понеделник, 30 септември 2019 г.

Осолени сушени жълтъци




Сушените солени жълтъци са от онези лакомства, които на вид са впечатляващи, а всъщност се приготвят изключително лесно. В Европа и Америка се използват най-вече като подправка-да настържеш малко върху паста, филийка или салата. Често опиличават тези жълтъци на пармезан или ботарга (сушен пресован италиански хайвер). Всъщност, тези осолени и изсушени жълтъци са познати в китайската кухня от дълбока древност. Китайците ги определят като лечебна и полезна храна, тъй като сместа от сол и захар извлича максимално водата от тях и всякакви бактерии, дрожди и плесени спират да се развиват. Трайността е голяма, може да се съхраняват минимум две седмици в хладилник. В много китайски рецепти се използват и цели солени патешки яйца, а не само жълтъци. Приготвяте се като ги държат в силна солена саламура или ги обвиват в сол и глина. Хапват така приготвените яйца в различни рибни ястия и сосове. Осолените жълтъци се ползват в азиатския свят дори в десерти. Особено популярни са вид кифлички с пълнеж от крем и солен жълтък. Казват, че вкусът е така пристрастяващ, че в Сингапур вече измислят нови иновативни рецепти-прибавят жълтъците в кроасани, чипс и дори коктейли.

Да кажем няколко думи и за приготвянето. Нужни са ви две части сол, една част захар и жълтъци. Аз направих четири жълтъка, за които бяха необходими 500 г сол и 250 г захар.

Размесете добре солта и захарта. Изсипете половината в кутия и с лъжица оформете вдлъбнатини. Внимателно поставете в тях жълтъците и покрийте с останалата смес от сол и захар. Затворете кутията и приберете за 4 дена в хладилник.



След 4 дена извадете жълтъците от солта и ги почистете. Измийте ги в купа със студена вода и подсушете. Сложете ги върху решетка и изсушете в много слаба фурна на 50*, докато се втвърдят и станат прозрачни.


Не усилвайте температурата, тъй като жълтъците ще започнат да се сготвят. Изгубват прозрачността и еластичността си, стават трошливи и на цвят са като най-обикновени сварени жълтъци. Другото, което се получава при по-висока температура е отделянето на мазнина. Ще бъдете изнанадани, като на дъното на фурната видите малка локвичка с мазнина, изтекла от тях.

Ако искате жълтъците да са ароматни, първо смесете сухата смес с подправки. Може да сложите типичните азиатски вкусове като звезден анасон, джинджифил или готовата китайска смес "5 подправки". Жълтъците са много вкусни и с розмарин, риган, мащерка или майорана. Хапвайте ги настъргани към паста, салата, сандвичи и всичко друго, което би ви харесало с тях. Да ви е сладко!

 

петък, 20 септември 2019 г.

Бадемов тарт със сини сливи





Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

тесто:

250 г брашно
125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
ванилия

пълнеж:

120 г меко масло
80 г пудра захар
2 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
120 г фино смлени белени бадеми
40 г брашно

друго:

500 г сини сливи на половинки
3-4 с.л. кафява захар за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията. С брашното омесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 30 минути.

*  Намаслете и поръсете с брашно кръгла форма 28 см. Разточете тестото на по-голям кръг от диаметъра на формата. Пренесете го внимателно в нея и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и загрейте фурната на 180*.

* За пълнежа разбийте маслото с пудрата захар. Добавете яйцата, ванилията и лимоновата кора. Онтово разбийте. Смесете бадемите с брашното. Сипете ги към маслената смес и разбъркайте. Изсипете крема върху тестото. Отгоре подредете сливите и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша за около 40 минути и добре охладете перди да сервирате. Да ви е сладко!



петък, 13 септември 2019 г.

Брауни в сладоледена фунийка с малинов крем





Наближава 15 септември. Този така важен първи учебен ден, особено за първолаците. Толкова са сладки тези мъници, спретнати, с големите чанти на гърба и грейнали усмивки. Днешният десерт е поздрав за всички тях. Да растат безгрижни, щастливи и палави! Да учат буквичките с удоволствие, за да могат знанието и културата да са им верни спътници в бъдещето. На добър час!
Рецептата, която ви предлагам е по-скоро една сладка закачка. Визията на любимия на всички деца сладолед е запазена, но всъщност вътре се крие вкусно шоколадово-лешниково брауни, гарнирано с малинов крем.

Продукти за 6 десерта:

брауни:

50 г натрошен млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
40 г пудра захар
75 г фино смлени лешници
30 г брашно
щипка сол
ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

150 мл гореща течна пълномаслена сметана
150 г натрошен бял шоколад
2 с.л. малиново пюре

друго:

6 вафлени фунийки за сладолед
150 г пресни или замразени малини
2 с.л. захар

Приготвяне:

* Първо пригответе малиновото пюре. Кипнете 100 г малини с 2 с.л. захар. Пасирайте и претрийте през цедка, за да отстраните семките. Охладете.

* След това пригответе сместа за крема. Добре е да я направите ден предварително. Залейте белия шоколад с горещата сметана и оставете за 2 минути. Добавете малиновото пюре и разбийте добре с пасатор. Приберете течната смес в хладинника минимум за 8 часа.

* За пълнежа стопете заедно млечния шоколад, нутелата и маслото. Охладете. Отделно разбийте на гъст крем яйцата с пудрата захар. Подправете с ванилия. Смесете заедно лешниците, брашното, солта и бакпулвера. Към разбитите яйца добавете шоколадовата смес. Разбъркайте. Постепенно сипете сухата смес, като бъркате внимателно с лопатка.

* Загрейте фурната на 170* и подгответе формата за печене. Вземете тортена форма или подвижен ринг. Облечете я в два пласта алуминиево фолио и я поставете в тава. Внимателно набодете сладоледените фунийки във фолиото откъм кухата страна на формата. Напълнете фунийките с шоколадовото тесто до 2/3.




* Има фунийки с различна големина. Ако разполагате с по-малки, от посочените продукти за тестото може да получите до 12 десерта. Сложете тавата във фурната на долното ниво и изпечете за около 20-25 минути. За да не прегарят фунийките може да ги покриете с алуминиево фолио. Тук е мястото да отбележа, че тестото във фунийките остава течно дори и след 20 минути печене. Не се плашете, че е сурово. След като изстине ще се стегне. Шоколадовата смес прилича на тестото за лава-кейк. След изпичане трябва да остане влажно и кремообразно. Разбира се, може да напълните фунийките с кексово тесто по любима ваша рецепта, но аз предпочетох да не е сухо, за да може да се гребе дори с лъжичка. Да не говорим, че малкото брашно прави консистенцията изключително нежна. След като фунийките изстинат, по желание може да топнете краищата им в малко стопен шоколад и да поръсите с цветна захар.

* Разбийте студения крем до сгъстяване. За по-активен цвят може да добавите сладкарска боя.

* Върху изпеченото брауни наредете по 2-3 малини. Отгоре шприцовайте от крема и зарадвайте децата. Да ви е сладко!

*** За рецептата са подходящи от по-дебелите фунийки за сладолед. Тъй като трудно се намират по магазините, направете като мен. Помолете в сладкарниците, които продават сладолед да купите няколко фунийки. И последно, ако нямате у дома специална форма, върху която да ги поставите изправени, може да ги набодете в купа или кутия, пълна със захар.