сряда, 15 май 2019 г.

Бишкоти с яйчен ликьор





След като разбъркате тестото направете бишкотите веднага. Колкото по-дълго престоява, толкова по-плътно става и се шприцова трудно. Затова слагайте малки части тесто в поша и ползвайте накрайник с широк отвор. Тестото е подходящо за замразяване, както и за дълго съхранение в хладилник. Може да шприцовате бишкоти върху хартия и да ги оставите за 1 час в хладилника, след което да ги замразите. Изпечете ги замразени, когато ви се хапва нещо сладичко.

Продукти за около 40 бишкоти:

150 г меко масло
100 г пудра захар
ванилия
100 мл яйчен ликьор
60 г нишесте
250 г брашно
2 щипки сол

глазура:

100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пудра захар
ванилия
1-2 с.л. лимонов сок
шамфъстък за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията и яйчения ликьор. Отделно смесете нишестето, брашното и солта. Сипете го на части към маслената смес, като бъркате с миксер.

* Подгответе пош с широк звездовиден накрайник. Напълнете го с част от тестото и шприцовайте бисквити с желана от вас форма в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в загрята на 170* фурна.

* За глазурата разбъркайте на гладък крем всички продукти. Сами определете гъстотата, която желаете, като наливате лимоновия сок постепенно. С лъжичка я нанесете върху бишкотите. Поръсете с шамфъстък и ги оставете на стайна температура за няколко часа, докато глазурата засъхне. Да ви е сладко!





понеделник, 13 май 2019 г.

Цветни бисквити





Пролетта ни дава възможност да гарнираме храната си с красиви ядливи цветя. Всичко изглежда по-красиво, пъстро и ухае чудесно. Ето някои от цветята, които може да ползвате в различни десерти или солени ястия: рози, теменужки, виолетки, иглика, глухарче, парички, маргарити, хризантема, хортензия, люляк, пореч, латинка, карамфил, невен, здравец, лавандула, лайка, гладиола, бегония и цветове от плодни дървета и храсти, както и цветовете на билките. Бисквитите, които ви предлагам днес са най-обикновени маслени, но ароматите, които може да ползвате в тестото също са много. Аз ги направих лавандулови, а вие ги подправете с аромати, които най-много харесвате.

Продукти за около 40 бисквити:

125 г меко масло
100 г пудра захар
2 с.л. прясно мляко
2 жълтъка
ванилия
1 ч.л. стрити семена сушена лавандула
около 200-220 г брашно
ядливи цветя по избор
1 леко разбит белтък
кристална захар за поръсване




Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото, захарта, млякото, жълтъците, ванилията, лавандулата и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Разточете тестото с дебелина около 0,5-0,7 см. С кръгла формичка леко маркирайте бисквити, като оставите разтояние помежду им. Отгоре сложете различни цветя и леко притиснете с пръсти. Покрийте внимателно тестото с лист хартия за печене и също внимателно разточете, като изтъните до 3-4 мм. Отстранете хартията и с формичката изрежете бисквити.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете цветята с белтък. Той ще слепи листата им и ще ги направи гладки. По желание поръсете с кристална захар за заскрежен ефект. Изпечете ги на по-долно ниво във фурна, загрята на 170* за около 12-15 минути. Печейки по-долу ще предпазите бисквитите от прегаряне отгоре. Така цветовете ще се запазят свежи. Поднесете към кафе или чай. Прияти занимания!  




Свинско контрафиле с хлебно-лучен пълнеж




Сушеният лук е идеален за всякакви пълнежи. Той е сладък, с много активен аромат и без никаква острота, за разлика от пресните видове лук. Хлебно-лученият пълнеж е подходящ за пиле, пуешко или телешко месо. Най-вкусен става със сушен пържен лук. Все пак, ако не разполагате със сушен лук задушете на бавен огън 1 глава ситно нарязан кромид-лук. Задушавайте само в масло действително на слаб огън дълго време. Лукът трябва да се карамелизира, да стане сладък на вкус, но в никакъв случай да не прегаря. След това може да го ползвате за пълнеж или ароматно масло.

