, както и да обясня начина на приготвяне.

* За 16 ветрила са ви нужни две фини кори за баница, 1 с.л. стопено масло, 20-30 г стопен шоколад и 2 с.л. счукани ядки по избор. Както и клечки за зъби, начупени на малки парченца.

* Намажете едната кора с малко масло я покрийте с втората. Отново намажете. Така слепените кори трябва да нарежете на 16 малки правоъгълни парчета. Това става най-лесно, като прегънете корите няколко пъти и нарежете с ножица.

* Получените правоъгълници сгънете на ветрило, като се стараете да правите тънки плисета. Сгъвайте откъм дългата страна. Получената хармоника прегънете на две и в основата на сгънатата част забодете малко парче клечка за зъби. Разлистете плисетата и подредете ветрилата в тава, покрита с хартия за печене. Печете 7-10 минути на 150*. Наблюдавайте ги по време на печене. Много са фини и бързо могат да прегорят.

* Потопете горната част на всяко ветрило в малко шоколад и оваляйте в ядки. Оставете шоколада да се стегне и поднесете. Идеята за ветрилата ми я даде моя близка туркиня. Благодаря от сърце, а на вас да ви е сладко!




неделя, 8 юли 2018 г.

Боровинков терин





Продукти за форма 24X10 см:

блат:

100 г пресни боровинки
120 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
3 яйца
щипка сол
ванилия
70 г брашно
30 г царевично нишесте
1/4 ч.л. бакпулвер

крем:

200 г пресни боровинки
100 г пудра захар
1 с.л. лимонов сок
9 г желатин
250 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
300 г пълномаслено кисело мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

глазура:

100 г натрошен бял шоколад
20 г кокосово масло
по желание лилава хранителна боя

Приготвяне:

* Блат: пасирайте боровинките с 20 г от пудрата захар и лимоновия сок. Разбийте жълтъците на крем с останалата захар и ванилията. Отделно разбийте белтъците на сняг с щипка сол. Пресейте заедно брашното, нишестето и бакпулвера. Към жълтъците прибавете боровинковото пюре, а след това белтъците и сухата смес, като ги редувате. Бъркайте внимателно с лопатка, а не с миксер. Изсипете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене. Изпечете блата за около 10-15 минути в загрята на 180* фурна. След като изстине го отлепете от хартията и нарежете на части с размерите на формата, в която ще желирате терина. Нужни да ви дъно, стени и едно парче за похлупване. За да сте прецизни в мерките ползвайте линия. С отрязаните части облечете формата от вътрешната страна, като оставите парчето, с което трябва да покриете крема. Остатъците от блата замразете или ползвайте за друг десерт.

* Крем: пасирайте боровинките с 20 г от захарта и лимоновия сок. Затоплете ги леко.  Залейте желатина с малко студена вода и го оставете да набъбне. Втечнете го, като го загреете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към боровинките и разбъркайте. В купа смесете крем-сиренето заедно с останалата захар, ванилията, киселото мляко и лимоновата кора. Налейте боровинковото пюре и разбийте на хомогенна смес с телена бъркалка. Излейте крема във формата и захлупете с останалото парче блат. Притиснете внимателно с длан, за да прилепне добре. Приберете формата в хладилника за няколо часа, докато кремът се желира напълно.

* Глазура: стопете шоколада на водна баня. Докато е горещ прибавете кокосовото масло и разбъркайте, докато се стопи и усвои от шоколада. Ако желаете оцветете част от глазурата с лилава сладкарска боя.

* Извадете формата от хладилника и я обърнете върху равна чиния. Отстранете я и залейте терина с глазурата. Гарнирайте с боровинки и върнете в хладилника докато шоколадът се стегне. Да ви е сладко!






четвъртък, 5 юли 2018 г.

Dry Rub - суха натривка за месо на грил




Всеки обича изпеченото на грил месо да е добре овкусено, ароматно и сочно. Често прибягваме до различни маринати, които ни помагат да направим перфектната скара. Вместо течна марината бих искала да ви предложа една суха натривка за месо с много интересен вкус и аромат. Наричат я Dry Rub и може да я намерите най-различни комбинации. Преди години бях купила нещо подобно на това, което ще ви представя и буквално се влюбих във вкуса. Помня, че беше микс Dry Rub от Южна Африка - идеалната суха марината за телешки стек и месо на грил.
Това, което приготвих в домашни условия изключително се доближава до търсетия от мен вкус. Натривката се приготвя за минути и съхранява се като всички останали сухи подправки. Лятото е в разгара си, гриловането също. Пригответе този уханен букет от подправки и насипете в малки шишенца или бурканчета. Със сигурност ще очаровате близки и приятели, ако им подарите малка част от този великолепен вкус!

Какво ви е нужно:

20 зърна хвойна
1 с.л. зърна черен пипер
1 с.л. морска сол
 с.л. кафява захар
 1с.л. ситно нарязан розмарин
1 с.л. смляно кафе
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. червен пипер (по желание пушен)



Как да я приготвите:

* В хаванче счукайте хвойната, черния пипер и солта. Прибавете захарта и розмарина. Стрийте възможно най-фино.

* Смесете с кафето, чесъна и червения пипер. Разбъркайте всичко много добре. Съхранявайте натривката в затворен буркан.



Как да я използвате:


* Намажете месото с малко олио. Посипете с Dry Rub и втрийте добре с ръце за да може ароматите да проникнат навсякъде. Оставете месото да отлежи един ден в хладилника преди да го изпечете. Същото се отнася за телешки стекове, приготвени на тиган.  Да ви е сладко!