сряда, 9 март 2016 г.

Познаваш ли вкуса на България?


b2ap3_thumbnail_10995574_1680848885507732_4782767051944480788_n.jpg


Познаваме ли България? Познаваме ли българския вкус? Или само си мислим, че го познаваме? Искам да ви подтикна да участвате в един невероятно вкусен български конкурс. Искам да запаля още повече любовта ви към българската кухня. Сготви своята любима българска рецепта, качи снимка и сподели рецептата. Нека покажем на света богатото разнообразие на националната българска кухня. 100 от вас ще имат възможността да представят България по време на първия по рода си Международен кулинарен фестивал, който ще гостува през май в 8 бълграски града. 

Тук ще намерите нужната информация за конкурса:

http://www.iknowbulgaria.bg/

Проектът " Мислиш си, че познаваш България?" първоначално е замислен като кампания "от хората за хората". По време на активната част водеща роля имат участниците, които сами определят насоката на диалога в социалните мрежи, споделят различни мнения, подплатени с факти и източници, опит и препоръки за подобряване на съдържанието. Кампанията е много харесвана не само от нас, българите, а и от чужденци, живеещи в България, както и от българските общества по цял свят. През май 2016 ще бъде следващата фаза " България посреща вкусовете на света". Кулминацията ще бъде Международният кулинарен фестивал, който ще се проведе в София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Бургас, Варна, Велико Търново и Благоевград. Ще бъде едно истинско гурме-преживяване! До момента 20 държави са заявили участие, като всяка ще представи на българската аудитория своята култура, обичаи и свързаната с тях традиционна храна. Всяка държава ще има свой собствен щанд с национални ястия, напитки и сувенири.

Нека им покажем какво можем ние! Нека си припомним любимите бабини гозби! Нека се обърнем към корените и традициите си! Българската кухня е невероятно богата и вкусна. Всеки ден се убеждавам в това, четейки рецептите, които публикувате. Ще се радвам да станете част от инициативата " Мислиш си, че познаваш България?" и участвате в кулинарния конкурс. На страницата им във Фейсбук може да видите кои са нашите участници до момента и какво ястие са приготвили. Очакваме и вас и благодарим сърдечно за подкрепата!

https://www.facebook.com/IknowBulgaria?__mref=message_bubble

b2ap3_thumbnail_12801364_1682401442019143_2102764693568153723_n.jpg

събота, 5 март 2016 г.

Сандвич-джоб 2





Една идея за вкусни домашни сандвичи. За да ги направите ползвайте хлебно тесто с мая, каквото вие предпочитате. Рецепта няма да пиша, тъй като всеки харесва различен хляб. По-скоро ще ви опиша как да направите сандвич-джоб.

*  От тестото направете малки топчета с големина на пинг-понг топчета. Разточете ги на тънък кръг и ги намажете с малко зехтин или стопено масло, като внимавате да не мажете по краищата. Прегънете ги и отново намажете с мазнина. В единия край на прегънатия кръг сложете малък квадрат от хартия за печене. Прегънете още веднъж. Отгоре намажете с разбито яйце и поръсете със семена по избор. Надявам се от снимката да става ясно как се прегъва тестото за да се получи хлебче-джоб.
Подредете хлебните джобове в тава, покрита с хартия за печене. Оставете ги да втасат за 20 минути и ги изпечете до златисто за около 15-20 минути във фурна, загрята на 200*. След като се охладят отстранете хартията.

 



* Напълнете джобовете с различни колбаси, сирене и пресни зеленчуци. Сигурна съм, че на следващият ден само вашето дете ще има в училище такъв специален сандвич. Да ви е сладко!





неделя, 28 февруари 2016 г.

Лилава торта




Преди да сервирате тортата отстранете ринга. За да е максимално гладка отстрани леко духнете със сешоар по ацетатните ленти. Така те ще се отлепят без да има залепнал крем по тях. Режете тортата с горещ подсушен нож. Вместо теменужки може да ползвате други ядливи цветя.

