четвъртък, 31 октомври 2019 г.

Патладжани в ароматен зехтин (Melanzane sott'olio).






Продукти:

1 кг патладжани
200 мл бял винен или ябълков оцет
500 мл вода
сол, черен пипер
4-5 скилидки ситно нарязан чесън
1-2 ч.л. сух риган
ситно нарязан магданоз
1-2 ситно нарязани люти чушки по желание
зехтин

Приготвяне:

* За тази рецепта купих малки патладжанчета, тъй като ми се видяха много симпатични, но италианците я приготвят със съвсем нормални големи патладжани.

* И така, обелете патладжана и го нарежете на тънки и дълги ленти. В тенджера кипнете оцета, водата и сол. Опитайте сместа. По ваш вкус добавете още оцет, вода или сол. Трябва на вас да ви хареса, а не както е изписано по рецепта. Прибавете патладжана и варете 3 минути. Постелете цедка с памучна кърпа. Извадете патладжана с решетъчна лъжица и отцедете добре с ръце, като изстисквате кърпата. Патладжана трябва да е максимално сух. От натиска на ръцете ви той омеква се изцежда наистина добре.

* Отново опитайте на вкус и ако е нужно посолете. Плътно наредете патладжанените лентички в буркан, като помежду им ръсите от подправките. Залейте със зехтин и премахнете излишния въздух като прокарате дръжката на лъжица по вътрешните стени на буркана. Ако е нужно налийте още малко зехтин. Патладжана трябва да е напълно покрит с мазнина. Приберете в хладилника за няколко дена, за да се овкуси зеленчука. Да ви е сладко!

понеделник, 28 октомври 2019 г.

Гъби в ароматен зехтин (funghi sott'olio)





Предястията по света са любимо кулинарно лакомство за всички. Дали ще ги наречем като французите ордьовър, като руснаците закуска, испанците тапас, американците апетайзър или просто разядка, както често се казва у нас, няма значение. Важното е, че всеки човек винаги се наслаждава на няколко стимулиращи апетита вкусни хапки, преди да се поднесе основното ястие. В италианската кухня това се нарича антипасти. Историята им е вековна и ако погледнем назад във времето то ще ни отведе до древен Рим, когато са започнали да разделят храната на различни блюда. Буквално преведено antepast от латински означава "преди ястието": преди-ante/anti и ястие-pastus. Днес вкусните италиански дреболии са организирани в осем основни групи и могат да бъдат топли, студени, прости или комбинирани. Антипастите са различни в зависимост от областта, от която произхождат. Това прави разнообразието им наистина голямо, но като най-основен и ползван продукт си остава зехтина.
В две поредни рецепти ще ви представя два изкусителни варианта, които се надявам да се харесат и на вас. Започваме с гъбите (funghi sott'olio).

Продукти:

1 кг пресни гъби-диви или култивирани
1 глава ситно нарязан лук
2-3 ситно нарязани скилидки чесън
клонче розмарин
3-4 клончета мащерка
1 ч.л. едро счукан черен пипер
1 дафинов лист
по желание люта чушка, кориандър, хвойна и бахар
2 с.л. олио
1 литър вода
бял винен или ябълков оцет на вкус  
50-70 г захар
зехтин
скилидки чесън

Приготвяне:

* Почистете гъбите. Едрите нарежете на парчета, а дребните оставете цели. Сварете ги за 10 минути в много силно подсолена вода и отцедете. Важно е гъбите добре да се осолят, не пестете солта.

* На умерен огън в олиото задушете лука, чесъна, розмарина, мащерката и останалите подправки, които сте избрали по ваш вкус. От топлината подправките ще отпуснат максимално ароматите си. Пресните розмарин и мащерка може да замените със сухи. Налейте водата и около 200 мл оцет. Прибавете захарта и след като тя се разтвори опитайте. Маринатата трябва да е приятно кисела, но всичко зависи от вашиия вкус. Увеличете количеството на оцета, ако обичате по-кисело. След като маринатата кипне сипете гъбите и варете 2-3 минути. Обезателно опитате на вкус една гъбка, за да прецените дали е нужно да добавите още сол, оцет или захар. Балансирайте вкуса според предпочитанията си.

* Извадете гъбите с решетъчна лъжица върху кухненска памучна кърпа и добре ги подсушете. Сипете ги в голям буркан или разпределете в няколко малки бурканчета. Във всяко сложете по една обелена скилидка чесън. Може да добавите и още малко розмарин или мащерка. Залейте бурканите до горе със зехтин. Прокарайте дръжката на лъжица по вътрешните стени на бурканите, за да излезе въздука. Ако е нужно налейте още зехтин. Гъбите трябва да са напълно покрити с мазинната. Затворете с капачки и приберете на хладно. Оставете гъбите за около една седмица добре да се овкусят преди да ги консумирате. Трайността им е голяма. За един-два месеца ще имате чудесно предястие, но съм убедена, че ще ги излапате за броени дни. Ако искате да направите по-голямо количество и да го консервирате затворете добре бурканите с капачки и стерилизирайте за 20 минути. Да ви е сладко!

 

петък, 18 октомври 2019 г.

Хляб с айрян без месене





Отново ви представям лесен и бърз хляб без месене. Приготвя се буквално за минути без дори да изцапате ръцете си. Хлябът е с айрян, но е чудесен и с кефир, който може да купите от руските магазини. Уханието и вкусът на намазаната с макло коричка е просто уникален! И още едно преимущество-хлябът остава мек и влажен дни след изпичане, но кой ще го чака толкова?  Опитайте!

Продукти:

350 мл айрян
1 равна ч.л. сол
1-2 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин
1 пакетче суха мая
460 г брашно
20 г стопено охладено масло

 



Приготвяне:

* В голяма купа смесете айряна, солта, захарта, зехтина и маята. Разбъркайте и оставяте маята да се разтвори. Прибавете наведнъж брашното и разбъркайте с лъжица или лопатка, докато всичко се събере на лепкава топка. Ще ви отнеме не-повече от 30-40 секунди.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на стайна температура 2 часа.

* След като тестото втаса го изсипете върху обилно набрашнен плот. Посипете ръцете си с брашно и оформете топка без да месите. Колкото по-бързо направите това, толкова по-правилна форма ще получите. Поставете топката в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново за 30 минути да втаса.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете хляба с маслото и по желание направете няколко резки с остър нож. Изпечете за около 45-50 минути. Оставете хляба да изстине и чак тогава го нарежете. Да ви е сладко!