четвъртък, 8 юли 2010 г.

Торта Ани




  Ще ви разкажа историята на тази торта. Едно хубаво и талантливо младо момиче вчера имаше рожден ден. Нека ви представя Ани. Разгледайте нещата, които ни предлага и сами ще се убедите в думите ми, но вие си я знаете. Това е нашата Ани от "Вкуснотека".

Съпругът на Ани искаше да я изненада с торта, която тя харесва и отдавна иска да направи. С радост се отзовах на молбата му да направя торта за Ани. Разбира се, малко измених рецептата, но поне се постарах да спазя визията. Преди да ви представя тортата искам още веднъж да пожелая на Ани да е все така обичана и глезена от любимия си. Има прекрасен съпруг, прекрасни деца и прекрасно семейство. Три пъти казах "прекрасно", но си е така. Бъди щастлива Ани, дано да съм успяла да те зарадвам на личния ти празник.

Продукти:

блат 24 см:

5 яйца
100 г захар
100 г брашно
3 с.л. какао
ванилия

крем:

500 г маскарпоне
400 г заквасена сметана
100 г захар
200 г стопен на водна баня бял шоколад
ванилия
20 г желатин

глазура:

1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. течна пълномаслена сметана
4 с.л. какао
5-6 с.л. захар
ванилия
10 г желатин
ягоди
плодове по избор

Приготвяне:

* Разбийте жълтъците с половината захар, докато побелеят и се сгъстят на крем. Пресейте брашното заедно с какаото и ванилията, а белтъците разбийте на сняг с останалата захар. Към жълтъчната смес добавете брашното и белтъците, като ги редувате и разбърквате внимателно. Изсипете тестото в правоъгълна тава, покрита с хартия за печене и изпечете блата в предварително загрята на 170* фурна за около 20-25 минути. След като блатът изстине отрежете от него кръгло парче за основа с големина, каквато вие прецените. Ако обичате по-сочни торти го сиропирайте с малко студено прясно мляко, както направих аз. Остатъците от блата ползвайте за друго. Може да го изпечете и в кръгла форма, но аз го направих както е по оригиналната рецепта.

* Разбийте маскарпонето заедно със захарта, ванилията и сметаната. На тънка струйка прибавете леко охладения стопен шоколад, като продължавате да разбивате. Разбийте много добре с миксер на високи обороти, за да не стане шоколада на бучки. Все пак за да няма риск от подобно нещо бих ви посъветвала да загреете шоколада заедно с малко прясно мляко или с малко течна сметана. Разбъркайте, за да се получи гладък гъст сос, подобен на ганаш. След това го излейте в маскарпонето. Мисля, че това ще предотврати напълно опасността от получаване на бучки шоколад в крема.

*  Разтворете желатина с малко вода на водна баря и го сипете към крема. Разбийте отново много добре.

* В тенджерка смесете продуктите за глазурата без желатина. Варете няколко минути, докато се образуват плътни мехурчета по повърхността. Свалете от огъня и прибавете желатина. Той ще се разтвори от горещата смес. Разбъркайте добре, прецедете с цедка и оставете глазурата да се охлади.

* Стегнете с подвижен ринг изрязания блат. Нарежете ягодите на филийки и ги наредете върху него, но като облепите с тях вътрешните стени на ринга. Сипете половината от крема и загладете. Върху него наредете различни плодове. Покрийте с останалия крем, загладете добре и оставете тортата да се желира в хладилника за няколко часа.

* Залейте с охладената глазура и отново поставете в хладилника. Гарнирайте с плодове, като леко ги намажете със стопен желатин за да останат максимално свежи. Да ви е сладко!


171 коментара:

  1. Йоли, тортата е прекрасна, Ани- също!
    Чета с интерес блога и и намирам прекрасни идеи!
    Да е жива и здрава!
    А на теб - прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли,
    тортата изглежда упомрачително вкусно!
    Честит рожден ден Ани! Да си много здрава и все така обичана. Съпругът ти е прекрасен. Избрал е интересен начин да те изненада.

    Поздрави и за двете :)

    ОтговорИзтриване
  3. И аз се присъединявам 100% с думите на Дани - разкошотия!

    ОтговорИзтриване
  4. Мале,мале,вкусотийка!Тортичката е чудна!Ани честит рожден ден и от мен,сладурки сте вие в готвенето,а за съпруга браво,браво златен!Да цункате детенцето!

    ОтговорИзтриване
  5. Ани е едно наистина много мило момиче, което очевидно има също толкова мил съпруг! Страхотен жест на внимание и обич е направил с тази чудесна торта!

