понеделник, 15 юли 2019 г.

Хонконгски кокосови тарталети





Наричат тези сладки "Хонконгски кокосов тарт". Изключително популярни и обичани навсякъде по света, тези ароматни тарталети са най-вкусни леко топли, докато златния кокосов пълнеж е още хрупкав.

Продукти за около 20-24 тарталети:

тесто:

65 г меко масло
30 г пудра захар
1 леко разбито яйце
ванилия
130 г брашно

пълнеж:

1 яйце
70 г пудра захар
30 г стопено масло
80 г кокосови стърготини
20 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
ванилия

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте добре маслото с пудрата захар. Добавете яйцето и ванилията. С брашното омесете тесто. Може да направите това с миксер. Тестото е лепкаво, но не добавяйте повече брашно. Охладете го за 1 час и ще престане да лепне.

* За пълнежа разбийте яйцето и пудрата захар. Налейте маслото и добавете останалите продукти. Разбъркайте.

* Направете маслена основа във форми за тарталети, като облепите с тънък пласт тесто дъното и стените на всяка форма. Бройката на сладкишите зависи от големината на формичките, с които разполагате. Напълнете ги с кокосовия пълнеж и изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 25-30 минути. Да ви е сладко!


сряда, 10 юли 2019 г.

Пиле табакá/тапакá




Това невероятно вкусно пиле е традиционно блюдо за грузинската, руската и арменската кухня. Не знам какви са корените на гозбата, но самата дума идва от арабски „tabbaq“, което означава плосък. А името на самото ястие идва от съда, в който се приготвя. Това е специален тиган с капак, който се нарича "тапак". Правилно е и името на ястието да се казва "Пиле тапакá", но е по-разпространено като табакá. Тиганът представлява тежък съд със специален капак, който служи като преса. Това позволява месото буквално да се сплеска, да се изтъни максимално и след като се изпържи в масло и чесън да получи най-вкусната хрупкава коричка, възможна за ястие с пиле. Ето снимка, как изглежда тиганът.




Всеки лесно може да приготви Пила табакá у дома, независимо, че малко хора имат този специален съд. В кратко видео ви представям начин на приготвяне, като затиснете месото с голяма тенджера с вода.

А иначе в рецептата няма нищо сложно. Нужно ви е едно малко пиле, което да разполовите през гърдите. Добре го изтънете с домакинско чукче, като се стараете да стане възможно най-плоско. След това подправете по ваш избор. Черен и червен пипер, кориандър и чесън са изключително подходящи за ястието. Разбира се, добре е чесънът да се сложи в края на готвенето, за да не изгори и вгорчи месото.
Сложете пилето в толям тиган, в който сте стопили поне 50 г масло. Не гответе в никаква друга мазнина, защото накрая няма да получите този фантастичен резултат. В Русия често добавят към маслото каймак или гъста сметана.
Затиснете месото с голяма тенджера, пълна с вода и пържете на бавен огън. Няколко пъти обърнете пилето, за да се изпържи добре отвсякъде. Пържете около 30-35 минути, докато получите хрускава коричка и златист цвят. Ами това е. Лесно и изключително вкусно. Да ви е сладко и на вас!







вторник, 9 юли 2019 г.

Фин крем с манго и рикота





Пюрето, което служи за глазура не е напълно желирано. Умишлено съм го оставила така, тъй като не исках да се получи твърдо желе, а само стегната оранжева обвивка около сферата. Ако желаете може да го желирате, като увеличите количеството желатин. За тази рецепта препоръчвам да не заменяте рикотата с извара.

Продукти за 8 крема:

1 добре узряло манго
1-2 с.л. кристална захар
сок от 1/2 лимон
200 г рикота
100 г пудра захар
ванилия
200 мл течна пълномаслена сметана
7 г желатин за муса 
3 г желатин за глазурата 





Приготвяне:

* Обелете мангото, нарежете го на парченца и го пасирайте до гладкост заедно с кристалната захар и лимоновия сок.

* В купа разбийте рикотата заедно с пудрата захар и ванилията. Към нея добавете половината от манговото пюре. Разбъркайте.

* В друга купа разбийте на сняг сметаната без никаква захар. С внимателно бъркане я прибавете към основния крем.

* Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го в микровълнова фурна или на слаб котлон за да се разтвори. Прибавете 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин сипете в крема. Разбъркайте.

* Начинът на оформяне на крема е въпрос на лично предпочитание. Ако желаете да направите топки ви е нужна подходяща силиконова форма с полусфери. Напълнете ги с крем и сложете във фризера да замръзнат. След това ги извадете от формите и слепете половинките, за да образувате сфери. Замръзнали ги потопете във все още течното желе от мангово пюре. От разликата в температурата желето веднага полепва по крема и се стяга.