Продукти за 2 порции:

400 г свинско контрафиле
сол и черен пипер на вкус
2 филии сух бял хляб
2 с.л. сушен лук
1 стрък зелен лук
1/2 ч.л. сух чесън
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. смлян сух кориандър
2 жълтъка
30 г масло
1 с.л. олио




Приготвяне:

* Оформете месото на два дебели котлета. С остър нож направете дълбок джоб, като разрежете всяко парче отстрани, без да го прерязвате до края. Посолете и поръсете с черен пипер.

* За плънката натрошете на едри трохи само средата на хляба. Добавете сушения лук, ситно нарязаната зелена част от пресния лук, чесъна, зехтина и кориандъра. Посолете, подправете с черен пипер и разбъркайте всичко с жълтъците.

* Напълнете котлетите и затворете разрязаната част с клечки за зъби. Загрейте маслото и олиото. Изпържете месото на среден огън за по 2 минути от всяка страна до зачервяване. Намалете котлона до слабо и похлупете съда. Задушете още 2-3 минути и сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!







събота, 4 май 2019 г.

Солени охлювчета






Соленките са много крехки и вуксни. Ако желаете може да сложите ким в тестото или да ги поръсите отгоре.

Продукти за около 50 - 60 броя:

125 г меко масло
1 яйце
100 г настъргано сирене
230-250 г брашно
сол на вкус

пълнеж:

1 белтък
100 г настъргано сирене
1-2 с.л. прясно мляко

Приготвяне:

* За тестото заедно разбъркайте на гладък крем маслото, яйцето и сиренето. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако сиренето е много солено не слагайте сол в тестото.

* За пълнежа смесете всички продукти, докато получите гладка смес. Ако сместа е много гъста добавете още малко мляко. Консистенцията трябва да е подходяща да се маже леко.

* Разделете тестото на 4 части. Всяка по отделно разточете на много тънка кора, като за юфка. Намажете с тънък слой плънка и завийте на руло. Увийте рулата стегнато в найлоново фолио и ги оставете за 20 минути във фризер. След като тестото добре се е стегнало го нарежете на кръгчета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене и изпечете до златисто в загрята на 180* фурна за около 20-25 минути. Да ви е сладко!



неделя, 21 април 2019 г.

Морковена торта без брашно




Продукти за торта 20 см:

блат:

200 г едро настъргани моркови
50 г кокосови стърготини
30 мл прясно мляко или кокосово мляко
сок от 1 портокал
3 яйца
100 г захар
180 г фино смлени бадеми
20 г какао
1 ч.л. бакпулвер
1/2 пакетче шоколадов пудинг
50 г стопено масло
ванилия
1-2 ч.л. настъргана кора от портокал и лимон
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кардамон на прах

крем:

200 г натрошен бял шоколад
200 г гореща течна пълномаслена сметана
300 г натурално крем-сирене
ванилия






Приготвяне:

* Започнете с приготвянето на крема. Залейте шоколада със сметаната и оставете 1-2 минути без да бъркате. След това разбийте добре с пасатор, а не с миксер. Покрийте сместа с найлоново фолио и оставете в хладилник поне 6-8 часа. Може да направите това от предния ден.
Разбийте за кратко крем-сиренето с миксер. Добавете шоколадовата смес и разбийте до получаване на плътен крем, подходящ за шприцоване. Ако желаете може да го оцветите със сладкарска боя.

* За блата на тортата първо подгответе морковите. Смесете ги заедно с кокосовите стърготини и залейте с портокаловия сок и млякото. Оставете ги да престоят 30-40 минути за да омекнат.

* Разбийте яйцата зъз захарта докато получите гъст крем. Яйчената смес трябва да е плътна, с бял цвят и да утрои обема си. Отделно смесете и разбъркайте бадемите, какаото, пудинга, бакпулвера и подправките. Прибавете ги към разбитите яйца и внимателно разбъркайте с лопатка. Накрая сипете морковите и стопеното масло. Отново внимателно разбъркайте. Изпечете тестото на три отделни части в загрята на 170* фурна за около 25-30 минути.

* Сглобете тортата, като редувате блат-крем. Измажете я цялата отстрани и отгоре с крем и украсете по желание. Да ви е сладко!

