неделя, 5 октомври 2014 г.

Златен кекс





    Баба ми често правеше целувки. Беше ненадминат майстор и хора от цял Бургас  я молеха да им направи и на тях. Съответно, често оставаха доста жълтъци. В такива случаи правеше или домашна майонеза, или един кекс, който наричаше "златен". Изпичаше го в най-нормална тавичка и отгоре набождаше орехи. Още докато кексът се охлаждаше оставаше без тях. Всичките ги изчоплях и после ме гонеха из къщи да ми се карат. Хубаво време беше!

   Кексът е изключително нежен на консистенция и фин като вкус. За разлика от обикновените кексове, колкото по-дълго време престоява, толкова по-крехък  и вкусен става, независимо, че е сух сладкиш. Може да сложите в тестото ядки, захаросани корички или сушени плодове. Ако обичате шоколадова глазура го полейте с ганаш от 50 г черен шоколад  и 50 мл течна сметана. Само ги затопляте до стопяване, разбърквате и това е всичко. Надявам се да ви хареса. Да ви е сладко!





 Продукти

125 меко масло
180 г пудра захар
5 жълтъка
1 цяло яйце
100 мл прясно мляко
200 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
2 щипки сол





Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото и захарта. Един по един прибавете жълтъците, а след това и цялото яйце. Налейте млякото и подправете с ванилия и лимонова кора. Пресейте брашното заедно със солта и бакпулвера и го разбъркайте с яйчената смес.

* Изсипете тестото в кексова форма, намазана с масло и поръсена с брашно. Загрейте фурната на 180* и изпечете сладкиша за около 35 - 40 минути.






.

вторник, 30 септември 2014 г.

Палачинкови рула в доматен сос





Продукти за 4 порции

6 готови палачинки
40 г настърган кашкавал за поръсване

Пълнеж

200 г крем сирене
200 г настъргано бяло саламурено сирене
1 жълтък
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. ситно нарязан магданоз
2 с.л. зехтин

Сос

400 г консервирани нарязани белени домати
1 малка глава ситно нарязан лук
2- 3 с.л. олио
2 скилидки нарязан чесън
1 дафинов лист
1 ч.л. захар
сол на вкус
босилек





Приготвяне

* В купа смесете всички продукти за пълнежа и разбъркайте до гладкост. Наредете палачинките три по три като леко ги застъпвате. Намажете ги с пълнежа.






* Завийте ги на руло откъм късата страна и го нарежете на парчета.






* За соса запържете лука в олиото. Добавете доматите, чесъна и дафиновия лист. Овкусете със захар  и сол. Варете соса на тих огън около 15 минути. Ако е нужно добавете малко вода. Накрая подправете с босилек.

* Изсипете соса в тавичка. Върху него подредете палачинковите рула.






 *  Псипете с кашкавала и запечете ястието за около 20 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!

* Пригответе любимия си доматен сос и сгответе палачинките с него. За пълнеж може да импровизирате със спанак, рикота, тънко нарязана шунка, други видове сирене и т.н. Сложете подправки, които ще ви харесат най-много. Идеята за това ястие е на La Cuoca Dentro.





събота, 27 септември 2014 г.

Маслени соленки със сирене






Продукти за 24 соленки

Тесто

100 г меко масло
100 г фино настъргано краве сирене
сол на вкус
170 г брашно






За намазване

лют червен пипер
къри на прах
микс сушени зелени подправки по избор
разбито яйце






Приготвяне

* Смесете маслото, сиренето и солта. Разбъркайте на крем. С брашното омесете меко тесто.

* Разделете тестото на три части и оформете топки. Всяка топка разточете на тънък кръг.

* Намокрете леко с вода всеки кръг и поръсете с различните подправки. Върху единия сложете пипер, върху втория къри, а върху третия листните сушени подправки.

* Нарежете всеки кръг на 8 триъгълника и завийте на малки кифлички. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разбито яйце и поръсете от подправките или семена.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете соленките за около 15 - 20 минути докато приятно се зачервят. Да ви е сладко!






* Соленките стават много мънички, колкото за една хапка. На снимките изглеждат по-големи, защото са снимани отблизо. Много са крехки, нямат набухвател, но ако искате да имат по-суха консистенция може да сложите 1/4 ч.л. бакпулвер. Лично на мен без набухвател ми допадат повече. В никакъв случай не заменяйте маслото с маргарин. От него соленките ще станат жилави и ще миришат неприятно. Експериментирайте с вкусовете. Намажете тестото с подправките, които обичате най-много. Чудесно мезе са за бяло вино, бира или просто за закуска. Изключително лесни и бързи за приготвяне.





.