    Сигурна съм, че Ани е била страшно изненадана и поласкана! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Мила Йоли, и тук да кажа, че от сърце ти благодаря за прекрасния подарък, който ми направихте съвместно с любимия ми :)Големи конспиратори сте, изобщо не ви и заподозрях:)Направихте ме много щастлива на моя ден!!!
    Тортата беше страшно красива и ефектна, перфектно аранжирана, до най-малкия детайл, разбира се. А на вкус ммм, лека и ефирна като парфе. Страхотна! Гостите ми бяха възхитени!
    Благодаря ти мила още веднъж и за името на тортата и статията ;)Целувки
    Мили дами, благодаря ви за хубавите пожелания за рождения ми ден. Желая ви от сърце хиляди такива романтични изненади от половинките ви, които да стоплят сърцата ви.

    ОтговорИзтриване
  7. I can't read the text but I have to say that is one UNBELIEVABLY GORGEOUS cake!! Wow!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета,радвам се,радвам се радвам се!!! Радвам се на думи те ви,радвам се и на това,че с Върбан успяхме да зарадваме Ани.Радвам се,че ви има!Благодаря ви от сърце!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна изненада сте стпретнали, Йоли!
    Поздравления за теб за прекрасната торта,
    Поздравления за Ани за чудесните приятели и любящ съпруг!
    Честит рожден ден, Ани!

    ОтговорИзтриване
  10. *gasp*
    Food coma...coming on...strong...

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасна торта, Йоли!
    На Ани - да е все така обичана!
    А на теб - мерси за рецептата, взех че я спретнах, без да задам 200 тъпи въпроса! :) Мирона
    П.П. И е невероярно вкусна, дори в мое изпълнение! :))) Представям си оригинала! Мммммм.....

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли,тортата е превъзходна,една от любимите ми,тип парфе.
    Блогът на Ани е чудесен,наистина е много талантлива.

    ОтговорИзтриване
  13. Една щастлива сочна лятна усмивка. :)

    И като винаги Йоли- единствена и неповторима!

    Май никога няма да успея да ти се нагледам вкусно. :)

    Остани си такова! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления, Йоли!
    Тази торта, в твое изпълненение крещи "Направи меее!" и аз мисля да я послушам :D
    Искам да те попитам нещо /няколко неща де/. Колко е ф-то на ринга? струва ми се, че е по-мъничък... Дали ще стане да направя глазурата от Торта Дулсе де лече? и последно - откъде да намеря такива плодове? с друг вид не се сещам да стане така ... нежно :)
    Благодаря ти!
    Поздравления и тук за Ани!
    Весето

    ОтговорИзтриване
  15. Пеп,благодаря ти скъпа.

    Миронче,знаеш,че винаги ми е приятно да си бъбря с теб.Благодаря ти,че я направи. А латинките цъфтят като обезумели.

    ВД,Ани наистина е едно изумително момиче и смятам,че тази торта наистина и подхожда най-много.Благодаря от сърце.

    Драго,целувка за теб .... най-голямата и най-топлата.

    Весе,много ще се радвам,ако я направиш.И мисля,че въобще няма да сгрешиш. Избери си сама колко да ти е голям кръга на блата.Давай според тортената си чиния например.Аз не съм мерила .. на око карам.Но за твое улеснение нека бъде между 24 и 26 см. Това са си стандартните размери на тортите.Можеш да направиш глазурата на Дулсе де лече и категорично гарантирам,че ще стане много по-вкусно.Аз спазих горе долу глазурата на оригиналната торта най-вече заради желатина.Целта беше да могат максимално добре да се отделят пластовете.Но и аз като теб също биг я направила с ганаш-глазура.

    Плодовете...да,така е.Те са най-нежни за тази торта.В София можеш да ги намериш в супермаркети "Хит","Пикадили" и пазара на Ситняково.Може би и в Метро,но не знам.

    Успех и ще чакам после впечатленията ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Йолиии, на зор съм :)))
    Изпекох блата и сега съм стигнала до "...Разбийте маскарпонето заедно със захарта...". Вероятно аз нещо се бъркам, но не виждам в рецептата колко е захарта за крема...
    Благодаря ти!
    Весето

    ОтговорИзтриване
  17. Пак съм аз. Сложих 100 г, струва ми се, че е добре.
    Весето

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотна си Весе.Точно толкова трябва да е захарта.Добре,че ми обърна внимаине на пропуска за да го оправя.Понякога в бързината правя грешки.Остава да ми кажеш дали ти е харесала тортата.

