понеделник, 28 ноември 2016 г.

Мус от целина с ябълки





 За тази рецепта съм използвала малко количество желатин за да избегна пълното желиране на крема. Предпочитам го леко стегнат, мек и пухкав. Ако обичате плътно желе сложете цяло пакетче желатин.

Продукти за 4 порции:

300 г глава целина
1 кисела ябълка
2 с.л. тъмни стафиди
сок от 1/2 лимон
4-5 с.л. едро накълцани орехи
200 г заквасена сметана
1/2 пакетче желатин ( около 5 г)
сол и бял пипер на вкус

Приготвяне:

* Обелете целината, нарежете я на кубчета и сварете до омекване. Отцедете и пасирайте на гладко пюре.

* Срежете ябълката на четвъртини и почистете от семената. Нарежете четвъртините с остър нож или широка белачка за зеленчуци на много тънки филийки. Сложете резенчетата в малка тенджерка и ги покрийте с вода и половината от лимоновия сок. Кипнете ги за 1-2 минути колкото да омекнат, но да запазят целостта си. Отцедете.

* В останалия лимонов сок накиснете стафидите и ги оставете да престоят 20 минути.

* Залейте желатина с 50 мл от бульона от целината. След като набъбне го стопете на водна баня.

* Към пюрето от целина прибавете сметаната, стафидите и орехите. Овкусете със сол и бял пипер. Разбъркайте добре. Накрая налейте желатина и отново разбъркайте.

* Покрийте дъното и стените на купички с найлоново фолио. Броят им зависи от големината на самите купички.  Може да ползвате и една по-голяма форма за терин. Изсипете 1/3 от муса, върху него сложете резенчета ябълки, отново мус, ябълки и завършете с крем. Приберете формите в хладилника за няколко часа. При сервиране обърнете формите в чинии, махнете фолиото и гарнирайте с ябълки. Да ви е сладко!




вторник, 22 ноември 2016 г.

Пакетчета с авокадо - крем






Продукти за около 30 броя:

1 голямо авокадо
1 скилидка счукан чесън
сол и бял пипер на вкус
200 г натурално крем сирене
кори за пролетни ролки






Приготвяне:

* Почистете авокадото, нарежете го на парчета и го сложете в купа. Намачкайте го с вилица.

* Прибавете чесъна и сиренето. Овкусете със сол и пипер. Разбъркайте добре.

* В средата на всяка кора за пролетни ролки сипете с лъжичка малко от авокадо - крема.

* С четка намажете краищата на корите с вода и ги съберете две по две противоположно нагоре, като оформите плик. Прищипете добре краищата за да залепнат.

* Загрейте фурната на 170* и постелете тава с лист хартия за печене. Подредете пакетчетата в тавата и печете до златисто на най-ниското ниво на фурната за около 20 минути или докато се зачервят приятно. Сервирайте ги охладени. Да ви е сладко!

* Важно е печете на долното ниво на фурната, той като плънката бързо овлажнява дъното на кората и тя се изпича по-бавно от горната част. Може би предястието ще се получи добре с по-дебели кори за баница. Не съм опитвала, но ако вие решите да пробвате намажете краищата на корите с разбито яйце вместо с вода за да може да се слепят добре. Импровизирайте с пълнежа: в авокадо - крема може да добавите различни подправки, чушка, скариди или шунка.





неделя, 13 ноември 2016 г.

Постни овесени сладки





Тези сладки са идеален десерт по време на Коледните и Великденските пости. Подправете ги с аромати, които вие обичате. Канела, кардамон, джинджифил или звезден анасон биха подхождали чудесно.

Продукти за около 25 сладки:

120 г овесени ядки
50 г счукани орехи
50 г нарязани на дребно сушени плодове по избор
настъргана кора от 1/2 портокал
50 мл портокалов сок
1 с.л. лимонов сок
40 г мед
60 г кафява захар
40 мл олио
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия




Приготвяне:

* Смелете в блендер овесените ядки на по-дребни парченца. Изсипете ги в тиган и ги смесете с орехите. Запечете ги на котлона до златисто и охладете.

* В купа смесете захарта, меда, двата вида сок, кората на портокала и олиото. Прибавете овесените ядки и сушените плодове. Разбъркайте. Накрая сипете брашното, смесено с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте добре с лъжица.

* Загрейте фурната на 170*. Покрийте тава с хартия за печене. С малка лъжичка сипете купчинки от сместа. С върховете на пръстите си оформете плоски бисквити. Изпечете за около 10 минути. Да ви е сладко!





четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Камамбер с мед и орехи







Продукти:

1 камамбер
20 г орехи
среда на 1/2 филийка бял хляб
1 с.л. мед
1 с.л. меко масло
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* В блендер смелете едро орехите и хляба. В купичка разбъркайте маслото заедно с меда, солта и пипера. Добавете орехите и хлебните трохи, и разбъркайте.

* Загрейте фурната на 180*. Сложете камамбера в тавичка. Върху него  изсипете медената смес. Запечете до златисто и сервирайте. Да ви е сладко!






четвъртък, 3 ноември 2016 г.

Пирожки с праз





Пирожките с праз и сирене са любими на всички у дома. Невероятно крехки и ароматни! Не съм посочила сол в рецептата. Тестото е с кашкавал, а плънката със сирене. Ако прецените, че няма да е достатъчно солено добавете малко сол. Да спомена нещо и за тестото- не го месете дълго време за да не започне да се отпуска мазнината. Достатъчно е само да съберете тестото в гладка топка.

Продукти около 20 пирожки:

160 г брашно
100 г настърган кашкавал
100 г меко масло
40 г прясно мляко

пълнеж:

1-2 стрък праз
20 г масло
1 с.л. олио
80-100 г натрошено сирене
черен пипер
разбито яйце за намазване
сусам за поръсване



Приготвяне:


* В купа разбъркайте маслото и кашкавала. Добавете млякото, а след това и брашното. Омесете тесто и го приберете в хладилника за 30 минути.

* Нарежете праза на ситно и го задушете в маслото и олиото. Охладете, поръсете с черен пипер и прибавете сиренето.

* Разточете тестото върху поръсен с брашно кухненски плот. С чашка или формичка изрежете кръгчета с желана от вас големина. Върху едното кръгче сложете малко от плънката. Прихлупете с второто кръгче и прищипете краищата, за да се затвори добре пирожката. Може да ги оформите и като полумесеци, ако ви харесва повече.

* Подредете пирожките в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с яйце, поръсете със сусам и изпечете за 15-20 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!





четвъртък, 27 октомври 2016 г.

Ябълкова торта с карамелен ганаш





Една великолепна бърза торта. Блатът сам по себе си е много вкусен като сладкиш. Тортата не се нуждае от сиропиране. Благодарение на плодовете и олиото тестото е влажно, сочно и много меко. За разлика от повечето торти тази не се нуждае от стягане с ринг или отлежаване в хладилника. Може да се консумира веднага. Не пропускайте солта в рецептата. В случая е много важна за баланса между сладостта на кафявата захар, карамела и шоколада.
Карамелен сос може да купите от магазина. За тези, които искат да си го приготвят у дома препоръчвам рецептата на Диди от фантастичния блог "Опитайте". Заповядайте линк.
А ако решите да си приготвите у дома сами Дулсе де лече, мисля, че рецептата на Йоана е точното нещо, което ви е нужно. Лесна, прекрасно обяснена в стъпки и много вкусен краен резултат.

Продукти за торта 20 см:

блат:

180 г брашно
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. сол
ванилия
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. бакпулвер
130 г кафява захар
120 мл олио
2 яйца
2 с.л. прясно мляко
2 кисели ябълки на малки кубчета

крем:

225 г бял шоколад
3 с.л. карамелен сос или дулсе де лече
140 г течна сметана
на върха на ч.л. сол

Приготвяне:

* Започнете с крема. Стопете шоколада на водна баня. Към него добавете карамеления сос. Разбъркайте и започнете да добавяте сметаната. Налейте я на 2-3 пъти, като бъркате. Посолете. Ще получите рядък сос. Охладете го и приберете в хладилника за 4-5 часа, след което разбийте с миксер до получаване на твърд крем.

* За блата смесете в купа брашното заедно с канелата, ванилията, солта и двата вида набухвател. В друга купа сложете наведнъж захарта, яйцата, прясното мляко и олиото. Разбъркайте кратко с миксер или с домакинска бъркалка. Добавете ябълките, а след това и сухата смес. Размесете.

* Изсипете тестото в две малки тавички с размер 20 см, покрити с хартия за печене. Изпечете двата блата в загрята на 170* за около 30-35 минути. Охладете.

* Сглобете тортата, като поставите единия блат в равна кръгла чиния. Върху него намажете половината от крема. Сложете втория блат. С останалия крем измажете тортата отгоре и отстрани. Украсете по желание. Да ви е сладко!