сряда, 7 октомври 2009 г.

Салата с пълнено авокадо





Продукти за 2 салати

1 авокадо
60 г меко козе сирене "Президент"
40 г смлени бадеми
1-2 с.л.зехтин

салата айсберг
рукола
радикио

дресинг

1 с.л.счукан сух кориандър
1-2 с.л.мед
6 с.л.зехтин
1-2 с.л.лимонов сок
1 ч.л.едро смлян лют червен пипер
1/2 ч.л.мащерка
сол на вкус






Приготвяне

* Смесете всички съставки за дресинга в бурканче и добре ги разбъркайте. Затворете буркана и го поставете в съд с гореща вода за 10 мин. Така ще изпъкне по-добре аромата на подправките.

* Обелете авокадото и го срежете на две половини. Отстранете костилката и запълнете вдлъбнатината от нея със сирене. Всяка половинка срежете на два резена. Оваляйте едната страна на всеки резен в счуканите бадеми и запържете парчетата за кратко в зехтина само от страната на бадемите.

* Накъсайте зеленчуците, смесете ги и ги разпределете в салатни чинии. Залейте ги с дресинга. Сложете върху салатата по две резенчета авокадо във всяка чиния. Сервирайте салатата поръсена с останалите бадеми и парченца козе сирене.


Изумително вкусна салата. Толкова ми хареса,че влиза като трайно блюдо в моята кухня. Авокадото можете да приготвите и като самостоятелно предястие. Специално благодаря на Драго, че ми преведе рецептата от немски. А нея самата можете да видите ето тук.






събота, 3 октомври 2009 г.

Лешникова торта с шафранов крем






Продукти

за корите

5 белтъка
150 г захар
150 г смлени лешници,предварително запечени
2 с.л.брашно
настъргана кора от 1\2 лимон
2 ванилии

за крема

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л.брашно или 150 г
5 жълтъка
100 г бял шоколад
250 г масло
2 щипки шафран
1 ванилия

горски плодове по избор
кокос за поръсване









Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците докато получите твърди връхчета. Добавете на части захарта като продължавате да разбивате докато се разтвори напълно. В купичка смесете лешниците,брашното,лимоновата кора и ванилията. Прибавете ги към белтъчната смес и внимателно разбъркайте с лопатка. Изпечете тестото на три кори в тортена форма,покрита с хартия за печене във фурна предварително загрята на 170*.

* В тенджерка разбъркайте брашното, захарта, шафрана и ванилията. Постепенно прибавете млякото и жълтъците. Сварете гъст крем. Докато крема е още горещ сложете шоколада, начупен на парченца. Оставете крема да се охлади. Разбийте маслото на пяна и го добавете към студения крем. Накрая разбийте всичка добре с миксер.

* Сглобете тортата като мажете крема между корите. Върху всеки пласт крем наредете от плодовете. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем, поръсете с кокос и гарнирайте с плодове.

Тай като тортата, която виждате беше за подарък не е гарнирана с плодове, а с цветя и шоколад. Получи се много вкусна и нежна на вкус торта с неповторим аромат на шафран и лешници. 













.

сряда, 30 септември 2009 г.

Рулца от тиквички с пилешко месо




За това ястие не слагайте никаква вода докато печете. Самите тиквички пускат достатъчно течност. Отделен сос също не е нужен. Сиренето се разтапя напълно и става на гъст вкусен сос.

Продукти:

2 тиквички
2 големи домата
400 г бяло пилешко месо
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л.олио
200 г гъби
1 ч.л. мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 опаковка сирене за тост
настърган кашкавал за поръсване

 



Приготвяне:

* Нарежете много ситно месото, гъбите, лука и чесъна. Запържете ги в олиото и подправете с мащерка, сол и пипер.

* Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Ако разполагате с ренде-мандолина за чипс, ползвайте го за ваше удобство. Лично аз ги правя с широка белачка за зеленчуци. Доматите нарежете на тънки резенчета.

* В края на всяка лента тиквичка сложете малко от плънката и парче от сиренето. Завийте на рулца и ги подредете в намаслена тавичка. Между рулцата сложете резенчетата домати. Посолете и полейте с олио.





* Изпечете ястието във фурна на 200* за около 40 минути. Малко преди да го извадите от фурната поръсете с кашкавал. Сервирайте рулата леко топли. Да ви е сладко!






вторник, 29 септември 2009 г.

Ароматен хляб





Продукти за тестото

500 г брашно
3 яйца
200 мл прясно мляко
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
20 г прясна мая
5-6 с.л.зехтин
брашно за доизмесване






Продукти за пестото

1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
2 стръка целина
2 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
1/4 ч.л.сол








Приготвяне

* Размийте маята в млякото, сипете няколко лъжици от брашното, добавете захарта и разбъркайте гладка каша. Оставете кваса да шупне на топло.

* Разбъркайте кваса с яйцата, зехтина и солта. Пресейте брашното и омесете меко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа или найлоново фолио и го оставете да втаса и удвои обема си.

* Смесете зелените подправки с чесъна,солта и зехтина. Пасирайте ги на гладък гъст сос.

* Разточете тестото на правоъгълник с дебелина 2 см и го намажете със зелената смес. Завийте на руло и го усучете. Ако желаете може да го направите на отделни части по този начин. Сложете хляба в подходяща форма за печене с по-високи стени. Оставете го да втаса още 20 мин. Ако желаете го намажете с малко разбито яйце. Изпечете хляба в предварително загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!











.






.

понеделник, 28 септември 2009 г.

Бързи блини без мая





Продукти за около 8 - 10 блини

2 яйца
250 мл прясно мляко
щипка сол
1 ч.ч.брашно
масло за намазване на тигана






Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг.

* Разбъркайте добре жълтъците с млякото, прибавете брашното и солта и направете гладка гъста каша. Трябва да получите тесто по-гъсто от палачинковото и малко по-рядко от кексово.  Ако е необходимо добавете още малко брашно или мляко.

* С внимателно бъркане прибавете белтъците.

* Загрейте тефлонов тиган, намаслете го с малко масло и с черпак сипвайте от сместа. Разнесете я равномерно по целия тиган с дъното на черпака. След като повърхността засъхне и образува малки кратерчета обърнете блината и я доизпечете и от другата страна.

* Сервирайте за закуска или със солен пълнеж като предястие. Да ви е сладко!







Много пухкави,бързи и лесни блини. Спестяват времето за чакане, което е необходимо за втасване на маята при истинските блини. Опитайте.





.

петък, 25 септември 2009 г.

Апетитни люти чушки






Продукти

300 г люти чушки
3 с.л.зехтин
3-4 с.л.оцет (на вкус)
1 непълна с.л.захар
1 каф.ч.вода
сол на вкус
1 връзка копър
1 главичка счукан чесън

Приготвяне

* Загрейте зехтина и изпържете чушките докато се зачервят. Тъй като много пръскат първо ги измийте,а след това ги подсушете добре.Пържете с капак.

* Извадете изпържените чушки и в останалата мазнина сипете водата,оцета и захарта. Посолете. Кипнете соса,опитайте и ако е необходимо прибавете още оцет или захар според вашия вкус. Накрая сложете копъра и чесъна.кипнете още веднъж и залейте чушките. Оставете ги да престоят един ден за да се овкусят добре.По същият начин можете да приготвите и обикновени пиперки.