    ОтговорИзтриване
  19. Йоли,
    Извинявам се забавянето. Тортата беше за рождения ден на майка ми, след който веднага заминахме на почивка... дълга почивка :)
    Тортата е много вкусна, различна и наистина впечатляваща! Всички бяха възхитени!
    Още веднъж ти благодаря!
    Весето

    ОтговорИзтриване
  20. О,Веси ... много ,много ти благодаря. Да е жива и здрава майка ти,макар и със закъснение.Така се радвам,че ви е харесала тортата.Да ви е сладко и пак - благодаря от сърце!

    ОтговорИзтриване
  21. Йоли това Маскарпоне какво представлява? Извини ме за невежеството но тук в испания не съм го чувала.

    ОтговорИзтриване
  22. Не е невежество,миличка.Ти знаеш ли аз за колко нещо не съм чувала? Съвсем нормално е,не можем да знаем всичко.

    Маскарпоне е меко прясно италианско сирене.Продама се в пластмасови кутии по 500г и отгоре пише :Maskarpone. Изключителен продукт е това,пробвай непременно.Както за сладки, така и за солени неща. Ето ти линк да разгледаш.

    http://dimitranas.blogspot.com/2009/03/sweet-sprig-cake-step-by-step.html

    В Испания го има навсякъде по магазините за хранителни стоки. Ще го намериш на щанда при рикотата и видовете извара.

    ОтговорИзтриване
  23. Здравей,Йоли искам да те попитам за желатина върху плодовете как се приготвя ипотапяш ли ги или ги мажеш с четка.Благодаря ти предварително и приятен ден

    ОтговорИзтриване
  24. И двата варианта са добре,Миленка.По-едрите плодове е удобно да се топнат,а дребничките да се намажат.Въпросът е да се глазират за да не вехнат бързо.Ама ти си знаеш как да си ги направиш де..

    ОтговорИзтриване
  25. Йоли, с риск да досадя тази вечер, имам следното питане: тъй като си имам много малка именичка наскоро, а тортата е с нейното име, изборът е ясен - тези червени плодове с какви сезонни бих могла да ги заменя, ако изобщо е възможно, разбира се?
    Хубава вечер, Мила

    ОтговорИзтриване
  26. Винаги можеш всичко да смениш,Мила.Няма забранени и задължителни неща в кулинарията. Можеш да я направиш с портокал,нарязан на полумесеци,но като го белиш махни и бялата част от кората.Отгоре глазурата може просто да е от изцеден портокалов сок,подсилен на цвят с малко боя и ароматизиран с кора от портокал.Ако нямаш оранжева боя ще ти кажа веднага един трик.Купи едно пликче от разтворимите напитки.Например,Степче с портокалов вкус.Ще даде и цвят, и аромат на желето.А вътре крема също може да ти е портокалов.С други думи,сезонна торта,която ще грейне като слънце.Ако ти харесва идеята,направи я така.Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравей Йоли,
    случайно открих една твоя снимка на един чужд сайт. Сигурно те интересува: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=181206821973268&set=a.124510087642942.25878.124504807643470&type=1&theater

    ОтговорИзтриване
  28. Здрасти Марги.Ох,какво да ти кажа ... непрекъснато се случва.Нямам нищо против,не съм човек,който не би позволил да му се ползват снимките,но поне да питат.Хора всякакви.Благодаря ти мила.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей, Йоли :) Каквото и да кажа за теб, ще е малко.Ти създаваш неповторими шедьоври, които ни радват всички нас и дори споделяш тайните на тяхната изработка, благодарим ти за всичко това! Прекрасна си! Искам за нова година да направя торта Ани, но тук в Испания, почти не се намира заквасена сметана и се чудя, дали би се получила с цедено мляко ? Желая ти, една красива и спорна година, изпълнена само с приказни мигове :):):)

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти за хубавите думи.Много си мила с мен. Чудесен избор за торта си направила!Ще стане чудна.Но не я прави с кисело мляко.Можеш да заместиш квасената сметана с крем фреш или с маскарпоне.Киселото мляко,дори и изцедено не е достатъчно маслено,а и си мирише на кисело мляко,а тортата е много фина.Успех и весела нова година!

