листа от водорасли - нори
1 ч.ч.ориз за суши или друг ориз с кръгли зърна
около 2-3 с.л.оризов оцет
сол
сурова прясна риба по избор
зеленчуци по избор
омлет от 1 яйце
Сос
5 с.л.светъл соев сос
2 с.л.вода
1/2 ч.л. мед
1 скилидка пресован чесън (по избор)
1 ч.л.оризов оцет
1/2 ч.л.уасаби (хрянова паста за суши)
Приготвяне
* Измийте добре ориза със студена вода и го отцедете. Сварете го с вода,която като количество трябва да бъде един пръст над ориза. Варете на бавен огън за 15-20 мин. Като се свари ориза махнете капака на тенджерката,дръпнете от котлона и покрийте с памучна кърпа. Оставете ориза да изстине покрит с нея. Поръсете студения ориз с оцета и малко сол. Разбъркайте го внимателно с лопатка.
* Върху бамбукова рогозка сложете една кора от норите. С мокри ръце разпределете равномерно част от ориза в единият край на кората. Аз харесвам сушито по-тънко и затова слагам по-малко ориз. Поставете лентички риба,зеленчуци и омлет. С помощта на рогозката завийте на стегнато руло. Съхранявайте сушито в хладилник,завито в свежо фолио. Преди поднасяне го нарежете с остър нож. Сервирайте със соса.
* За соса е необходимо добре да смесите всички съставки. Опитайте го и според вкуса ви можете да го доовкусите.
* Ако искате да направите бяло суши първо разстелете ориза върху парче найлоново фолио.
* Подредете върху него рибата и зеленчуците,а върху тях сложете сгъната на две кора водорасли.
* Завийте на руло с рогозката. Така сушито отвън е бяло, а зелената кора остава вътре.
* Можете да направите първо руло от самия ориз, напълнен с риба и зеленчуци и да го завиете в кората след това.
Има различни начини за завиване на суши, но принципа за приготвянето му е един и същ. На снимките виждате няколко начина на завиване, опитайте и вие. Забавно и вкусно е. Наздраве!
























