четвъртък, 30 август 2012 г.

Саламура от Черни Вит



Тази публикаци ще е малко по-различна от другите в този блог. Знаете, че рядко пиша нещо друго, освен рецепти. Но много ми се иска да ви запозная с една рибена чорба, толкова различна от всички други, които аз съм опитвала. И много, много вкусна. Известната Тетевенска саламура не е откритие за вас, чорбата е много популярна и обичана не само от тетевенци, а и от всички, които са я вкусили. Пиша ви това, не защото е нещо нечувано и невиждано, а защото е регионално, истинско и много българско.

Имах щастието да гостувам на фолклорния фестивал в с.Черни Вит в края на август. Моите домакини Цецо и Цонка ме зарадваха с тази Саламура. Чорбата, която виждате е сготвена от Цонка, аз само направих няколко снимчици. Това е първата и може би последната храна  в този блог, която не е сготвена от мен. Затова и няма да напиша съдържанието на рецептата както обикновено, а както ми я разказа Цонето.

Я кои са Цонка и Цецо? О, знаете ги много добре! Защото няма кулинар и изобщо човек, който обича качествената храна и да не е чувал за Зеленото сирене от Черни Вит. Един изключителен български продукт, абсолютно уникален! Продукт, който среща невероятни трудности по пътя на лицензирането си. Продукт, който стана известен благодарение не на нас, българите, а на международната организация Slow Food. Сирене, което накара експерти от цял свят да обърнат глава към родината ни и да се влюбят в природата и храната ни. Много има написано по този въпрос и лесно ще откриете информация. Пожелавам на всички ви да имате възможността да опитате зеленото сирене от Черни Вит и да се гордеете, че сме конкурентно способни на най-изисканите френски сирена. А на Цонка и Цецо нека пожелаем успех с борбата, защото наистина е битка.






Тук може да погледнете как Цецо прави този еликсир. Прочетете няколко думи, но наистина има много написано ...

А сега да минем към Саламура от Черни Вит. Ще се опитам да предам думите на Цонка съвсем дословно. А ако нещо съм сбъркала или пропуснала после ще го поправя, след като тя го прочете.

За саламурата е нужна прясна речна риба. Задължително е да има пъстърва, а останалите риби може да са други. В тази Саламура има пъстърва и мряна. Рибата се почиства от вътрешностите и обилно се насолява. Както отвън, така и вътре рибната кухина се напълва с морска сол. Цонето казва "да не се яде от сол, да се осоли като за солена риба". Рибата престоява със солта поне 12 часа.

В тенджера се кипват две части вода и една част намачкани белени домати от консерва. Изрично ми каза, че с пресни домати не става същата. Доматите трябва да са консервирани. Тази смес се оставя да поври малко. Количествата се преценят спрямо това, с колко риба разполагате.

Докато ври водата с доматите, солената риба, без да се маха солта се изпича на жар. След изпичането се остъргва по-голямата част от солта по нея, и предполагам с помощтта на щипка се хваща и още вряла, вряла се топва в доматите и водата. Както казва моята приятелка "да чуеш, че прави фъсссс ... " След това се изважда  в чиния, почиства се от костите и накъсва на парченца. Кожата не се маха, а по-малките рибки може да се пуснат  и целички.

По същият начин на жарта се опукват няколко люти чушлета, но кой колкото лютичко обича. И те се топват в чорбата да направят "фъссс" и после се нарязват на парченца.

Рибата и чушките се прибавят към доматите и всичко се оставя да покъкри около 20 - 30 минути. Накрая се нарязват няколко скилидки чесън на резенчета, малко копър по желание и всичко се подправя с оцет на вкус. Чорбата трябва да е достатъчно солена и кисела. Затова, предполагам  се казва Саламура. Друго няма, нито лук, нито зеленчуци, нито олио.

Чорбата е вкусна и студена, и топла. Беше вълшебно мезе за великолепната отлежала крушова ракия на Цецо, а на другата сутрин се превърна в ... необходима и животоспасяваща закуска.

Благодаря от сърце на Цонка и Цецо за преживяното, надявам се да ви хареса тяхната Саламура и да ви е сладко!







.

неделя, 26 август 2012 г.

Крем супа от грах




Продукти

500 г замразен или пресен грах
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
1 връзка магданоз
1/2 връзк мента
1/2 ч.л. сух кориандър
30 г масло
125 г крема сирене
200 г заквасена сметана
сол и черен пипер на вкус
вода

Чипс от бекон

100 г сурово пушен бекон, тънко нарязан


Приготвяне

* Нарежете лука и чесъна на ситно и ги задушете в маслото. Добавете кориандъра още в началото за да отпусне аромата си по-добре. Сипете граха и едро нарязаните магданоз  и листа мента. Долейте вода колкото да се покрият зеленчуците и сварете до пълното им сготвяне.

