събота, 6 февруари 2016 г.

Сладкиш с жълтъци




Продукти:

крем:

60 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
3 жълтъка
60 мл прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
120 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

200 мл течна сметана
60 г захар
3 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
150 г крем фреш или маскарпоне
плодове по избор
натурална глазура

Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете жълтъците, портокаловата кора и ванилията. Разбъркайте и налейте млякото, а след това сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте отново с миксер на гладка смес.

* Намажете кръгла форма 24 см с масло и я посипете с брашно. Изсипете тестото вътре и го загладете. Изпечете го в загрята на 180* за около 20-25 минути. Охладете блата.

* За крема смесете в тиган или тенджерка с незалепващо покритие сметаната, захарта, ванилията и портокаловата кора. Загрейте на котлона до горещо и отстранете. В купичка разбъркайте жълтъците и постепенно налейте в тях няколко лъжици от топлата сметана, като бъркате непрекъснато. Задължително направете това за да темперирате жълтъците и да не получите бъркани яйца като резултат.  След като темперирате жълтъците ги налейте в останалата сметана, разбъркайте и върнете на котлона. Сварете крем на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Силата на огъня трябва да е такава, че кремът да не завира. Моят котлон има 9 степени и аз варя такъв крем на 4 степен. Ако се притеснявате, че може да не улучите подходящата температура, сварете крема на водна баня. Кремът  е готов, когато се сгъсти и лъжицата оставя ясна следа в него. Охладете го добре, след което с внимателно бъркане го смесете с крем фреш или маскарпоне.

* Намажете блата с крема и отгоре нарежете плодовете. Ако искате да запазите свежестта им може да ги залеете или намажете с натурална глазура. Заповядайте рецептата.Това е всичко! Получи се изключително нежен на вкус сладкиш с крехка маслена основа и крем, наподобяващ  Брюле или крем Каталана.  Да ви е сладко!






сряда, 3 февруари 2016 г.

Гризини със сирене и маслини





Благодаря от сърце на Рени за чудесната рецепта!

Продукти за около 50 броя:

100 г студено масло, на кубчета
100 г бяло саламурено сирене, на кубчета
60 г кашкавал, на кубчета
60 г заквасена сметана
180 г брашно
70 г черни маслини без костилки, ситно нарязани
1 с.л. ситно нарязани листа розмарин

Приготвяне:

* В блендер или кухненски робот сложете заедно маслото, сиренето, кашкавала и сметаната. Смелете всичко.

* Добавете брашното и розмарина. Отново миксирайте до получаване на маслени трохи.

* Изсипете трохите на плота, прибавете маслините и съберете всичко на тесто. Не месете дълго за да не се отдели водата от маслото от топлината на ръцете ви. Сложете тестото в найлонов плик и го охладете за половин час.

* От тестото откъснете малки топчета, които с ръце оформете на гризини. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 15 минути. Сервирайте гризините студени. Да ви е сладко!





неделя, 31 януари 2016 г.

Ябълкови бухти




Продукти за 4 порции:

2 яйца
100 г захар
ванилия
200 г кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат
2 ябълки, нарязани на дребни кубчета
1 с.л. захаросани лимонови корички или настъргана кора от 1 лимон
3 с.л. кокосови стърготини
2 с.л. нарязани сушени плодове по избор
200 г брашно
1/4 ч.л. сол
кристална, пудра захар или мед за поръсване
канела по желание

Приготвяне:

* Разбийте яйцата, захарта и ванилията до побеляване. Добавете киселото мляко с разтворената в него сода и разбъркайте. Към сместа прибавете ябълките, лимоновите корички, кокоса и сушените плодове. Накрая сипете брашното и солта. Разбъркайте добре всичко.

* На умерен огън загрейте олио. Изпържете малки бухти, като гребвате от сместа с лъжица. Отцедете ги върху кухненска салфетка. Сервирайте бухтите леко топли, оваляни в кристална канелена захар, поръсени с пудра или поляти с мед. Да ви е сладко!

 




сряда, 27 януари 2016 г.

Лешниково-карамелена торта





За завършек на тортата направих по идея на Julia M Usher декоративна решенка от тъмен шоколад, която леко напудрих със златна хранителна боя. Тук може да видите как се прави.

