сряда, 12 септември 2018 г.

Бисквити с нутела





Изключително вкусни бисквити с течна шоколадова среда. Препърженото масло придава  ядков аромат, който изключително добре си кореспондира с лешниковия вкус на нутелата. Тестото може да се приготви няколко дена предварително и да се съхранява в хладилник, увито в найлоново фолио. Подходящо е и за замразяване. Тъй като нутелата се размеква много бързо на стайна температура, съветът ми е да замразите бонбоните върху две отделни дъски. Първо направете бисквити с половината нутела, като другата част държите до последно във фризера. За да не се размеква от топлината на ръцете ви отлепяйте бонбоните от хартията с ножче или малка шпатула. За още повече улеснение ползвайте латексови ръкавици.

Продукти за около 30-34 бисквити:

225 г масло
200 г мека кафява захар
2 яйца
ванилия
350 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
100 г шоколадов чипс
150 г нутела





Приготвяне:

* Постелете дъска или равна чиния с хартия за печене или тефлонов лист. Сипете нутелата в пош и шприцовайте малки топчета с големина на шоколадов бонбон. Сложете дъската във фризера и замразете за 2-3 часа.






* Сипете маслото в малка касерола и го оставете на бавен огън, докато стане с лешников цвят. Прецедете го от падналия на дъното белтък и охладете.

* Към охладеното масло сипете захарта и разбъркайте на крем до леко побеляване. Добавете яйцето и ванилията. Разбийте за кратко с телена бъркалка. Прибавете брашното, смесено с шоколадовия чипс и бакпулвера. Разбъркайте добре и приберете в хладилника за 30-40 минути.

* Загрейте фурната на 180*. Гребнете от тестото една пълна супена лъжица. С пръсти оформете на питка. В средата сложете един замразен бонбон нутела и загърнете добре краищата на тестото около него. По този начин направете останалите бисквити.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете за около 12-15 мин. Да ви е сладко!





сряда, 5 септември 2018 г.

Омлет-руло с тиквички




Представям ви едно светкавично руло с тиквички, което е с консистенция и вкус на омлет. В него няма брашно и мазнина, което го прави идеална диетична храна. Като заговорих за това бих да допълнила, че може да замените крем-сиренето с извара, а шунката с пушена риба. Така калориите ще бъдат доведени до минимум. Импровизирайте с подправките и пълнежа. Ползвайте аромати, които вие обичате. Ситно нарязани чушки, сушени домати, моркови и грах биха направили рулото изключително цветно и красиво.

Продукти за форма 32X22 см:

5 яйца
25 г настърган пармезан
2-3 с.л. пресни подправки по избор
500 г едро настъргани тиквички
сол и бял пипер на вкус
1 с.л. стопено масло за намазване на формата
150-200 г натурално крем-сирене
150 г тънко нарязана шунка





Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*. Разбийте яйцата като за омлет. Добавете пармезана и тиквичките. Овкусете с подправките, сол и бял пипер.

* Покрийте тавата с хартия за печене и я намажете с маслото. Изсипете сместа вътре и изпечете за около 20-25 мин. Охладете.

* Намажете блата с крем-сирене, покрийте с шунка и завийте на руло. Увийте го в найлоново фолио и стегнете краищата. Оставете в хладилник за 2-3 часа. Нарежете на кръгчета и сервирайте. Да ви е сладко!




понеделник, 27 август 2018 г.

Целувчен сладкиш с френско грозде




Johannisbeer Baiser-Kuchen е класически немски сладкиш и има многото варианти, които могат да бъдат опитани навсякъде в страната. Сладостта на белтъчения крем чудесно се съчетава с киселото френско грозде. Уханието на канела, свежестта от лимоновата кора и неустоимия вкус на печените лешници правят този обикновен целувчен сладкиш специален. Френското грозде може да се замени с боровинки, касис, малини, кокосови стърготини или маково семе. От пълнежа остава малка част, която може да изпечете на целувки.

Продукти за форма 24 см:

Тесто:

80 г меко масло
100 г захар
ванилия
5 жълтъка
200 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. канела

безе:

5 белтъка
250 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
160 г фино смлени запечени лешници
120 г пшеничен грис
600 г френско грозде





Приготвяне:

* За тестото разбъркайте с миксер или ръчна бъркалка маслото, захарта и ванилията. Добавете жълтъците, а след това брашното, примесено с бакрулвера и канелата. Ще получите тъсто, леко лепнещо тесто. Охладете го за 30 минути.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и с набрашнени пръсти го разстелете на равномерен пласт, като се стараете да оформите висок борд. Надупчете основата с вилица и приберете формата в хладилника, докато приготвите пълнежа.
Разбийте белтъците на твърд сняг. На тънка струйка прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато тя се разтвори. Овкусете с ванилия и лимонова кора. Смесете гриса и лешниците. Сипете ги в белтъците и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая добавете гроздето, почистено от дръжките. Изсипете пълнежа върху тестото.




* Изпечете сладкиша за около 50-60 минути в предварително загрята на 160* фурна. Охладете напълно и чак тогава нарежете. Да ви е сладко!




вторник, 21 август 2018 г.

