сряда, 20 април 2016 г.

Панакота с пушена сьомга





Все още аспержите у нас се считат за бутиков зеленчук. А това е така жалко, имайки предвид, че България до началото на XX век е била сред най-големите производители на аспержи в Европа. Още по-жалко е, че след 9 септември 1944 година изчезват, като са обявени за буржоазен зеленчук. Все пак има светлина в тунела. Отново има български производители, чиято продукция е много качествена и е на европейско ниво. Какво е важно да знаем при купуване на аспержи - те трябва да са гладки, лъскави и със затворени пъпки. Когато потъркате две аспержи една в друга трябва да чуете скърцащ звук. У дома ги съхранявайте до 3 дена в хладилник, потопени във вода като букет. Рецепти с аспержи има много, но най-важното е да не се преваряват. Трябва да останат свежи и приятно хрупкави.

Продукти за 4 порции:

280 г течна сметана
120 г фина извара или рикота
60 г ситно нарязана пушена сьомга
2 с.л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
10 г желатин
по желание 1 с.л. червен хайвер
8 зелени аспержи
ябълков оцет и зехтин на вкус

Приготвяне:


* Залейте желатина с 3 - 4 с.л. студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте сметаната до горещо, без да кипва. Отстранете я от котлона и сипете в нея набъбналия желатин. Разбъркайте за да се стопи.

* В купа разбъркайте на гладък дрем изварата. Смесете я със сметаната и добавете рибата и хайвера. Овкусете със сол, черен пипер и магданоз. Разбъркайте.

* Намажете купички за крем карамел с масло и разпределете крема. Сложете купичките в хладилника за няколко часа докато се желират добре.

* С ножче за белене на зеленчуци обелете долната 1/3 на аспержите. Подрежете краищата. Отново с белачката за зеленчуци по дължина нарежете аспержите на тънки ленти. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода. Трябва да станат пластични, но да останат твърди. Охладете ги веднага под течаща студена вода и ги подсушете с домакинска салфетка. Подправете аспержите с малко сол, оцет и зехтин.

* Извадете желирания крем в чинии. За да направите това по-лесно или потопете за няколко секунди чашките в гореща вода, или духнете по стените им със сешоар. Гарнирайте предястието с ленти аспержи и сервирайте. Да ви е сладко!

* Аспержите може да замените с леко бланширани броколи, овкусени по същия начин.





четвъртък, 14 април 2016 г.

Зелен пролетен венец




В рецептата количеството тесто е малко, но напълно достатъчно за 1 венец с диаметър около 28 см. Получава се чудесно предястие от 8 порции. Ако искате по-голям венец увеличете продуктите двойно. Непременно бланширайте зеленчуците в силно подсолена вода. Ако са безсолни венецът ще стане непоправимо блудкав на вкус. Сложете зеленчуци, които вие предпочитате. Зелен боб и грах също биха подхождали чудесно и на вкус, и на вид. Бялото сирене може да замените със синьо или друго ваше любимо.

Продукти:

тесто:

25 г стопено масло
30 г течна сметана
30 г вода
1 разбито яйце
1 ч.л. суха мая
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
160 г брашно

за гарниране:

2 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
5-6 листа босилек
тиквичка
броколи
зелени аспержи
сирене





Приготвяне:

* За да направите тестото разбъркайте сметаната заедно с водата и разтворете в нея маята. Отделете 1 с.л. от разбитото яйце за намазване на венеца, а останалото излейте при сметаната. Разбъркайте и прибавете маслото. Смесете брашното със захарта и солта и омесете меко тесто. Прибавяйте брашното на части, като бъркате с бъркалка за да не се получат бучки. Сложете тестото в купа и го оставете да отпочине, докато приготвите зеленчуците.

* Точни количества на зеленчуците не са ви нужни. Сложете толкова, колкото прецените. Достатъчни са 1-2 розички броколи, 4-5 аспержи, 5-6 ленти тиквички и 100 г сирене.

