четвъртък, 7 юни 2018 г.
Яйчени топчета с рулца от раци
петък, 1 юни 2018 г.
Ягодово-спаначена торта
Спанакът е чудесен естествен оцветител и често се ползва в сладкарството. Не променя вкуса на съответното изделие, тъй като е доста неутрален, а и не се ползва в големи количества.
Продукти за форма 22-24 см:
блат:
50 г пресни спаначени листа
100 мл прясно мляко
2 яйца
120 г захар
100 мл олио
ванилия
180 г брашно
10 г бакпулвер
крем: (ганашът се приготвя ден предварително)
200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
ягодов сос:
250 г ягоди
50 г захар
сок от 1/2 лимон
20 г натурално царевично нишесте
друго:
400 г ягоди
мента, маточина или босилек за украса
Приготвяне:
* Блат: залейте спаначените листа с вряла вода. Захлупете съда и ги оставете за 10 минути да омекнат. Изцедете спанака добре и го залейте с млякото. Пасирайте до гладкост. В купа разбийте до пухкав крем яйцата и захарта. Добавете спаначеното мляко, олиото и ванилията. Накрай сипете брашното, пресято с бакпулвера и разбъркайте. Ще получите рядко кексово тесто. Покрийте кръгла форма с хартия за печене, а в средата сложете купичка или огнеупорна чаша. Излейте тестото във формата и изпечете в загрята на 180* фурна за около 30-35 минути. Проверявайте готовността с дървена клечка. Охладете блата и изрежете краищата му за по-добър вид. Разрежете го хоризонтално на две половини.
* Крем: залейте шоколада с горещата сметана и разбийте всичко до гладкост с пасатор. Излейте сместа в купичка, покрийте с найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 ден. На следващият ден с миксер разбийте за кратко крем-сиренето. Прибавете охладения ганаш, който трябва да е с консистенция на гъсто кондензирано мляко. Подправете с ванилия и лимонова кора. Разбийте крема с миксер на средна скорост, докато стане гъст и подходящ за шприцоване.
* Ягодов сос: нарежете ягодите на половинки и ги посипете със захарта. Варете на слаб огън, докато омекнат. Прибавете лимоновия сок и нишестето, разтворено в малко студена вода. Кипнете още веднъж и пасирайте всичко до гладкост (гъстотата на соса определете сами. Ако ви харесва по-рядък добавете малко вода или намалете количеството на нишестето до 1 ч.л.). Претрийте соса през сито и охладете.
* Поставете единия блат в равна тортена чиния. Шприцовайте половината от крема и захлупете с втория блат. Отново с шприц нанесете останалия крем. Отгоре подредете плодовете, залейте с ягодов сос и украсете с прясна мента, маточина или босилек. Да ви е сладко!
петък, 18 май 2018 г.
четвъртък, 17 май 2018 г.
сряда, 16 май 2018 г.
Панакота с крем сирене и лимоново желе
Един от най-харесваните кремове е северноиталианският десерт Панакота (Panna cotta ), което буквално преведено означава варена сметана. Това е може би най-лесния крем на света и всеки може да го приготви. Вариациите, както и вкусовете са много и зависят от различните добавки, но основата винаги си остава една и съща: сметана, прясно мляко, захар, ванилия и желатин. Според някои източници десертът произхожда от Пиемонте и в началото се е сервирал топъл. Съдържал е жълтъци, пекли са го в слаба фурна и много е наподобявал на крем брюле. Когато са започнали да го приготвят студен са смесвали сметаната с рибен колаген, извличан от варени рибешки кости и ванилия за по-добър вкус. След време рибният колаген е изместен от желатина, който е използван и до днес. Други източници твърдят, че десертът е измислен от дама от унгарски произход, живееща в Ланге. А може би кремът е леко видоизменена версия на баварския крем? Има дори мнение, че панакота е един вид желе от мляко и нишесте (biancomangiare), сицилиански десерт от миналото, когато островът е бил под арабско владение. Кой знае... Като повечето велики открития в кулинарния свят и този крем търси своето авторство. Но най-хубавото е, че за нас това няма никакво значение. Важен е само вкусът и насладата, която ни носи.