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли, скоро попаднах на твоя блог , много ми допадна,радвам се че има хора които имат време и желание да споделят идеите си .Искам да те попитам за крема , белия шоколад ( блок ли е , течен бял ли е , зашото много се чудих , и сложих от блок, който ратопих на водна баня и прибавих на струйка , но крема стана на бучки, много се притсних и реших да го сложа целия на водна баня и да го разбия отново, след което дълго го охлаждах ).Моля за по точно обяснение за крема. Поли

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти Поли.Много си мила.За тази торта правя крема точно както съм го описала.Нищо не загрявам.Съвсем нормално е като се прибави течен шоколад към студен крем да се получи топлинен шок и шоколада да се втвърди веднага. Ще пооправя малко описанието на рецептата за да е по-ясна.А иначе няма никакво значение какъв шоколад си сложила.Благодаря още веднъж за милите ти думи.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Йоли!След един месец съм рожденничка и реших да направя тази торта,не само заради ефектния начин по който изглежда,но и заради сезона на ягодите.Предварително се извинявам за глупавия въпрос,но искам да знам,твоята торта с каква големина на ринга е,защото моя е малък и ми се струва,че от тези продукти ще излязат две торти.Май ще ми се наложи да си купя по-голям :)

    ОтговорИзтриване
  34. Ти със сигурност си вземи една стандартна форма за торти ...22/24 см.Ще ти трябва и за други,не само за тази.А е много добре да си купиш и само метален подвижен ринг.Той е разтегателен и е много удобен за всякакви големини.Май го има в Метро.И те поздравявам за избора.Чудесна е тази торта!

    ОтговорИзтриване
  35. Йоли , здравей искам да попитам има ли начин да се направи тортата без желати в крема с маскарпонето ?

    ОтговорИзтриване
  36. Може мила,но не и с този крем.Сметаната прави крема по-течен и без желатин няма да стане.Можеш даа смасиш разбито маскарпоне с някакъв друг крем или с бита сметана.Просто трябва да е достатъчно гъст за да не се разтича по тортата.И в този случай е добре да се направят 2 блата и крема да се заключи помежду им.И разбира се в по-малко количество.

    ОтговорИзтриване
  37. ЙОЛИ,искам да направя тази красота за моят РД,който е след 2 дни,и бих искала да ми обясниш как точно да смеся белият разтопен шоколад с останалият крем, без да стане на бучки......изглежда ми мисия невъзможна:(((

    ОтговорИзтриване
  38. Няма такива неща кано мисия невъзможна.Направи така - стопи си шоколада в малко прясно мляко или в малко течна сметана.Да се получи сещо като ганаш, ако е сметана или пък гъст сос, ако е мляко.За 200 г шоколад 50-60 мл.стигат. И после смело си сипи сместа в крема и разбивай.Няма изобщо да попречи на рецептата , така или иначе има желатин.Ако решиш да пробваш този начин ще чакам да ми кажеш какво е станало.И ако си доволна ще го добавя към рецептата.Благодаря ти мила и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  39. Йолинкааааа златна си,добавяй пояснението към рецептата,стана супер,без буци,слава богу,тъй като я правя в 24см форма,досега без глазурата отива към 9-10см височина,доволна съм ,дано и до края всичко е както трябва!

    ОтговорИзтриване
  40. А,не,ти си златното момиче!Целувам те!

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей Йоли,
    от скоро чета твоя блог и искам да те поздравя за страхотните рецепти- вече изпробвах две ( Пролетен венец и прекрасната Торта Ани).
    Вчера направих тортата и искам да кажа на всички, че тази торта е уникална- не само на външен вид, но и на вкус. Единственото което промених беше декорацията отгоре.
    Благодаря ти, че споделяш такива страхотни рецепти с нас :-)

