събота, 17 декември 2016 г.

Kruidnoten ( Холандски коледни сладки )





Който е бил в Холандия през декември със сигурност е опитал техните традиционни коледни мини-курабийки. Или поне ги е видял във всеки магазин, в който е влязал. Тези хрупкави миниатюри холандците наричат още " Пиперени ядки". Пиперени, тъй като задължително се правят с бял или черен пипер. Ядки, защото точно като тях можеш да грабнеш шепа, да си ги сложиш в джоба и да си хрускаш, разхождайки се по улиците.
Kruidnoten традиционно се правят за 5-и декември, когато е нидерландския Синтерклаас, което е нашия Никулден на 6-и декември. Помощникът на Синтерклаас Зварте Пит (Черен Петър) приготвя и раздава различни традиционни лакомства, между които задължително са тези симпатични пиперливи дребосъци (pepernoten).
Бисквитките са много вкусни, твърди и хрупкави. Съставките са най-обикновени, но ароматите ги правят наистина специални. В никакъв случай не бива да се пропуска пипера. Точно той им дава онзи пристрастяващ вкус, който те кара непрекъснато да посягаш към тях. Kruidnoten са идеално допълнение към чаша греяно вино!

Продукти за 70 сладки:

140 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. звезден анасон
1/2 ч.л. бял пипер
1/2 ч.л. джинджифил
1/4 ч.л. сол
120 г кафява захар
40 г студено масло
4 с.л. прясно мляко

* Всички подправки трябва да са фино смлени.

Приготвяне:


* В купа смесете и разбъркайте добре брашното заедно с бакпулвера, всички подправки и захарта. Върху него нарежете маслото на кубчета и стрийте всичко с пръсти, докато получите фини трохи. Може да направите това и с кухненски робот.

* Към маслените трохи сипете млякото и омесете тесто. Непременно пригответе тестото от предния ден и го оставете в хладилника, за да може кафявата захар да се стопи и ароматите да се споят.

* Нарежете тестото на филийки, а от тях оформете фитили. Нарежете фитилите на малки парченца и с длани направете топчета с големината на малък лешник. Подредете топчетата в тава, покрита с хартия за печене.

 



* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитките за около 8-10 минути. Ако желаете, след като изстинат ги потопете в различни видове шоколад. Да ви е сладко!

 



сряда, 14 декември 2016 г.

Лешникови сладки


 


Сладките се пекат на ниска температура. Не усилвайте фурната. Нужно е по-скоро се сушат, отколкото се пекат. 15 минути са достатъчни, за да станат хрупкави отвън и меки и въздушни отвътре.

Продукти за около 25-30 сладки:

250 г фино смлени сурови лешници
250 г захар
2 яйца
ванилия
25-30 цели лешникови ядки






Приготвяне:

* Разделете белтъците от жълтъците на яйцата и ги сложете в две отделни купи.

* Разбийте белтъците на сняг. Добавете постепенно 1/2 от захарта, като продължавате да разбивате, докато получите гъст крем, като за целувки.

* Останалата захар и ванилията сипете при жълтъците. Разбийте на гъст крем.

* Към разбитите жълтъци прибавете смлените лешници, като ги редувате с белтъците. Бъркайте с лъжица или домакинска лопатка. Ще получите гъсто лепкаво тесто.

* Покрийте тава с хартия за печене. Оформете бисквити, като гребвате по малко от тестото с лъжица. Ако искате да получите хубава кръгла форма може да ползвате малка лъжица за сладолед.

* Загрейте фурната на 140* и изпечете сладките за около 15 минути. Преди да ги поднесете ги охладете добре. Да ви е сладко!





вторник, 13 декември 2016 г.

Две сладки идеи с Моnsieur Cuisine

понеделник, 12 декември 2016 г.

Шоколадови бонбони с паста от шамфъстък




За да направите бонбоните използвайте силиконова форма. Ако нямате такава може да ги направите в книжни капсули. Тук може да видите как се прави.