Продукти за торта 20 см:

блат:

1 яйце
100 г захар
ванилия
100 г заквасена сметана
50 г стопено масло
2 с.л. сушени боровинки
100 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

250 г боровинки
70 г кристална захар
500 г маскарпоне
400 мл течна пълномаслена сметана
15 г желатин
ванилия
70 г пудра захар

за измазване на тортата:

125 г натурално крем сирене
1-2 с.л. пудра захар

глазура:

200 мл вода
сок и кора от 1/2 лимон
2 с.л. захар
5 г желатин
цветчета теменужки






Приготвяне:

* За блата разбийте с домакинска бъркалка яйцето, захарта и ванилията. Когато сместа се разпени добавете сметаната, а след това и маслото. Накрая сипете боровинките и брашното, смесено с бакпулвера. Миксер не ви е нужен. Изсипете тестото в малка кръгла форма 20 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170* и изпечете блата за около 25 минути. След като изстине го разрежете хоризонтално на две.

* За крема първо сварете на конфитюр боровинките и кристалната захар. Охладете и пасирайте фино.

* В купа разбъркайте маскарпонето с пудрата захар и ванилията. Разредете го с течната сметана, като бъркате с лъжица или бъркалка. И тук миксер не ви е нужен. Добре е крема да се бърка без електрически високооборотен уред, за да има колкото се може по-малко въздух в него. Противно на повечето подобни рецепти, в които сметаната се разбива на пухкав крем, тук тя се прибавя течна, за да направи консистенцията на крема съвършено гладка. Накрая налейте желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте добре и разделете крема в две купи. Към двата крема прибавете боровинковото пюре, като оставите единия крем по-светъл от другия. Направете наситеността на цветовете така, както на вас ще ви хареса. Аз направих 2/3 от целия крем тъмно лилав и 1/3 по-светъл.

* За глазурата направете лимонов сироп, като кипнете за 3-4 минути водата заедно със захарта, настърганата кора и сока от лимона. Дръпнете от котлона и прибавете желатина. Бъркайте, докато се стопи напълно в горещия сироп. Охладете и прецедете няколко пъти през фина цедка, за да се избистри желето. Ако нямате толкова фина цедка прецедете през книжна бяла салфетка.

* За измазване на тортата разбъркайте в купичка крем-сиренето с пудрата захар.






* Сглобете тортата, като на дъното на тортена чиния поставите единия блат. Пристегнете го с подвижен ринг за торта, а вътрешната страна на ринга покрийте с ленти ацетатна хартия. Върху блата излейте тъмния крем, а върху него светлия. Ако искате пластовете добре да се разграничават изчакайте първо тъмния крем да се стегне малко и след това сипете светлия. Аз предпочетох да се смесят небрежно и ги сипах веднага един след друг. Върху крема сложете втория блат и притиснете с длан за да прилепне добре към него. Приберете тортата за няколко часа в хладилника за да се желира крема.






* След като тортата се е стегнала добре намажете крем-сиренето най-отгоре и загладете. Наредете цветчетата от теменужки и внимателно залейте с желатиновия лимонен сироп. Приберете тортата в хладилника, докато напълно се стегне. Да ви е сладко!






неделя, 21 февруари 2016 г.

Портокалови кексчета с крем





В последните години у нас стана много модерно да се говори за мъфин и къпкейк. Да видим каква е разликата между тях.
При мъфините текстурата на тестото е по-тежка, плътна и се отделя на големи късове, докато при къпкейка тя е лека, фина и въздушна. В държавите, от които идват тези сладкиши мъфините се хапват най-често на закуска, а къпкейка се счита за десерт, тъй като прилича на мини-торта. За да се получи тази разлика в текстурата на тестото съотношението между съставките е различно. При мъфините има повече брашно и по-малко мазнина, а къпкейкът се нуждае от щедро количество масло. С течностите и яйцата е същата работа. Мъфините изискват доста повече мляко и малко яйца, а къпкейковете обратно. Начинът на приготвяне също е различен. При първите сухите и течните съставки се смесват по отделно и след това се съединяват, без да се изисква миксер. За къпкейк е нужно разбиване на маслото и захарта до пухкав гъст крем, след което се добавят яйцата и сухите съставки. И може би най-голямата разлика е във външния вид. Къпкейкът е винаги с богата глазура от крем, докато мъфините си остават просто сладки хлебчета.
Рецептата, която ви представям е може би къпкейк, но на мен ми е по-симпатично да си я наричам с нашенското име "Кексчета".

