събота, 25 януари 2014 г.

Тиквена супа с кокосово мляко






Продукти 

800 г тиква
400 г моркови
1 глава лук
малко парче пресен джинджифил - около 5 см
2 с.л. масло
3 с.л. зехтин
1 литър зеленчуков бульон
200 мл кокосово мляко
сок от 1 лимон
сол и черен пипер на вкус
тиквени семки за гарниране








Приготвяне

* Почистете тиквата, морковите и джинджифила и ги нарежете на кубчета, а лука на ситно.

* Запържете всичко в двата вида мазнина и налейте бульона. Варете докато зеленчуците омекнат и пасирайте до гладкост с пасатор.

* Налейте кокосовото мляко и подправете с лимонов сок, сол и пипер. Гответе супата още пет минути и ако е нужно разредете с малко вода.

* Поднесете я топла, гарнирана с тиквени семки. Да ви е сладко!
 






.

понеделник, 20 януари 2014 г.

Маков сладкиш







Продукти


250 г меко масло
160 г захар
6 яйца
100 мл айрян
200 г мак
300 г брашно
75 г натурално пшеничено нишесте
3 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
500 г кайсии1 ч.ч. череши без костилки
100 г едро нарязани орехи








Приготвяне

* Разбийте маслото със захарта и едно по едно прибавете яйцата. Сипете айряна и разбъркайте.

* Заедно смесете брашното, нишестето, мака, ванилията и бакпулвера. Прибавете сухата смес към маслената. 

* Покрийте голяма правоъгълна тава с хартия за печене и сипете тестото вътре. Загладете. 

* Подредете кайсиите и черешите върху тестото, като ги редувате. Може да ползвате и отцедени плодове от компот. Поръсете с орехите.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладкиша за около 30 - 35 минути. След като добре изстине го нарежете на парчета и поръсете с пудра захар. 

* Сладкишът е доста голям. Може да намалите количествата му на половина. Без плодовете се превръща в чудесен блат за торта. Да ви е сладко!







.

неделя, 12 януари 2014 г.

Khandvi ( Khandavi )







Представям ви едно традиционно за Индия ястие. Прави се с брашно от нахут и кисело мляко, а жълтият цвят идва от куркумата. Вариантите са много, както солени, така и сладки. Може да намерите стотици в интернет. Вижте моят и ако ви хареса го опитайте. Да ви е сладко!








Продукти за около 15 ролки

1 ч.ч. брашно от нахут
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. куркума
1 ч.ч. вода

Заливка

5 - 6 с.л. олио
1 ч.л. семена синап
1 ч.л. семена бял сусам
1 ч.л. семена черен сусам
1 накълцана скилидка чесън
1 нарязана на ситно зелена люта чушка








Приготвяне

* В купа смесете брашното заедно с киселото мляко, олиото, солта и куркумата. Разбъркайте и разредете с водата докато получите гладка смес.

* Прехвърлете сместа в съд с незалепващо покритие и гответе на среден огън докато се сгъсти до толкова, че да се отлепя от стените на съда. Трябва да получите гъст крем.

* Докато тестото е още горещо го разнесете на малки части върху опаката страна на метална тава. Разнесете на максимално тънък слой с помощта на шпатула. За това количество ще са ви нужни две или три тави в зависимост от големината им. Оставете разстланото тесто да се изсуши за около три минути. 

* През това време направете заливката. Смесете всички продукти и ги кипнете за кратко колкото леко да се промени цвета на чесъна. Ако не обичате люто пропуснете чушката. 

* Оформете тестото на правоъгълник като изрежете краищата му с нож, а след това го нарежете на ленти. Поръсете малко от заливката. Всяка лента завийте внимателно на руло. 








* Подредете ролките в чиния и залейте с останалото количество ароматно олио. 

* Може да сложите къри в тестото, може да ги направите с някакъв пълнеж или да ги поръсите със свеж кориандър. 






.