Продукти:

блат 22/24 см:

80 г меко масло
80 г пудра захар
3 яйца
80 г стопен тъмен шоколад
80 г фино смлени лешници
80 г брашно
ванилия

белтъчена платка:

2 белтъка
120 г захар
ванилия
1 с.л. нишесте
100 г цели лешници

нуга крем:

150 г лешникова нуга или 150 г нутела (може да се замести с 2 с.л. лешников тахан)
400 мл течна сметана
40 г пудра захар
9 г стопен на водна баня желатин

карамелен крем:

400 г натурално крем сирене
400 г карамелизирано кондензирано мляко
7 г стопен на водна баня желатин

глазура:

150 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад

Приготвяне:

* Първо пригответе белтъчената платка. Може да я изпечете няколко дена предварително. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължавате да разбивате докато тя се стопи напълно и получите гъст крем. Прибавете нишестето и лешниците. Внимателно разбъркайте с лопатка. Върху хартия за печене начертайте кръг с големината на тортата, която смятате да направите. Изберете големина от 22 до 24 см за да получите като краен резултат една чудесна торта. Изсипете целувчения крем, загладете и изсушете за 1-2 часа във фурна, загрята на 120*. Може да усилите фурната, ако искате платката да покафенее и да стане с леко карамелен вкус.

* Загрейте фурната на 180*. За блата  разбийте маслото с 2/3 от пудрата захар. Добавете жълтъците, а след това и шоколада. Отделно разбийте на сняг белтъците с останалата захар. В купа смесете брашното с лешниците и ванилията. С внимателно бъркане добавете брашното и белтъците, като ги редувате. В блата няма набухвател, затова е нужно да бъдете внимателни като смесвате съставките и в тестото да остане възможно най-много въздух. Изпечете тестото за около 25-30 мин. в тортена форма, покрита с хартия за печене. Ако искате по-равни блатове, изпечете тестото на два отделни блата.

* За нуга-крема разтопете лешниковата нуга в слаба микровълнова фурна или на водна баня. Охладете. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Към нугата прибавете разбитата сметана, а след това и желатина. Разбъркайте всичко на гладък крем. Ако ползвате нутела или друг течен шоколад няма нужда да го стапяте предварително.

* За карамеления крем смесете кондензираното карамелено мляко със сиренето. Рзбъркайте на гладък крем и налейте желатина. Разбъркайте отново. За ваше улеснение прилагам снимка, как трябва да изглежда млякото, той като има различни видове. Трябва да е много гъсто и като разклатите кутията да не усещате плисък на течност. Ще намерите карамелено мляко в магазините за руски стоки.



* За глазурата кипнете сметаната и сипете в нея шоколада, начупен на дребно. Разбъркайте на гладък крем и охладете добре. След това разбийте с миксер.

* Сглобете тортата като на дъното на равна чиния поставите единия блат. Стегнете го с подвижен ринг за торта. Добре е да поставите ленти хартия за печене или ацетатна харния по вътрешната страна на ринга. Върху блата излейте половината нуга-крем. Оставете тортата за 30 минути на студено за да се стегне леко пласта. Върху него налейте половината от карамеления крем и отново охладете за кратко. В средата на тортата поставете белтъчената платка. Завършете тортата по същият начин, като редувате карамелен крем, нуга-крем и най-отгоре втория блат. Добре притиснете всичко с ръце за да се спои и приберете тортата за 12 часа в хладилника. След това отстранете ринга, измажете тортата с глазурата и поръсете с какао. Украсете по ваше желание. Да ви е сладко!





вторник, 26 януари 2016 г.

Пиле с авокадо и портокал




Не препичайте пилешкото бяло месо за да не стане твърдо и на конци. Проверете готовността му, като го прободете в най-дебелата част с шишче. Трябва да излиза бистър сок. Ако е все още мътен, печете още малко.

Продукти за 4 порции:

2 броя пилешки гърди без кост
1 ч.л. мед
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. балсамов оцет
сок от 1/2 портокал
2 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
1 авокадо, нарязано на кубчета
1 портокал, нарязан на кубчета
1 с.л. ситно нарязан лук
40 г натрошени бадеми
зелен лук да поръсване

Приготвяне:

* В купичка разбъркайте меда, червения пипер, оцета, сока от портокала и 1 с.л. зехтин. Овкусете със сол и черен пипер.

* Намажете месото с маринатата и го оставете да престои 30 минути.

* В друга купа смесете заедно авокадото, портокала, лука, бадемите и останалия зехтин. Посолете и разбъркайте.

* Загрейте фурната на 200*. Извадете парчетата месо от маринатата и ги поставете в малка тавичка. Изпечете ги за около 20 минути. Отворете, прибавете плодовете и изпечете още 5 минути.  Сервирайте ястието топло. Да ви е сладко!



неделя, 24 януари 2016 г.