петък, 21 ноември 2014 г.

Ананасово кокосова торта





Продукти за блата

2 яйца
100 г захар
ванилия
100 г кисело мляко
40 г олио
40 г кокосови стърготини
160 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Продукти за карамела

150 г захар
80 г масло
100 мл гореща течна сметана
1/2 пресен ананас, нарязан на парченца

Продукти за крема

300 мл течна сметана за разбиване
50 г кокосови стърготини
ванилия
1 пакетче венилов пудинг без варене Д-р Йоткер
1/2 пакетче желатин Д-р Йоткер






Приготвяне

* За блата разбийте яйцата заедно със захарта и ванилията. Добавете киселото мляко и олиото. Смесете брашното, кокосовите стърготини и бакпулвера. Сипете ги в тестото и разбъркайте добре.

* Покрийте тортена форма с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 30 - 35 минути. Оставете го да изстине и го разрежете хоризонтално на две.

* За карамела сложете в съд с незалепващо покритие маслото и захарта. Карамелизирайте до приятен кафяв цвят. Отстранете карамела от котлона и внимателно и постепенно налейте сметаната. Разбъркайте до хомогенност. Прибавете ананаса и върнете на котлона. От сока на плода карамела се втечнява. Оставете го да поври 10 - 15 минути докато отново се сгъсти. Консистенцията му трябва да е като гъст сос и по повърхността да образува мехурчета. Оставете карамела добре да се охлади.

* Подгответе сметаната за крема от предишния ден. Загрейте я почти до кипване и сипете в нея кокоса. Оставете я да престои в хладилника поне няколко часа за да е студена за разбиването. След това я прецедете.

* Пригответе ваниловия пудинг само с половината прясно мляко от указаното количество на опаковката. Нужен  е концентриран вкус, а не пухкав и лек крем. Отделно разбийте сметаната на сняг. Разтворете в малко вода желатина на водна баня.

* Като бъркате с миксер прибавете желатина към гъстия пудинг, а след това и сметаната.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите едната половина от блата. Стегнете го с подвижен ринг за торта или ползвайте пръстена от тортената форма. Сипете крема, а върху него излейте карамелизирания ананас. Разбъркайте внимателно с вилица за да може плодовете да потънат тук там неравномерно.

* Върху крема сложете втория блат  и притиснете добре за да получите добра спойка и форма. Приберете тортата в хладилника поне за 6- 8 часа. При сервиране отстранете ринга и украсете по желание. Да ви е сладка!








* Тортата е с размер 26 см. Изпекох тестото на два отделни блата, а не наведнъж, но това е въпрос на ваш избор. Количеството на желатина за крема е малко, но не исках да има консистенция на желе, а само да е стегнат. Вие може да увеличите желатина на 1 пакетче, т.е. на 7 г. Ако нямате пресен ананас може да използвате плод от консерва, но добре отцеден. В противен случай ще трябва да варите карамела по-дълго време за да се сгъсти добре. Покрила съм тортата с разточен бадемов марципан, а украсата е от иизсушен ананас. Вие украсете както на вас ви харесва.




.

събота, 8 ноември 2014 г.

Лучен хляб с маслини




Продукти за 1 хляб

1 голяма глава лук
2 - 3 с.л. олио
3 - 4 с.л. нарязани черни маслини без костилки
розмарин, риган
200 мл хладка вода
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
350 г брашно
1 ч.л. сол





Приготвяне

* Нарежете лука на полумесеци и го задушете до омекване в олиото. Охладете. Смесете лука с маслините и подправките.

* Разтворете маята във водата. Прибавете захарта и малка част от брашното, колкото да направите каша. Разбъркайте до гладкост. Оставете кваса за 20 минути на топло за да втаса.

* Смесете останалото брашно със солта. Към шупналия квас сипете лучената плънка и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, дори леко лепкаво.

* Оформете хлебче и го поставете в тава, покрита с хартия за печене. Оставете хляба да втаса за 30 минути. Изпечете го в загрята на 200* фурна за около 35 - 40 минути. Да ви е сладко!

* Може да подправите хляба с други подправки, ако не харесвате розмарин и риган. Дозирайте ги според вашата преценка.  Ако имате машина за хляб направете тестото в нея. Хлебчето може да изпечете в продълговата форма за кекс или да оформите малки питки.





.

събота, 1 ноември 2014 г.

Горчица със стафиди





Продукти

100 г тъмни стафиди
75 мл вряла вода
3 с.л. балсамов оцет
100 г кафява захар
200 г горчица





Приготвяне

* Залейте стафидите с врялата вода и ги оставете да омекнат за 15 минути. Пасирайте ги заедно с водата на максимално гладко пюре.

* В малка тенджерка смесете оцета и захарта. Прибавете стафиденото пюре и варете на тих огън 10 минути, като бъркате.

* След като сместа изстине я смесете с горчицата. Разбъркайте и сервирайте с различни видове сирене или студено месо. Да ви е сладко!








* Може да подправите горчицата с пюре от сушени смокини. Опитайте пюрето на вкус преди да го смесите с горчицата. Ако е нужно добавете още захар или оцет. Може да си направите горчица сами като купите синапено брашно. Смесете го с вода и сол, добавете зехтин и след това го овкусете със стафидите.






.