* Прибавете сиренето и с пасатор пасирайте всичко на гладка емулсия. Накрая сложете сметаната, разбъркайте и долейте вода, според желаната от вас гъстота. Овкусете със сол  и черен пипер.

* Чипса от бекон може да направите по два начина, сами изберете. Подредете тънко нарязаните лентички бекон в тава, покрита с хартия за печене и го изпечете във фурната докато стане твърд и хрупкав. Вторият начин  е да направите това в сух тиган с незалепващо покритие и за запечете бекона докато изтече мазнината  и отново стане хрупкав.

* Отцедете бекона от излишната мазнина върху домакинска салфетка и след като се охлади го начупете на парченца.

* Сервирайте супата подправена с лимонов сок и поръсена с чипс от бекон. Да ви е сладко!






.

понеделник, 20 август 2012 г.

Сос от червени чушки




Продукти

5 - 6 червени пиперки
2 люти червени чушки
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. захар
1 каф. ч. зехтин
сол на вкус
по желание оцет на вкус






Приготвяне

* Измийте пиперките и лютите чушки. Надупчете ги на няколко места и ги сложете в плик за печене на месо. Завържете  плика и ги изпечете в силна фурна докато омекнат и люспите им леко покафенеят. Извадете чушките от плика и ги сложете в цедка за да се отцедят  от излишната вода. След като се охладят ги почистете от семките и люспите. Най-лесно това става като изстържете месото им с ножче.

* Сложете обелените чушки в тесен  и дълбок съд. Може да ползвате и буркан. Сипете зехтина, захарта и кимиона. Ако чушките са добре узрели и са достатъчно сладки пропуснете захарта. Посолете и ако желаете добавете малко оцет за киселина. Пасирайте всичко на високи обороти до получаване на гладка и гъста емулсия. Сервирайте соса към сандвичи, месо, сирене или салати. Да ви е сладко!

* Може да добавите подправки по ваш вкус, както и чесън. Ако не обичате пикантно пропуснете лютите чушки, и обратното, може да увеличите количеството им.






.

понеделник, 13 август 2012 г.

Лятна паста






Продукти за 4 порции

1 пакет спагети или друга паста по ваш избор

2 патладжана
3 скилидки смачкан чесън
1 стрък пресен розмарин
зехтин и сол на вкус

400 г чери домати
2 с.л. зехтин
2 нарязани скилидки чесън
2 - 3 стръка прясна мащерка
сол на вкус

Сос

250 г моцарела
4 стръка пресен босилек
1 скилидка чесън
1 каф.ч. зехтин
бульон  от варенето на пастата
сол на вкус

Приготвяне

* Намажете патладжаните с малко зехтин, надупчете ги с вилица и ги изпечете в силна фурна докато омекнат. За ваше удобство постелете тавата с алуминиево фолио. Извадете ги и след като се охладят  ги обелете. Нарежете месото на патладжана на парченца и го мариновайте с розмарин, зехтин, чесън  и сол.

* Сложете доматите в тиган без да ги режете. Добавете зехтина, сол, мащерката и чесъна. Запържете за няколко минути докато омекнат  и придобият апетитен цвят. Ако предпочитате може да ги запечете в силна фурна.

* За соса нарежете моцарелата на кубчета и я сложете в тесен  и дълбок съд. Прибавете зехтина, чесъна и листата босилек. Пасирайте до гладкост с пасатор като добавяте по малко  бульон от варенето на пастата. Гъстотата на соса преценете сами. Овкусете със сол.

* Сварете пастата според описанието на опаковката. Ако желаете може да си направите домашна прясна паста. Рецептата може да видите тук.

* Разбъркайте сварената паста с патладжана, гарнирайте с домати и залейте със соса. Може да сервирате ястието топло или студено. Да ви е сладко!

петък, 3 август 2012 г.

Шоколадово малинова торта





Една от най-хубавите торти, които съм приготвяла и опитвала. Изключително фина и стилна. Рецептата е на Лафер. Заповядайте! 






