събота, 10 ноември 2018 г.

Бадемов тарт с круши





За този сладкиш броят на крушите зависи от големината им. Ако са малки може да ползвате до 3 круши. Сиропът от поширането може да използвате за други плодове или за сиропиране на блат за торта.

Продукти:

300 г бутер тесто 
2 круши
150 г бяло вино или розе
100 мл вода
40 г кристална захар
малка пръчка канела
1-2 зърна кардамон
75 г меко масло
75 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
2 с.л. бадемов ликьор или 1/2 капсула есенция горчив бадем
80 г фино смлени бадеми
3 с.л. брашно
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* Кипнете виното, водата, кристалната захар, канелата и кардамона. Махнете от котлона и добавете крушите-обелени, почистени от семките и нарязани на половини. Оставете ги да се овкусят, докато всичко изстине. Може да ги приготвите от предния ден и съхраните в хладилника.

* От бутер тестото отрежете три еднакви дълги ленти. Сложете ги една върху друга и ги изпечете до леко порозовяване за около 20 минути в предварително загрята на 180* фурна. Извадете от фурната и охладете.

* За крема разбъркайте с бъркалка маслото и пудрата захар. Добавете ванилията, лимоновата кора, яйцето и ликьор. Смесете бадемите с брашното и ги сипете в маслената смес. Разбъркайте отново.

* Нанесете крема върху изпечената основа от бутер тесто. Отгоре наредете крушите, като предварително ги отцедите и подсушите със салфетка. Изпечете сладкиша за още 20-25 минути в загрята на 180* фурна, докато бадемовия крем порозовее. Сервирайте сладкиша обре охладен, поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!






сряда, 24 октомври 2018 г.

Тиква с камамбер и песто





Ето какво е нужно:

1 малка тиква Хокайдо
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка босилек
1-2 скилидки чесън
8 с.л. олио
сол на вкус
1 малък камамбер (150г)
30 г накълцани на едро орехи

Приготвяне:

* Започнете с пестото. Сложете в блендер само листата на магданоза и босилека, чесъна и 7 с.л. олио. Накълцайте едро, посолете на вкус и добавете орехите.

* Отрежете капаче на тиквата и с лъжица отстранете семките. Посолете я отвътре и сипете половината песто. Върху него сложете сиренето и покрийте с останалото. Ако пестото ви се стори много не го слагайте цялото. Приберете го в хладилник и ползвайте за салата или друго ястие.

* Намажете кората на тиквата с останалото олио и я сложете в тава или плик за печене. Ако е в плик го завържете и надупчете на няколко места с игла, за да може парата свободно да излиза по време на печене.

* Изпечете тиквата, докато омекне и се запече в предварително загрята на 180* фурна. Оставете я да изстине до леко топло. Това е важно, тъй като в тиквата се образува сос, който трябва да попие в месото и́. За това е нужно време около час. Може да сервирате тикавата както се сервира фондю с препечени хапки хляб, а ако оставите сиренето леко да се стегне може да я поднесете нарязана на резени. Да ви е сладко!





понеделник, 22 октомври 2018 г.

Плодови сандвичи




Казват, че за японците храненето е ритуал и основа за духовно израстване. Порциите са малки, изключително стилни като визия и основно са от сурови продукти. Японецът може да превърне дори ежедневната си храна в изкуство. Лично мен много ме впечатлява това отношение към храната и само мога да им се поклоня! И да се опитам донякъде да им подражавам.
Например, погледнете тук колко красиво могат да изглеждат най-обикновени плодови сандвичи. Да, за разлика от нашите, които са най-вече с колбас и кашкавал, японците залагат на свежите плодове. И знаете ли? Оказаха се изключително вкусни!

Децата обикновено се мръщят на пресните плодове и зеленчуци. Убедена съм, че ще провокирате интереса им, ако им приготвите един цветен пъзел от плодове върху филийка, намазана с Philadelphia Light. Хем красиво, хем вкусно, хем зравословно! А ако това е закуската им в училище, всички останали малчугани ще им завиждат! Забавлявайте се заедно с децата си докато приготвяте сандвичите. Доверете се на тяхното въображение и няма да сгрешите. Ще се учудите колко креативни могат да бъдат!

Мерки и теглилки не са ви нужни. Пригответе толкова сандвичи, колкото решите.

* Подберете зрели сезонни плодове, почистете ги и нарежете на еднакви по дебелина флилийки. След това може да изрежете някои от тях с различни формички за сладки.

* Постелете лист найлоново фолио върху дъска и подредете върху него различни плодове, като се стараете парчетата да са плътно едно до друго. Направете цветна картина, все едно редите пъзел.

* Разбъркайте крем-сиренето с мед на вкус, малко канела и настъргана портокалова кора. Лично аз предпочитам точно този вид крем-сирене, тъй като е леко и с нежна консистенция. Намажете филийки хляб и ги поставете внимателно върху плодовете с намазаната част надолу. С остър нож подрежете краищата, като внимавате да не се разместят плодовете.





* Поставете друга дъска върху филията и с нейна помощ обърнете сандвича. Отстранете фолиото и това е всичко. Импровизирайте с плодовете, както и с ароматите в крем-сиренето. Забавлявайте се вкусно!