* Може да оформите крема в чаши или купички. Гарнирайте по ваше желание и сервирайте. Да ви е сладко!



четвъртък, 27 юни 2019 г.

Добре дошли




Скъпи мои приятели, бих искала да ви представя моя нов сайт "Вкусно с Йоли":
 
www.yoli-bg.com

За съжаление се наложи да прекратя стария, тъй като възникнаха множество проблеми. Няма да ви занимавам с тях, но най-лошото беше, че читателите ми често имаха затруднения с отварянето на рецептите. А това е най-важно за мен. Съставих нов сайт, в който вече са прехвърлени всички рецепти. Надявам се, че ще ме последвате и тук, ще продължите да готвите по моите идеи и да се забавлявате. Също се надявам новият сайт да ви бъде удобен, лесно да намирате рецептите и да оставяте коментарите и въпросите си. Ще се радвам на вашето мнение, как намирате новото ми местенце. Ще приема препоръките ви, за да може във времето сайтът да се усъвършенства. Искам да се извиня на всички за причинените неудобства, но понякога се налага да промениш нещата. Имам още работа, нужно е и тук да сменя линковете към рецептите с новите им адреси, но това ще стане постепенно. Добре сте ми дошли, скъпи приятели. "Вкусно с Йоли" ще продължава да ви предлага вкусни гозби и изкусителни десерти.

сряда, 15 май 2019 г.

Бишкоти с яйчен ликьор





След като разбъркате тестото направете бишкотите веднага. Колкото по-дълго престоява, толкова по-плътно става и се шприцова трудно. Затова слагайте малки части тесто в поша и ползвайте накрайник с широк отвор. Тестото е подходящо за замразяване, както и за дълго съхранение в хладилник. Може да шприцовате бишкоти върху хартия и да ги оставите за 1 час в хладилника, след което да ги замразите. Изпечете ги замразени, когато ви се хапва нещо сладичко.

Продукти за около 40 бишкоти:

150 г меко масло
100 г пудра захар
ванилия
100 мл яйчен ликьор
60 г нишесте
250 г брашно
2 щипки сол

глазура:

100 г натурално крем сирене, тип Филаделфия
100 г пудра захар
ванилия
1-2 с.л. лимонов сок
шамфъстък за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар. Добавете ванилията и яйчения ликьор. Отделно смесете нишестето, брашното и солта. Сипете го на части към маслената смес, като бъркате с миксер.

* Подгответе пош с широк звездовиден накрайник. Напълнете го с част от тестото и шприцовайте бисквити с желана от вас форма в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в загрята на 170* фурна.

* За глазурата разбъркайте на гладък крем всички продукти. Сами определете гъстотата, която желаете, като наливате лимоновия сок постепенно. С лъжичка я нанесете върху бишкотите. Поръсете с шамфъстък и ги оставете на стайна температура за няколко часа, докато глазурата засъхне. Да ви е сладко!





понеделник, 13 май 2019 г.

Цветни бисквити





Пролетта ни дава възможност да гарнираме храната си с красиви ядливи цветя. Всичко изглежда по-красиво, пъстро и ухае чудесно. Ето някои от цветята, които може да ползвате в различни десерти или солени ястия: рози, теменужки, виолетки, иглика, глухарче, парички, маргарити, хризантема, хортензия, люляк, пореч, латинка, карамфил, невен, здравец, лавандула, лайка, гладиола, бегония и цветове от плодни дървета и храсти, както и цветовете на билките. Бисквитите, които ви предлагам днес са най-обикновени маслени, но ароматите, които може да ползвате в тестото също са много. Аз ги направих лавандулови, а вие ги подправете с аромати, които най-много харесвате.

Продукти за около 40 бисквити:

125 г меко масло
100 г пудра захар
2 с.л. прясно мляко
2 жълтъка
ванилия
1 ч.л. стрити семена сушена лавандула
около 200-220 г брашно
ядливи цветя по избор
1 леко разбит белтък
кристална захар за поръсване




Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото, захарта, млякото, жълтъците, ванилията, лавандулата и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Завийте го в найлоново фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.

* Разточете тестото с дебелина около 0,5-0,7 см. С кръгла формичка леко маркирайте бисквити, като оставите разтояние помежду им. Отгоре сложете различни цветя и леко притиснете с пръсти. Покрийте внимателно тестото с лист хартия за печене и също внимателно разточете, като изтъните до 3-4 мм. Отстранете хартията и с формичката изрежете бисквити.

* Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Намажете цветята с белтък. Той ще слепи листата им и ще ги направи гладки. По желание поръсете с кристална захар за заскрежен ефект. Изпечете ги на по-долно ниво във фурна, загрята на 170* за около 12-15 минути. Печейки по-долу ще предпазите бисквитите от прегаряне отгоре. Така цветовете ще се запазят свежи. Поднесете към кафе или чай. Прияти занимания!