    ОтговорИзтриване
  42. Е това е то!Най-хубавото нещо!Да ми кажеш,че нещата са се получили добре.Благодаря ти от сърце и да ти е сладко!Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей Йоли !!!
    От известно време чета и разглеждам твоя блог,а също така когато имам възможност и гледам предаването ти по 24 Kitchen и много се радвам на хубавите и оригинални рецепти, които предлагаш. Обичам да експериментирам в сладкарството, макар и все още да се уча. От известно време исках да направя точно тази торта с ягоди, и именно днес за годишнината от сватбата ми я направих и..се получи. Е на външен вид не стана толкова идеална колкото твоята, но беше наистина много вкусна. Аз по принцип от време на време бягам от рецептите и вкарвам нещо от себе си, според нашия вкус, така стана и днес - замених заквасената сметана със сладкарска, понеже мъжката част не харесва вкуса на заквасената сметана и сложих само 100гр. бял шоколад и в шоколадовата глазур добавих няколко парчета черен шоколад. Тортата стана много лека и нежна и се хареса много на гостите ни както на вкус, така и на външен вид. Сега на ред са да изпробвам други твои рецепти и знам, че и те също ще са толкова вкусни колкото и тази ягодова фантазия. Благодаря много за вкусната рецепта за торта.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Йоли, днес по случай годишнината от сватбата ми приготвих тази торта и се получи наистина много вкусна и лека торта. Е направих както винаги леки промени по рецептата, замених заквасената сметана със сладкарска, поне мъжът ми не харесва вкуса на заквасената и намалих шоколада на 100 гр., за да не стане прекалено сладка. И се получи наистина добре, е на външен вид не се получи толкова изящна като твоята, но стана наистина оригинална торта и се хареса много на гостите ни. Благодаря ти много за хубавата рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
  45. Честита годишнина мила.Много любов и усмивки пожелавам и на двама ви.Благодаря ти за хубавите думи и доверието. Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  46. Йоли, аз съм на 19 и се намирам в Германия.Тук съм с приятеля си и бащаму е тук,който днес празнува рождения си ден. Аз решиж да впечатля новата рода
    :D и като видяж тортата се влюбих в нея.Реших да я направя и сега чакъм да се стегне глазурата в нея сложих достатачно желатин но се прителнявам за крема там сложих само 3 лист4ета желатин 4е тук в Германия малко трудно се намира в пакетчета . Направих я 28см за6тото не бях прочела коментарите и глозърата не се отдели така както е при твоята торта след някои друг 4ас 6те видя какво ще стане и ще пиша. Но поздравления тортата е невероятна и аз ти се възхищавам, гледам предаванетоти винаги Поздрави
    Виолета

    ОтговорИзтриване
  47. Йоли помагай не съм сложила достатъчно желатин в крема какво да правя след два часа трябва да поднеса тортата

    ОтговорИзтриване
  48. Май късничко ти отговарям, ама бях на работа досега. Ох,какво да ти кажа ... ако тортата не стегне нищо не можеш да направиш.Освен да я разсипеш в чаши, ако е чак толкова течна.Или да изгребеш крема, да го разбъркаш с още желатин отново да го сложиш.Няма друг начин.Пиши какво е станало, че и аз се разтревожих.

    ОтговорИзтриване
  49. Благодаря ти Вили.Много ме радва факта, че едно младо момиче ке занимава с кулинария.Дано стане хубава тортата и ви се хареса на всички.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  50. Съблазняваща тортичка :) Сина ми си я поръча, дойде времето на ягодите и тези дни ще я правя :) Има един въпрос. Пише, че се пече в правоъгълна тава, тази от фурната ли? и после се изрязва с ринга. Тортата, ако виждам правилно от снимката е с един блат (основата) . Останалото от изпечения блат слага ли се някъде или се ползва за друга торта?
    И да използвам случая да благодаря и за останалите вкусни изкушения които радват семейството ми!

    ОтговорИзтриване
  51. Благодаря за милите думи.Тортичката наистина е чудесна и ми е мнго мила заради хубавите спомени с Ани.Принципно не съм изменяла много оригиналната пецепта, от която се вдъхнових.Там така си пишеше за блата,така го направих и така го и написах в блога. Ицпекох го точно в правоъгълната тава от фурната и с ринг отрязах основата.Отстрани останаха малки парчета от блата.Не се ползват за тортата.Може да ги прибереш във фризера за някой друг сладкиш или да го ползваш за някакъв крем в чаши.А ако изобщо не искаш да има никакви остатъци просто намали рецептата с 1/3.Мисля, че ако направиш половината доза за блата ще е малко за една голяма торта.така че,2/3 като количество ще е добре.Не съм го мерила,но така ми се струва.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  52. Йоли, благодаря за бързия отговор. Не знам защо, но си представях че остава повече от блата. Ще ползвам изрезките за друго :)

    ОтговорИзтриване
  53. Йоли, гледах тази торта от много време и вчера реших да я направя. Не успях да намеря ягоди, но ги замених с нектарини. В крема с Маскарпоне сложих едно пакетче желатин вместо две, защото просто се бях отплеснала и се притесних какво ще стане, но нямаше време да греба крема и да бъркам наново. На всичкото отгоре не разполагам с форма за торта и я направих в тавичка като постлах отдолу кухненска хартия, с чиято помощ извадих тортата след това. Естествено загуби естетичния си вид и не изглеждаше толкова изящно, но я поднесох на трапезата на сестра ми и моите две племенници - едната на 16, а другата на 9 казаха, че това е най-страхотната торта, която са яли досега. Нямаше как да не споделя тази висока оценка от децата. Тя е и за теб. Благодаря ти от сърце за тези кулинарни шедьоври! Ще направя отново някой ден втори опит, когато си набавя форма за торта :)

    ОтговорИзтриване
  54. Благодаря ти Ванче.Много си мила.Радвам се,че е станала вкусна торта,въпреки несгодите.Непременно си купи тортена форма.Не са скъпи,и ще видиш,че ще я ползваш и за други неща.Аз правя погачите си например в нея.За желатина,доколкото разбирам нищо,че е бил 1 пакетче.Стегнала е все пак.Принципно се ориентирай за желатина по това,което пише на пакетчето,а не по писаните рецепти,били то мои,или на друг.Благодаря отново и да ви е сладко на всички!