Продукти:

100 г суров шамфъстък без люспи
50 г бял шоколад
50 г меко масло
2 с.л. пудра захар

друго:

200 г натурален шоколад
1 с.л. кафе на зърна, счукани много ситно
шамфъстък за украса
златна прахообразна боя



Приготвяне:


* Смелете много фино ядките  заедно със захарта. Ако нямате високооборотен блендер по-добре ги стрийте в хаванче, докато ги направите на гладка паста. Ако нямате шамфъстък без люспи или не ви се занимава да го бланширате и белите, може за активен зелен звят да добавите 1 ч.л. японски зелен чай мача.

* Стопете белия шоколад на водна баня и охладете до стайна температура.

* Разбийте маслото, добавете шоколада и пастата от шамфъстък. Разбъркайте и сипете в бурканче. Съхранявайте на хладно.

* Най-важно е шоколада да е добре темпериран. Стопете 2/3 от него на водна баня. Водата не бива да завира. Разбъркайте докато се стопи и прибавете кафето. Махнете шоколада от водната баня и добавете останалата 1/3. Разбъркайте на гладък крем. След това сипете малко от вече темперирания шоколад в силиконовата формаи разлейте добре по дъното и стените. Ако ви е по-лесно може да размажете шоколада с малка четка. След като основата се втвърди напълнете бонбоните с крем от шамфъстък. Загладете и запечатайте бонбоните отгоре със стопен шоколад. Оставете ги добре да се стегнат и внимателно извадете от формата. За да не остават отпечатъци по тях ползвайте тънки латескови ръкавици. Може да пропуснете кафето, ако не харесвате тази комбинация като вкус или ако не искате малките твърди частици кафе да ви хрупат.

* За украсата с пинсета хванете една ядка шамфъстък и я потопете в боята. Извадете, изтръскайте от излишната боя и поставете върху салфетка. По същията начин направете толкова шамфъстък, колкото са на брой бонбоните. За да закрепите ядките върху бонбоните натрейте на свещ върха на метално шишче или игла. Допрете до повърхността на бонбона и стопете шоколада, като оформите малко легло. Отново с пинсетата поставете върху стопената част златния шамфъстък.

* Броят на бонбоните зависи от вас. Количеството шоколад, което съм посочила е съвсем примерно. Пастата от шам фъстък може да съхранявате дълго време на хладно. Да ви е сладко!





понеделник, 5 декември 2016 г.

Коледни меденки за украса




Време е за Коледните меденки. Тази година рисуваните ми сладки са украшения за елхата. Рецептата за меденото тесто може да видите тук, а ако искате да направите домашен айсинг, заповядайте линк към рецептата.






неделя, 4 декември 2016 г.

Фини бадемови бисквити с кардамон





За да направите фини, еднакви на размер и с правилна форма бисквити са ви нужни шаблон и сладкарска шпатула. Шаблон лесно може да си направите сами. Нужно ви е парче мека пластмаса. Аз ползвах дъното на пластмасова тарелка, в която обикновено се продават пакетирани храни. Изрязох квадрат, а в него кръг с размер 6 см. Ето и самата рецепта.

Продукти за около 35-40 бисквити:

50 г стопено масло
100 г пудра захар
100 г брашно
2 белтъка
2 щипки сол
1/2 ч.л. смлян кардамон
счукани белени бадеми за поръсване



Приготвяне:


* Сложете в купа всички съставки без бадемите и разбъркайте с домакинска бъркалка или лъжица до получаване на гладка консистенция.

* С помощта на шаблона върху хартия за печене направете тънки биствити, като в средата на шаблона сипете 1 ч.л. от сместа.  Първо разнесете тестото с лъжичката, а след това оберете излишното тесто с шпатулата. Не натискайте. Движете шпатулата бавно, за да получите равна повърхност. Важно е бисквитите да са приблизително с еднаква дебелина, за да се изпекат равномерно.






* Пренесете внимателно листа с оформените бисквити в тава. Поръсете ги с бадеми. Изпечете ги за 5-6 минути в загрята на 170* фурна. Бъдете внимателни, много бързо прегарят. За да работите по-спокойно и бързо може да си подготвите първо 3-4 листа с бисквити и след това да ги изпечете. Преди да махнете бисквитите от хартията ги оставете да се охладят. Да ви е сладко!