Предястията по света са любимо кулинарно лакомство за всички. Дали ще ги наречем като французите ордьовър, като руснаците закуска, испанците тапас, американците апетайзър или просто разядка, както често се казва у нас, няма значение. Важното е, че всеки човек винаги се наслаждава на няколко стимулиращи апетита вкусни хапки, преди да се поднесе основното ястие. В италианската кухня това се нарича антипасти. Историята им е вековна и ако погледнем назад във времето то ще ни отведе до древен Рим, когато са започнали да разделят храната на различни блюда. Буквално преведено antepast от латински означава "преди ястието": преди-ante/anti и ястие-pastus. Днес вкусните италиански дреболии са организирани в осем основни групи и могат да бъдат топли, студени, прости или комбинирани. Антипастите са различни в зависимост от областта, от която произхождат. Това прави разнообразието им наистина голямо, но като най-основен и ползван продукт си остава зехтина.
В две поредни рецепти ще ви представя два изкусителни варианта, които се надявам да се харесат и на вас. Започваме с гъбите (funghi sott'olio).
Продукти:
1 кг пресни гъби-диви или култивирани
1 глава ситно нарязан лук
2-3 ситно нарязани скилидки чесън
клонче розмарин
3-4 клончета мащерка
1 ч.л. едро счукан черен пипер
1 дафинов лист
по желание люта чушка, кориандър, хвойна и бахар
2 с.л. олио
1 литър вода
бял винен или ябълков оцет на вкус
50-70 г захар
зехтин
скилидки чесън
Приготвяне:
* Почистете гъбите. Едрите нарежете на парчета, а дребните оставете цели. Сварете ги за 10 минути в много силно подсолена вода и отцедете. Важно е гъбите добре да се осолят, не пестете солта.
* На умерен огън в олиото задушете лука, чесъна, розмарина, мащерката и останалите подправки, които сте избрали по ваш вкус. От топлината подправките ще отпуснат максимално ароматите си. Пресните розмарин и мащерка може да замените със сухи. Налейте водата и около 200 мл оцет. Прибавете захарта и след като тя се разтвори опитайте. Маринатата трябва да е приятно кисела, но всичко зависи от вашиия вкус. Увеличете количеството на оцета, ако обичате по-кисело. След като маринатата кипне сипете гъбите и варете 2-3 минути. Обезателно опитате на вкус една гъбка, за да прецените дали е нужно да добавите още сол, оцет или захар. Балансирайте вкуса според предпочитанията си.
* Извадете гъбите с решетъчна лъжица върху кухненска памучна кърпа и добре ги подсушете. Сипете ги в голям буркан или разпределете в няколко малки бурканчета. Във всяко сложете по една обелена скилидка чесън. Може да добавите и още малко розмарин или мащерка. Залейте бурканите до горе със зехтин. Прокарайте дръжката на лъжица по вътрешните стени на бурканите, за да излезе въздука. Ако е нужно налейте още зехтин. Гъбите трябва да са напълно покрити с мазинната. Затворете с капачки и приберете на хладно. Оставете гъбите за около една седмица добре да се овкусят преди да ги консумирате. Трайността им е голяма. За един-два месеца ще имате чудесно предястие, но съм убедена, че ще ги излапате за броени дни. Ако искате да направите по-голямо количество и да го консервирате затворете добре бурканите с капачки и стерилизирайте за 20 минути. Да ви е сладко!