    ОтговорИзтриване
  55. Благодаря за страхотната рецепта, това е новата ми любима торта,а аз трудно се влюбвам в храна, все нещо не достига на капризното ми небце (майка ми е прекрасна готвачка и имам много високи изисквания към храната) , но тази торта е просто прекрасна и на всичко отгоре лесна!
    Веселина

    ОтговорИзтриване
  56. Благодаря ти Веси.Толкова с мила.Непременно поздрави майка ти,че те е научила да цениш хубавата храна.А аз само може да се лаская от оценката ти.

    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте Йоланта,
    поздравления за страхотния сайт и прекрасните рецепти. Искам да Ви попитам какъв желатин използвате, защото до сега не съм използвала и ще съм Ви благодарна, ако ми препоръчате някой, от който сте доволна.

    ОтговорИзтриване
  58. Здравей Йоли,
    от много време следя твоя блог, който е невероятен- има страхотни рецепти. Искам да използвам ганаш за глазурата, но не знам как да го сложа, така че пластовете на тортата да са ясно разделени, както твоята.

    ОтговорИзтриване
  59. Благодаря ти много. Обикновено ползвам желатин на др.Йоткер.Достатъчно добър е.

    А ганаша - няма никакъв проблем.След като тортата се е стегнала добре,просто излей отгоре охладения ганаш и отново я прибери в хладилника.Не се бой,няма нищо да объркаш,лесно е.

    ОтговорИзтриване
  60. Благодаря много за бързия отговор. Имам още един въпрос, за което се извинявам. Бихте ли ми обяснили как точно се разтваря желатина на др.Йоткер и дали се охлажда преди да се добави към крема или се слага топъл?

    ОтговорИзтриване
  61. Да мила,разбира се.Дано не ти отговарям много късно.Сипваш съдържанието на пакетчето в една купичка.Обикновено е за 500 мл течност, така че ти сама си спазваш пропорциите като го изчисляваш.Сипваш върху него студена вода колкото да го покрие и го оставяш за 1 минута.През това време желатина се отпуска и набъбва.После,ако имаш микровълнова е най-лесно.Слагаш го за 20-30 сек.да се разтвори и той става течен.Ако нямаш, слагаш купичкта в някаква малка тенджерка с вода на котлона.Това е водна баня.От горещата вода,която заобикаля купичката желатина пак ще се стопи и разтвори.Не е добре да правиш това направо на котлона без водна баня,защото има 2 опасности.1.желатина да загори и 2. като заври и прекипи губи желиращите си свойства.Това е .Нищо сложно.И няма проблем-добавяш го горещ към всички кремове,не е нужно да го охлаждаш.

    ОтговорИзтриване
  62. Благодаря много Йоли за подробното описание. С нетърпение очаквам новите ти рецепти и идеи.

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей Йоли,искам да направя тази прекрасна торта,но сега когато няма ягоди се чудя с какъв плод да ги заменя,мислех с банани,но те дали няма да почернеят,моля те кажи ми ти как би я направила.Правих и Мус тортата с круши вече 4 пъти,просто е страхотна,благодаря ти,че споделяш тези великолепни рецепти с нас!!

    ОтговорИзтриване
  64. Да,ще почернеят бананите,независимо,че би могла да ги минеш с малко желатин за да ги предпазиш от това.А и не стоят кой знае колко добре,белезникави са на цвят.Хубаво ще стане с кръгбета портокал,или цели,или срязани на половина.Ще грейне с тях.И с киви ще е хубаво,само имай предвид,че това и плод,който не се желира в сурово състояние.Трябва първо леко да се бланшира.Същото се отнася и до ананаса.С манго тази торта също ще грайн като слънце.Благодаря ти и успех.Ще чакам после да кажеш какво си избрала.