Продукти за блата

60 г меко масло
30 г пудра захар
3 жълтъка
60 г заквасена сметана
3 белтъка, разбити на сняг с 35 г захар
1 ваниля
60 г брашно
40 г нарязани запечени бадеми или други ядки по избор






Продукти за трюфел крема

400 г течна сметана
60 г захар
400 г натурален шоколад
140 г масло

Продукти за малиновото желе

800 г малини
200 г захар
2 пакетчета желатин (20 г )

Друго

200 г готов подсладен бадемов марципан
пресни малини за украса
суров шам фъстък за украса






Приготвяне

* За блата разбийте на крем маслото с пудрата захар. Прибавете жълтъците, сметаната и ванилията. Накрая смесете крема с разбитите със захар белтъци, брашното и ядките като ги редувате. Разбърквайте внимателно с лопатка. 

* Изсипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна за около 20 минути докато се зачерви приятно. Извадете блата от фурната и го оставете да се охлади. 

* За трюфел крема загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея начупения шоколад, захарта и маслото. Бъркайте докато получите гъст лъскав крем и захарта се стопи. Ако ползвате подсладена сметана не слагайте захар в крема. 

* За малиновото желе кипнете плодовете със захарта. Гответе 2 - 3 минути. Пасирайте с пасатор  и претрийте всичко през цедка. Загрейте желатина на водна баня, накиснат в малко студена вода. След като се разтвори го смесете с малиновото пюре и разбъркате добре. Оставете желето да се охлади на стайна температура преди да го сложите в тортата. 






 Сглобяване

* На дъното на тортена чиния поставете блата и го стегнете с подвижен ринг. Покрийте ринга от вътрешната страна с ацетатна лента за да може след това лесно да го отстраните без да се нарани външния вид на тортата. Ако не разполагате с ацетатно фолио може да си купите по-еластични полиетиленови папки - джоб от книжарницата  и да направите лента от тях. За по-добър вид на блата изрежете краищата му, тъй като борда на тортата не е измазан с крем  и се вижда. 

* Върху блата сипете 1/3 от крема като леко го затоплите преди това. Разнесете го равномерно с лъжица и оставете тортата за 10 минути в хладилника. Това е достатъчно за да се стегне ганаша. 

* Върху крема сипете малиновото желе. То трябва да е студено, но да не е почнало да желира. Отново върнете тортата в хладилника за 3 - 4 часа докато желето се стегне добре. 

* Върху малиновото желе нанесете 1/3 от ганаш крема като отново леко го затоплите. Може да направите това и в микровълнова фурна за 10 секунди. Разнесете равномерно и приберете в хладилника за да стегне крема. 

* Разточете бадемовия марципан върху плота, поръсен с малко пудра захар. Разточете кръг с диаметъра на тортата и го сложете върху втория пласт крем. 

* Накрая отново затоплете ганаша, който е останал и го излейте най-отгоре като глазура. Може да оставите малка част от него за украса, ако ви харесва тази, която аз съм направила. Приберете тортата в хладилника за 1 нощ. Преди сервиране с горещ нож маркирайте тортата на парчета. Сложете в шприц останалия ганаш и украсете триъгълниците. Гарнирайте с малини и поръсете с малко счукан шам фъстък. Да ви е сладко!






.

понеделник, 30 юли 2012 г.

Лют малинов сос




Продукти

600 г малини
100 г захар
1 червена люта чушка
20 г пресен джинджифил
40 г кромид лук
малка пръчка канела - по желание
2 с.л. зехтин
балсамов оцет на вкус
сол на вкус






Приготвяне

* Намачкайте малините със захарта и малко сол. Покрийте ги и ги оставете ги да престоят  2 - 3 часа. Сварете малините за 5 минути и ги претрийте през цедка за да отстраните семките.

* Нарежете чушката, джинджифила и лука на много ситно и ги задушете леко в зехтина.

* Добавете малиновото пюре и подправете на вкус със сол и балсамов оцет. Накрая, ако желаете сложете малка пръчка канела, която ще отстраните в края на готвенето.

* Гответе соса на умерен огън до сгъстяване. Може да го оставите по-рядък или да го сгъстите до консистенцията на конфитюр. Преценете сами как ви харесва най-много.

* Поднесете соса студен към различни видове сирене или студено месо. Да ви е сладко!






* Според сина ми това е най-вкусният сос, който е опитвал. Напълно съм съгласна с него. Наистина е изключително фин и много интересен. Не излиза голямо количество, но все пак, ако решите да съхраните соса, сипете го в бурканче още горещ, като го напълните до горе и веднага затворете. Принципът е същия както затваряте сладко. През зимата може да направите соса със замразени малини.

* Ако не обичате люто пропуснете чушката и обратно, може да го подлютите още повече.

* Не изхвърляйте след претриването на малините семките и пулпата, която остава полепнала по тях. Залейте ги с бял винен или ябълков оцет и ще получите фин малинов оцет. Така направих аз.






.