*** Няколко думи за блата. Тъй като в тестото няма брашно, консистенцията на изпечения блат е изключително крехка и нежна. Това го прави неподходящ за изпичане наведнъж и след това разрязване на три части. Затова препоръчвам да изпечете по отделно три тънки блата с диаметър 20 см. Ако искате по-голяма торта изпечете тестото на два пъти в по-голяма форма.
Не сиропирайте блатовете. Морковите дават достатъчно влага, както и отсъствието на брашно. Тортата е много фина и вкусна. Ще се радвам да опитате!




петък, 19 април 2019 г.

Руло с мак




Маковото руло е популярно из цяла Европа. В Русия и Украйна му казват "Маковый рулет.", в Полша "Makowiec zawijany ", в Германия и Австрия "Маков щрицел или щрудел". Както и да го наречем, за това руло винаги има специално отредено място на Коледната или Великденската трапеза. Празничното печиво е обреден хляб, чието тесто е подобно на нашето козуначено. Леко, въздушно и сладко. Не става на конци, тъй като мазнината не се прибавя по време на месене, но действително е много вкусно. Разбира се, цялата тайна се крие в богатата макова плънка, ухаеща на ром, ванилия и цитрусови кори. С този пълнеж може да се приготви и класически козунак или кифлички. Маковият пълнеж може да приготвите сами, както и да купите готов смлян мак.

Другото, което мога да кажа е, че и маковата плънка, и тестото са идеални за замразяване. Това доста улеснява работещите домакини, които не разполагат с много свободно време. Заслужава си да направите повече тесто и пълнеж и да ги замразите. Така винаги ще имате възможност набързо да завъртите вкусни кифлички или нещо друго.
Бих искала да споделя с вас моят вариант на руло с мак. Казвам го, тъй като рецептите са стотици. Докато човек открие точната, която му допада ще трябва да направи доста рула. За мен това е съвършеното тесто за подобен вид печива. Много е качествено и горещо го препоръчвам. А пълнежът винаги е по избор, знаете. Надявам се да го опитате, да останете доволни и да разнообразите Великденската си трапеза.

Продукти за 1 голямо или 2 по-малки рула:

тесто:

200 мл затоплено прясно мляко
30 г свежа мая
1 яйце
50 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
100 мл течна сметана
1/2 ч.л. сол
50 г стопено масло
около 500 г брашно

пълнеж:

250 г мак
150 мл прясно мляко
1 белтък
1 с.л. мед
80 г захар
2 с.л. захаросани цитрусови кори
50 г стафиди
2-3 с.л. ром
50 г накълцани орехи

друго:

разбито яйце за намазване
ядки по избор за поръсване

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и оставете на топло за 20 минути.

* В купа разбийте с миксер яйцето, захарта и ванилията. Налейте сметаната и добавете солта, лимоновата кора и шупналия квас. Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното на части. След като сместа стане гъста като кексово тесто, сипете маслото. Разбийте добре и прибавете още малко брашно. Махнете миксера и с ръце доизмесете тестото с останалото брашно. Сложете го в купа, покрийте с найлоново фолио и оставете да се надигне, докато удвои обема си.

* За пълнежа сложете мака и млякото в тенджерка. Варете на слаб огън без капак, като разбърквате периодично. След като макът поеме млякото го оставете да се охлади, прибавете белтъка и разбийте с пасатор, докато зърната се разпукат. Добавете останалите продукти за пълнежа и разбъркайте.

* (Ако искате да направите две рула разделете тестото и плънката на половина). Разточете на правоъгълник тестото най-добре върху незалепваща повърхност . Аз ползват тефлоновото килимче на Fino. В случая то е изключително подходящо, тъй като тестото не залепва по него и не се изисква ползване на допълнително брашно. Разнесете маковата плънка на тънък слой, като оставите по 1 с.л. от краищата свободни и завийте на стегнато руло. Оставете го да втаса още 20 минути, след което намажете с разбито яйце и поръсете с ядки. Пренесете рулото заедно с тефлоновото килимче в тава. Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 40 минути. По време на печене може да покриете рулото с алуминиево фолио за да не прегаря. Да ви е сладко!