    ОтговорИзтриване
  65. Здравей Йоли,правих тортатата на вкус е чудесна,но не ми хареса как стана визията,избрах да я правя с портокали,но голям зор видях с тях,като ги беля се късат..мисля че с киви ще стане по-лесно и по-добре,но как става това бланширане:)

    ОтговорИзтриване
  66. Много се радвам,че ти харесва на вкус тортата.Жалко,че си брала ядове с портокалите.Кивито леко трябва да се топне във вряща мода и веднага да се охлади в студена.Няма да го вариш изобщо,че ще стане на пюре.И купи по-зелени и твърди плодове,че ще береш ядове и с него.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  67. Здравей Йоли,само да ти кажа,че тортата с кивито стана супер,благодаря за бързите отговори от твоя страна!!

    ОтговорИзтриване
  68. И това е то!Благодаря ти от сърце.Много,много се радвам,че се е получила хубава торта.

    ОтговорИзтриване
  69. Много ми харесва тортата ,но искам да попитам с какво мога да заменя Маскарпонето?

    ОтговорИзтриване
  70. Много,много труден въпрос ми задаваш.За каквото и да помисля за замяна,все не става.Това сирене просто няма равно на себе си,нищо друго не е сходно с него.Разбира се,винаги можеш да направиш крема с Рикота,натурална Филаделфия,заквасена сметана ... ,но просто вкусът няма да е този.По-скоро ще заприлича на чийз кейк без печене.Сама прецени,никак не е лошо и с други продукти,а не само и задължително с Маскарпоне.Благодаря и ще се радвам,ако опиташ тортата.

    ОтговорИзтриване
  71. Moже ли да попитам понеже нямам форма за торта какво друго мога да използвам

    ОтговорИзтриване
  72. Амиииииии .... я да видим?Май няма много варианти.Всички торти,които са с жлетин и без печене се нуждаят,така да се каже от стабилни конструкции докато се стегнат.В случая ти трябва борд,който да попречи на разливането на крема.Аз имам само пръстен,имам и тортена форма.Купи си едно, десетина лева струва,не е много.А и ще ти служи за много неща.Иначе можеш да ползваш тавичка,да направиш борд от някакво по-твърдо пластмасово фолио и тогава да сипеш крема.Но е много по-трудно, а и по-неравно става.Както решиш,но тортената форма е удобна,ще останеш доволна.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  73. Може ли да се намеся?
    Може да ползваш всяка кръгла форма, дори тенджера с удобен диаметър. Правиш тортата вътре. Обаче. Облепваш цялата форма вътре със свежо фолио - ако нямаш, найлонови торби сложи. Но така, че краищата да бъдат извън съда, защото после ти трябват.После правиш пластовете. Охлаждаш. И когато е желирана, готова за изваждане, хващаш тези краища, по въозможност с още 2 ръце на помощ и измъквате формата от съда (тенджера). Разлепваш найлона. Сега тук е малко...лаишки обяснено, но: хващаш това найлоново фолио в двата края - срещуположни теб, когато си застанала до тортата. И го увиваш на руло, но въртиш надолу, към плота, на който е поставена тортата. Когато стигнеш до нея вече, продължаваш още малко да въртиш, но го подпъхваш под тортата вече. Когато влезе около 3см. под нея - само приплъзваш към себе си фолиото и го измъкваш.
    Та това може да се ползва за всяко оформяне на сладка, солена торта без печене.

    ОтговорИзтриване
  74. Мерси Пеп,златна си.Както винаги,пълна с хубави и практични съвети.Хората със сигурност ще се възползват!

    ОтговорИзтриване
  75. Molq pomognete mi.Zapo4nax da pravq tortata no blata sled kato go izpekox e mnogo tanak-okolo polovin santimetar.Kakvo sam sgre6ila?

    ОтговорИзтриване
  76. Няма страшно,и така ще стане чудесна торта.Има само две причини за това,което ти се е случило.Или като си смесвала белтъците с жълтъците си ги бъркала по-дълго време и е спаднал въздуха в тестото,или нещо при печенето ще е.Това е най-нормално пандишпаново тесто,но с какао.Трябва да е много пухкаво,леко и въздушно още докато е сурово.Тайната му се крие само в разбитите белтъци,те дават въздуха в него.А при печенето в началото наду ли се?Ако е така,значи белята е в температурата на фурната или пък си отворила не навреме вратата.Но ако тестото не се е надуло изобщо значи е от смесването на белтъците с останалата част от тестото.Много внимателно трябва да се прибавят,не иска много бъркане и никакъв миксер.Това е направо забранено.Благодаря ти,че опита,ще видиш каква хубава тортичка ще стане накрая.

