събота, 9 август 2014 г.

Кокосова торта с нектарини




Продукти

Блат

220 г чаени ванилови бисквити
100 г стопено масло
50 г кокосови стърготини

Крем

200 г натурално крем сирене
400 г студен кокосов крем - ( кокосова сметана )
настъргана кора от 1/2 лимон
2 с.л. лимонов сок
ванилия
80 г захар
10 г желатин
200 мл сметана за разбиване

Плодова заливка

7 - 8 нектарини
5  с.л. захар
настъргана кора от 1/2 лимон
ванилия
1 с.л. натурално нишесте
1/2 ч.ч. вода




Приготвяне

* За блата смелете фино в блендер бисквитите и добре ги размесете с маслото и кокоса. Постелете дъното на тортена форма 26 см с хартия за печене. Поставете ринга. Сипете бисквитените трохи и плътно ги притиснете за да оформите блат като основа.

* За крема разбийте крем сиренето и добавете кокосовия крем. Отново разбийте за няколко минути докато крема стане плътен. Подправете с ванилия, лимонов сок и лимонова кора.

* Залейте желатина с няколко лъжици вода и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Сипете го на тънка струйка в крема, като отново разбиете добре. 

* В отделен съд разбийте на сняг сметаната заедно със захарта. С внимателно бъркане я добавете към сметаново - кокосовия крем. Оставете го в хладилника докато приготвите нектарините.

* За плодовата заливка нарежете нектарините на парченца. Кипнете ги заедно със захарта, лимоновата кора и ванилията за 1 - 2 минути, колкото да се стопи захарта. Разтворете нишестето във водата и го налейте при плодовете. Гответе 1 - 2 минути докато се сгъсти соса. Охладете добре.

* Върху бисквитения блат сипете пласт крем, поръсете с част от плодовете и отново сложете малко крем, като сипвате неравно с лъжица. Приберете в хладилника за 30 минути.

* Извадете тортената форма от хладилника и разсипете останалия крем и нектарини отново неравно, като ги сипвате тук-там на купчинки. Отново приберете в хладилник за няколко часа или докато тортата се стегне добре.

* Преди да я поднесете, освободете от ринга и поръсете с кокос и свежа мента. Да ви е сладко!





 * Тортата е изключително лека и вкусна. Кокосовият аромат би подхождал с праскови, ягоди или малини. Количеството желатин съвсем умишлено не е много. Целта ми беше кремът да е стегнат, но не и като желе. Така консистенцията му остава много по-нежна. Кокосовата сметана трябва да е добре охладена. Не очаквайте, че заедно със сиренето ще се разбие на гъст крем. По-скоро е като кексово тасто, но не и като сняг. В плодовете също умишлено не сложих желатин. Исках да ги оставя полусурови, но с приятното усещане за мекота, а не на желе. Нишестето може да е пшеничено или царевично. Не слагайте в тортата целия сос от плодовете за да не се разводни. Отделете го и допълнително я полейте при сервиране. И последно, може да направите тортата съвсем равна, а не като мен. Още веднъж, да ви е сладко!




.

четвъртък, 31 юли 2014 г.

Сухарчета със сушени манатарки




   Харесвам сухарите на Maretti с манатарки. Много по-вкусно е, ако си ги приготвите сами в къщи. А е и лесно. Може да пробвате най-различни вкусове. С пармезан, различни подправки и лют пипер. Вариантите са много, импровизирайте.




Продукти

200 мл вода
1 с.л. олио
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
340 - 350 г брашно
2 с.л. брашно от маратарки
1 ч.л. суха мая
зехтин за намазване




Приготвяне

* Смесете брашното заедно с маята, солта, захарта и гъбеното брашно. Ако нямате гъбено брашно, лесно може да си го направите сами в къщи. Смелете фино с блендер шепа сухи манатарки и това е всичко.

* Сипете олиото във водата и започнете постепенно да прибавяте брашното, като бъркате. Омесете еластично тесто, което да не лепне. Ако е нужно, добавете още малко брашно. Оставете тестото за 15 минути да отпочине и да се отпусне леко. Няма нужда от пълно предварително втасване.

* Нямам форма за печене на багети и много се чудих в какво да изпека тестото така, че да получа тънки и кръгли франзелки. Хрумна ми идея да използвам картонените ролки от кухненската хартия. Ако ви допадне и на вас, срежете на две ролките и ги облечете в алуминиево фолио за да не прегорят във фурната. Намажете ги с масло. От тестото направете фитили и ги поставете в получените форми.




*  Поставете ролките в тава и ги оставете за 20 минути да втасат. Загрейте фурната на 200* и изпечете франзелките за около 15 минути. Не ги препичайте много за да може след това лесно да ги нарежете.

* Оставете хляба да изстине добре. За да го нарежете на равни тънки кръгчета, най-добре е да го оставите за 10 - 15 минути във фризера да се стегне. Нарежете го на максимално тънки кръгчета. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете от двете страни леко със зехтин. Върнете във фурната за няколко минути докато се изсушат и зачервят приятно. Това е. Имате домашни Maretti с манатарки.

* Може да ги хапвате само така, като чипс. А може да ги гарнирате като хапки за предястие или парти. С риба тон.



 * Или меко сирене с някакъв ситно нарязан плод отгоре.




* С пастет, хайвер, различни дипове и изобщо с каквото ви хрумне. Да ви е сладко!




.

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Financiers




     Financiers са малки френски сладкиши смека и еластична структура. Говори се, че историята им започва от края на 19 век. Френски майстор сладкар имал магазин близо до Парижката фондова борса. Започнал да прави сладкишите в малки правоъгълни форми, наподобяващи кюлче злато. Именно оттам е името им "Финансисти". В рецептата най-интересното нещо е, че маслото, с което се правят е "кафяво". С други думи, леко препържено. Задължителна съставка са белтъците и бадемите. Това е една много бърза и лесна рецепта, заслужава си да я опитате. Тестото е подходящо за съхранение в хладилник, стига да е покрито с найлоново фолио.




Продукти за 12 сладки

120 г масло
30 г брашно
70 г фино смлени белени бадеми
100 г пудра захар
3 белтъка
ванилия
плодове за гарниране
масло за намазване на формите
пудра захар за поръсване





Приготвяне

* Сложете маслото в малка тенджерка и го сложете на котлона да заври. Бъркайте непрестанно докато спре да се пени, пяната падне на дъното и получите бистра течност с леко карамелен цвят. Прецедете маслото през цедка, в която сте сложили парче кухненска салфетка за да се отстранят и най-малките частици. Оставете маслото да се охлади до стана температура.

* В купа смесете всички сухи съставки и ги разбъркайте.

* Отделно леко разбийте с вилица белтъците колкото да се разпенят.

* Сипете белтъците в сухата смес, разбъркайте, добавете маслото и отново разбъркайте.

* Това е всичко. Остава да изпечете сладикишите. Намажете с масло 12 малки форми и ги налейте до горе с тесто.

* Загрейте фурната на 180* и запечете Финансистите за 3 минути. Извадете ги от фурната и в средата на всяка форма сложете плод по ваш избор. Доизпечете за още 4- 5 минути или докато крайчетата на сладкишите порозовеят апетитно, а повърхността им на допир е еластична. Сервирайте ги леко топли с чаша кафе или чай. За разкош поръсете с малко пудра захар. Да ви е сладко!



.