* Обелете аспержите с ножче за белене на картофи, а броколито накъсайте на малки цветчета. Бланширайте ги само за 2 минути в кипяща подсолена вода и веднага охладете под студена течаща вода за да прекъснете процеса на варене. Отцедете добре. Отново с белачка за зеленчуци отрежете няколко ленти тиквичка. Посолете ги и ги оставете за 10 минути да омекнат и пуснат водата си. Изстискайте ги добре с ръце и ги подсушете с домакинска салфетка. Сиренето натрошете на едро. В хаванче счукайте чесъна, босилека и зехтина.

* Сложете тестото в средата на лист хартия за печене. Разточете го на кръг с дебелина около 4 мм. Тестото е меко и много податливо на обработка. Аз не използвам точилка, разстилам го с ръце. Пренесете тестото заедно с хартията в тава.

* Нарежете тестото на 8 части, като оставите в края непрерязани 5-6 см. Намажете с босилековия зехтин, а отгоре наредете зеленчуците и сиренето. Прегънете триъгълниците, които са се получили от разрязването отвътре навън. Надявам се от снимката да е ясен начина на оформяне.

 




* Загрейте фурната на 180*. Намажете венеца с разбито яйце и го изпечете за около 30-35 минути. Сервирайте топъл. Да ви е сладко!




понеделник, 11 април 2016 г.

Моята копривена чорба




Копривата има специфичен вкус и аромат. Съответно, не всеки я харесва. Въпреки това всички знаем, че е добре да присъства на трапезата ни, защото е много полезна. Да не говорм, че копривата е едно от първите растения, които показват свежите си листа след зимата. Всички сме зажаднели за пролет и слънце. Както се казва, "да се хванем за зелено". Копривената чорба, която ви предлагам е изключително богата на вкус и много ароматна. Дори тези, които недолюбват копривата ще я харесат, тъй като характерния  и́ вкус изобщо не се усеща. Опитайте!

Продукти:

300-400 г връхчета от млада коприва
2 стръка нарязан пресен лук
2 стръка нарязан пресен чесън
50 г масло
1 с.л. брашно
1 литър зеленчуков бульон
1/2 връзка нарязан магданоз
1/2 връзка нарязан копър
1/2 връзка листа нарязан пресен джоджен
сол на вкус
1 яйце
200 г кисело мляко
натрошено бяло сирене
счукани орехови ядки

Приготвяне:

* Измийте копривата и я бланширайте в кипяща вода. Отцедете я и нарежете на ситно.

* В маслото запържете лука и чесъна. Посипете с брашното и разбъркайте. Разредете с бульона и добавете копривата. Варете на тих огън 10 - 15 минути. Гъстотата преценете сами. Ако е нужно разредете с вода.

* Овкусете супата с магданоз, копър и джоджен. Гответе още 5 минути.

* Разбийте яйцето с киселото мляко и застройте супата. Посолете на вкус и я сервирайте поръсена с натрошено сирене и орехови ядки. Да ви е сладко!



неделя, 10 април 2016 г.

Вишнево-бананова торта




 Вишните от компот имат силно изразенкостилков аромат, което ги прави идеални за всякакви торти, кремове и сладкиши. Въпреки това, ако имате у дома вишновка не се колебайте да подправите с нея пълнежа или да сиропирате леко блатовете. Разбира се, ако имате малки деца, пропуснете алкохола.

Продукти за блата - 20 см:

2 яйца
125 г захар
1 пасиран банан
50 г заквасена сметана
100 мл олио
150 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия

Продукти за пълнежа:

отцедени вишни без костилки от 1 компот
2 с.л. захар
1 ч.л. нишесте
няколко супени лъжици сок от компота
1 банан

Продукти за крема:

200 мл разбита на сняг течна пълномаслена сметана
200 г маскарпоне
3-4 с.л. пудра захар
ванилия

За гарниране:

вишни от компот
смлени сурови тиквени семки


Приготвяне:

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта на пухкав крем. Отделно смесете банановото пюре със сметаната и олиото. Сипете ги при яйчената смес и разбийте за кратко. Накрая добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера и ванилията. Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене, а стените намажете с малко масло. Сипете тестото и го изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 170* фурна. След като блата се зачерви го покрийте с лист алуминиево фолио и доизпечете. Проверявайте готовността с дървена клечка. Тъй като брашното е малко, тестото е по-рядко от обикновеното кексово тесто и изисква по-дълго печене. Малкото количество брашно прави блата изключително мек, пухкав и го предпазва от изсушаване. Ако искате да направите по-голяма торта увеличете всички продукти с 1/3. След като блата добре изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За пълнежа сложете вишните в малка тенджерка и ги посипете със захарта. Разтворете нишестето в сока и го налейте при вишните. Кипнете всичко за кратко. Трябва да получите желеобразна смес. Ако е нужно добавете още малко сок от компота. Охладете леко вишните, но още топли ги разпределете върху едната половина от блата, тъй като сиропът се стяга бързо. Между тях сложете резенчета банан и загладете с лъжица.