Продукти за около 14 кексчета:

130 г захар
2 яйца
100 г прясно изцеден портокалов сок
50 г прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
50 мл олио






Крем:

3-4 с.л пудра захар
250 г натурално крем сирене
250 г маскарпоне
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал






Приготвяне:

* В купа с домакинска бъркалка разбъркайте захарта и яйцата колкото да се разпенят. Смесете портокаловия сок и млякото и ги налейте в яйчената смес. Подправете с портокалова кора и ванилия, и разбъркайте.

* Смесете брашното с бакпулвера. Добавете го към основната смес. Накрая налейте олиото и отново с бъркалката разбъркайте до гладкост. Миксер не ви е нужен.

* Разсипете тестото в хартиени формички за кексчета. Пълнете ги до половината, тъй като тестото се надига по време на печене и изпълва цялата форма.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете кексчетата за около 15 минути.

* За крема разбъркайте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете маскарпонето и отново разбъркайте до гладкост. За крема също не ви е нужен миксер, а само бъркалка или лъжица.

* Шприцовайте розички от крема върху всяко кексче, украсете с портокал и сервирайте. Ако искате по-колоритна визия може да добавите малко оранжева боя към крема и тестото. Да ви е сладко!





понеделник, 15 февруари 2016 г.

Супа с бркселско зеле и бекон




Почистването на малките пресни симпатични зелчици не е по-различно от почистването на голямата глава зеле. Разликата е само в размера. Подрежете кочанчето и отстранете външните листа, които са по-дебели и понякога разкъсани и леко завяхнали. След това може да сготвите зелчиците както ви харесва.

Продукти за 4 порции:

500 г брюкселско зеле-прясно или замразено
1 глава ситно нарязан лук
30 г масло
1 с.л. брашно
1/4 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. майорана
100 мл бяло вино
250 г заквасена сметана
100 г ситно нарязан пушен бекон
сол на вкус
вода

Приготвяне:

* Запържете лука и зелето в маслото докато приятно се зачервят. Посипете ги с брашното и разбъркайте. Налейте виното и малко вода. Разбъркайте отново и гответе без капак 1-2 минути докато се изпари остротата на виното и остане само вкуса му.

* Сипете сметаната и подправете с индийско орехче и майорана. Прибавете бекона и налейте толкова вода, колкото вие прецените. Тази супа е вкусна по-гъста. Посолете на вкус и варете супата на тих огън около 20 минути. Да ви е сладко!





сряда, 10 февруари 2016 г.

Мус с пушена сьомга




Този чудесен мус може да се приготви и с друга пушена риба. Пъстърва или топло-пушена скумрия също са много подходящи за тази рецепта.

Продукти:


200 г пушена сьомга
250 г натурално крем сирене или рикота
настъргана кора от 1/2 лимон
1 с.л. фино настърган хрян или готова паста от хрян
сол на вкус
лимонов сок на вкус
2-3 кори за баница
50 г стопено масло





Приготвяне:

* Сложете в блендер рибата, сиренето, лимоновата кора и хряна. Пасирайте всичко на гладък крем. Овкусете със сол и лимонов сок. Ако искате муса да е по-течен, разредете го с малко заквасена сметана. Ако не харесвате вкуса на хряна го пропуснете.

* Намажете корите за баница със стопено масло. Нарежете ги на ленти. Сами преценете каква да бъде ширината им спрямо големината на формите, около които ще ги увиете. Ако нямате метални тръбички за каноли може да си ги направите сами от няколко пласта алуминиево фолио. Намажете формите с масло и увийте окола тях лентите от кори за баница. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги до зачервяване в загрята на 170* фурна. Оставете ги да изстинат и внимателно отстранете тръбичките.

* Сипете муса в пош и напълнете канолите. Направете това непосредствено преди да ги сервирате за да не омекне хрупкавата тръбичка от влагата на муса. Освен в кори за баница може да сервирате муса в малки чаши или в мидени черупки. Да ви е сладко!