Панакота е толкова популярен крем, че действително може да се срещне в най-различни варианти. Карамелен, шоколадов, с прясно или кисело мляко, с плодове, вегетариански с бадемово мляко и пектин, чисто плодов, солен, лют .... Една от хилядите вариации на този вкусен десерт е и моята панакота, приготвена с натурално крем-сирене Philadelphia, прясно мляко и лимоново желе. Ще се радвам да го опитате! И още нещо, касаещо правилното изписване на български. Преведено от италиански Panna cotta би трябвало да се изпише като две отделни думи. Потърсих в Интернет как други кулинари са написали името, но навсякъде го срещнах слято като една дума. Така ще го напиша и аз, но ако някой знае как би било правилно, моля да сподели.
Продукти за 4 крема:
желе:
200 мл вода
30 г захар
1-2 с.л. лимонов сок
кора от 1/2 лимон
4 г желатин (1/2 пакетче)
жълта хранителна боя по желание
крем:
200 мл прясно мляко
100 г натрошен бял шоколад
200 г натурално крем-сирене тип Филаделфия
7 г желатин, стопен на водна баня
Приготвяне:
* За желето злейте желатина с 2 с.л. вода и го оставете да набъбне. След това го стопете на водна баня. Сварете за 1-2 минути сироп от водата, захарта, лимоновия сок и кора. Прецедете през фина цедка и докато е още горещ прибавете желатина и боята. Разбъркайте, докато желатинът напълно се стопи и охладете до стайна температура. Разлейте сиропа в 4 купички и ги оставте в хладилник, докато се желират. Ако желаете сложете в желето дребни ядливи цветчета и листа мента.
* За крема загрейте заедно млякото и шоколада. Разбъркайте, докато шоколадът се стопи. Към топлата течност прибавете сиренето, а след това и желатина. Разбъркайте с телена бъркалка, а не с миксер, за да не влиза въздух в сместа и да не се образуват мехурчета. Охладете.
* Разпределете крема върху лимоновото желе и отново приберете в хладилника докато всичко се стегне добре. Сервирайте десерта обърнат в чиния. Да ви е сладко!
вторник, 15 май 2018 г.
Лимонено-сметанов сос с каперси
Този изключително фин сос е подходящ за задушени зеленчуци, риба или птиче месо. За мен най-вкусно е с аспержи, броколи или малки пресни картофчета. Честно казано, харесва ми повече от сос Холандес. Добре е лукът да е от по-нежните на вкус сортове като "Шалот", но ако нямате спокойно може да ползвате обикновен бял лук. Намалете количеството му до 1 с.л. ситно нарязан и ще получите великолепен резултат. Ако опитате соса с аспержи, непременно ползвайте за разреждане бульона в който са се варили.
Продукти:
2 шалота
40 г меко масло
100 мл бяло вино
100 мл зеленчуков бульон
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от 1/2 лимон
1 равна с.л. брашно
1 жълтък
30 г каперси
100 г разбита до полутвърдо течна сметана
сол и бял пипер на вкус
* Нарежете лука фино и го задушете в половината от маслото на много бавен огън. Лукът трябва да остане светъл и прозрачен на цвят, но същевременно да омекне. Залейте с виното и усилете огъня. Кипнете за 2-3 минути без капак, колкото да се изпари остротата на алкохола. Добавете бульона, сока и кората на лимона. Гответе 2-3 минути.
* Разбъркайте на крем останалото масло с брашното. Сипете го в течността и разбъркайте за кратко, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и бял пипер. Махнете соса от огъня и прибавете жълтъка. Разбъркайте. Накрая сипете сметаната и отново разбъркайте.
* Половината от каперсите нарежете на ситно и ги добавете в соса. С останалите гарнирайте и поднесете към зеленчуци, риба или месо. Да ви е сладко!