* За крема разбъркайте с лъжица маскарпонето със захарта и ванилията. Добавете разбитата сметана и смесете всичко на гладък крем. Изсипете 2/3 от крема върху вишневия пласт и загладете. Отгоре поставете втория блат. Притиснете с ръце за да се споят пластовете и да се изравни тортата. Това става най-добре, ако имате подвижен ринг. Препоръчвам винаги да го ползвате, когато правите торта. Оставете тортата за няколко часа в хладилника.

* Отстранете ринга и измажете тортата с останалия крем. Поръсете с тиквените семки и гарнирайте с вишни. Да ви е сладко!





петък, 8 април 2016 г.

Крем супа от грах и аспержи




Преценете гъстотата на двете супи според вашия вкус. Ако е нужно добавете малко вода. За да не се смесят пластовете супите трябва да бъдат достатъчно гъсти. Вместо течна сметана може да ползвате заквасена, а за по-плътен вкус да добавите и малко натурално крем сирене.

Продукти:

500 г замразен грах
20 г масло
200 мл зеленчуков бульон
100 мл течна сметана
1 с.л. прясна мента
лимонов сок и сол на вкус

500 г бели аспержи
20 г масло
1 с.л. брашно
200 мл зеленчуков бульон
100 мл течна сметана
индийско орехче и сол на вкус




Приготвяне:

* Задушете граха и ментата в маслото. Налейте малко от бульона. Оставете го да поври 15 минути докато омекне и го пасирайте на гладко пюре. Добавете останалия бульон и сметаната. Гответе още 2-3 минути, подправете със сол и лимонов сок, и оставете супата да изстине до леко топло.

* Обелете аспержите и ги нарежете на парченца. Задушете ги в маслото. Посипете с брашното и налейте бульона. Варете 15 минути и пасирайте до гладкост. Прибавете сметаната и овкусете със сол и индийско орехче. Оставете и тази супа да се охлади леко.

* Сервирайте в прозрачни чаши, като на дъното сипете от граховата супа, а върху нея внимателно налеете супата от аспержи. Да ви е сладко!






сряда, 6 април 2016 г.

Тънки шоколадови бисквити





Ако не харесвате толкова тънки и хрупкави бисквити увеличете брашното с 50 г и пропуснете бакпулвера. Може да смесите тестото с ядките, но аз предпочетох да ги поръся отгоре за да се виждат. Върху някои от бисквитите поръсих маслени трохи. Бяха ми останали 1-2 с.л. от поръската на един сладкиш. Трохите се сляха с тестото и се получи интересна шарка. Понякога така се раждат нови идеи, просто виждаш какво имаш в хладилника и в шкафа.  

Продукти за около 35 бисквити:

100 г масло
100 г натурален шоколад
120 г захар
1 яйце
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
80 г накълцани ядки по желание






Приготвяне:

* Сложете в тиган или тенджерка с незалепващо покритие маслото, шоколада и захарта. Загрейте всичко на слаб огън, докато маслото и шоколада се стопят. Захарта все още остава на кристали, но това не бива да ви тревожи. Охладете сместа.

* Към охладената смес прибавете яйцето и разбъркайте. След това сипете брашното, примесено с бакпулвера и ванилията, и отново разбъркайте.

* Постелете тава с лист хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от тестото. Оставете голямо разстояние помежду им, тъй като по време на печене купчинките се разливат и се превръщат в съвсем тънки бисквити. Загрейте фурната на 180* и изпечете бисквитите за около 5-6 минути. Наблюдавайте ги по време на печене, много са тънки и бързо прегарят. Да ви е сладко!