Студена супа от тиквички




С удоволствие споделям с вас тази фантастична студена супа от тиквички. Толкова е свежа и ароматна, че няма човек, който да не я хареса. Вкусна е и леко топла, но е истинска наслада да я хапнеш студена. По желание може да я гарнирате с крутони, чипс от бекон, лъжица крем-сирене или кисела сметана. Аз я поднесох с малко бадеми и меко козе сирене.

Продукти:

150 г нарязан на ситно праз-лук (ползвайте зелената част)
5 с.л. олио
2 нарязани на ситно стръка селъри
3-4 нарязани на ситно скилидки чесън
2 нарязани на едро тиквички (около 500г)
1/2 връзка босилек - листа
сол и бял пипер на вкус
лимонов сок на вкус

Приготвяне:

* В тенджера задушете праза в олиото докато омекне. Прибавете селърито, чесъна, тиквичките и половината босилек. Залейте с вода, колкото зеленчуците да се покрият и задушете докато тиквичките омекнат.

* Добавете останалия босилек и пасирайте всичко до гладкост.  Долейте вода по ваша преценка до получаване на плътна крем-супа. Кипнете още веднъж. Овкусете със сол, бял пипер и лимонов сок. Оставете супата да изстине и сервирайте, полята с малко зехтин. Да ви е сладко!

*** Селърито може да замените с резен глава целина, но ако търсите по-фин вкус и свеж зелен цвят, ползвайте селъри. Същото се отнася и за тиквичките. Ако са от сортовете със зелена кора супата ще стане с чудесен цвят. Не ги преварявайте, тъй като се обезцветяват. Този зеленчук е много нежен и изисква минимална термична обработка.



понеделник, 13 август 2018 г.

Нещо с тиквички и риба тон





Продукти за тавичка 20 см:

1 настъргана на едро тиквичка (около 300г)
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. подправки по избор (мащерка, риган, майорана)
1 яйце
1 консерва риба тон в олио
80 г нарязан на кубчета кашкавал
сол и черен пипер на вкус
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на тавичката (или тортена форма) с хартия за печене. С четка или парче салфетка я намаслете с няколко капки олио. Загрейте фурната на 180*.

* В купа смесете заедно тиквичката, лука, чесъна, подправките и яйцето. Разбъркайте и добавете рибата без да я отцеждате от олиото. Сложете половината от кашкавала и разбъркайте внимателно за да не стане рибата на каша. Добре е да останат цели парченца от нея. Посолете и поръсете с черен пипер. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте и изсипете сместа във формата. Отгоре наредете останалите кубчета кашкавал. Изпечете до зачервяване за около 25-30 мин. Охладете и сервирайте със свежа салата. Това е всичко. Да ви е сладко!

*** Може да импровизирате с подправките. Аз сложих и от трите, които съм посочила, тъй като имам пресни в градината. Малко настъргана лимонова кора би направила ястието много свежо. Тъй като тиквичките дават много влага, а брашното е малко, непременно охладете "нещото с тиквички и тон" преди да сервирате. Може дори да го приготвите от предния ден и да съхраните в хладилника. Ако решите да направите кекс от сместа, сложете още едно яйце и увеличете драстично количеството на брашното (до 350г). Бакпулверът също трябва да е 1 ч.л.





неделя, 5 август 2018 г.

Трицветни банички-хапки





Тези симпатични парти-хапки от турската кухня може да направите с всякакви пълнежи. Сложете това, което обичате най-много и овкусете с любими подправки. По желание може да задушите лука и морковите в малко масло, но за мен сурови са по-свежи като вкус и запазват хубавите си цветове.

Продукти за около 16-18 хапки:

8 фини кори за баница 
50 г стопено масло
3 стръка зелен лук
1/2 връзка магданоз
150 г натрошено сирене
2 моркова
1 ч.л. захар
200 г говежда кайма
2 с.л. ситно нарязан кромид лук
2 с.л. олио
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. риган
сол и черен пипер на вкус




Приготвяне:

 По отделно пригответе трите плънки.

* Нарежете лука и магданоза на ситно. Посолете и смачкайте с ръка за да може лука да омекне и намали обема си. Добавете сиренето и оставете пълнежа настрана за 10 мин.

* Настържете морковите на едро ренде. Поръсете със захар и сол. Както при лука, намачкайте и ги оставете за 10 мин. След като отпуснат сока си добре изстискайте с ръце за да отстраните излишната течност.

* Задушете каймата и кромид-лука в олиото. Посолете, поръсете с черен и червен пипер и овкусете с риган. Охладете.

* Намажете една кора за баница с масло и  прегънете по дължина. Отново намажете с масло. В единия край сложете половината от лучената плънка и завийте на руло. По същият начин подгответе още 5 рула с останалите пълнежи. Ще получите 6 броя: две с лук, две с моркови и две с кайма.

* Намажете останалите две кори с масло. В края на всяка наредете по три от напълнените кори, като сложите две една до друга, а третата поставите върху тях. С кората ги увийте добре на стегнати рула.

* С остър нож нарежете рулата на парчета около 2 см. Подредете ги легнали в тава, покрита с хартия за печене. Външният край намажете с масло. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 20 мин. Сервирайте леко топли. Да ви е сладко!