    ОтговорИзтриване
  77. Здравей,рецептата ти е страхотна,реших се утре да я направя за изненада!Имам само един въпрос,съчетаването на киви с ягоди добре ли е като идея?
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  78. Да,ще стане чудесно.И двата плода са сочни,свежи и контрастни като цвят.Само имай предвид,че кивито съдържа ензим,който му пречи да се желира.За да се неутрализира това трябва да се бланшира първо за кратко.Същото се отнася и за ананаса.

    ОтговорИзтриване
  79. Здравей Йоли,
    Влюбих се в тази торта и специално си купих ринг, за да я направя. Нещо, обаче, не се справям. Той стои стабилно само на едно-две положения, иначе се събира или разтваря до рамер, различен от този, който аз искам. Вероятно аз не правя нещо както трябва. Би ли ми обяснила ти как го застопоряваш на желаното положение? И двата ли вертикални елемента трябва да се движат, защото при мен май само единия се движи? Или просто самите тези елементи трябва да се стегнат малко с клещи, за да държат по-добре?

    ОтговорИзтриване
  80. Ох,мали,от ринга е.От Метро ли го купи?Който има ринг от там се оплаква отсъщото.Явно са боклуци.Моят е много стабилен,но е от Германия купуван.Само единият елемент трябва да се движи,така е,не се бой.Но са хлабави.Много добре си се сетила сама да го пристегнеш с клещи.Опитай,само това може да го спаси.Проблемът изобщо не е в теб.Дано се оправи.

    ОтговорИзтриване
  81. Не от Метро, от Била... Явно все тая и не трябва да се купува от супермаркет. Ще пробвам да го спася! Благодяря за съвета :)))

    ОтговорИзтриване
  82. Здравей, от години следя блога ти и нямаше как да не ти споделя това. Не знам дали вече знаеш, но ми се струва, че определено не са те питали, а и е доста нагло да го сложат под друга рецепта.
    http://essentiallivingfoods.com/blogs/articles/6801422-raw-vegan-cake

    ОтговорИзтриване
  83. Здравейте !
    В търсене на интересни рецепти в чужди сайтове, попаднах на това : http://www.facebook.com/media/set/?set=a.303406579685410.98977.289202161105852&type=3
    Не зная дали това е радост за очите Ви, или сте изненадани като мен :), но аз не можах да се въздържа и им писах,че трябва да напишат на кого е рецептата.
    На Вас искам да пожелая, да сте все така неповторима във всичко, което правите, и да ни радвате с нови рецепти !!!
    Клара Василева

    ОтговорИзтриване
  84. Да,Здравче.Това е торта Ани.Категорично е моята торта.правих я за рождения ден на сладката Ани Шахарян, която е фантастичен кулинар и адски готино момиче.Незнам какво да ти кажа ... принципно нямам нищо против да се ползват рецептите ми без някой да упоменава откъде са.Аз затова ги пиша,нека са за всички,не претендирам никога за авторство.Но да вземеш моята,собствената ми снимка,да махнеш подписа ми и да я накичиш с твоя ... е, това наистина е прекалено.Кажи ми какво да направя.Незнам дали би имало резултат.непрекъснато се случва.Ани ще еразочарована със сирност,нова си е нейната торта.Благодаря ти,просто незнам какво да кажа.

    ОтговорИзтриване
  85. Здравейте,

    Имам нужда от помощ! Току що направих крема за тортата. Сипах шоколада (не стана на бучки), но май-съм прекалила с прясното мляко и сега крема е течен... Какво да правя?:(

    Надя

    ОтговорИзтриване
  86. О,Наде,не се притеснявай.Дано не ти пиша много късно.Слагай малко желатин в крема и не му мисли.Всеки втечнен крем може да се оправи по този начин.Успех и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  87. Привет, Йоана ! Бих искала да попитам какъв диаметър е тортата ?
    Нина

    ОтговорИзтриване
  88. Здравей Нина, мисля, че беше 26 см.Не е от голямо значение.Ако искаш да е по-висока я направи 24 см, ако ти харесва по-ниска - 28см.Въпрос на личен вкус е.Прецени сама как ще ти хареса най-много.Благодаря и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  89. Йоли, направих тортата ! Имах 2 неприятни момента , ако ми кажеш къде греша, следващия път няма да има фалове :-) ! Маскарпоне крема след разбъркването с шоколада стана неравен и му се развали гладкостта. Раздели се както се отделя масло от мляко. Даже мисля , че това се получи. Което ме накара да го "мина" с пасатора, което върна гладкостта , след това и желатина си сърши работата. А от глазурата ми изтече 3-4 супени лъжици извън ринга ,от което връхчетата на ягодките ми стърчат навън (не че е грозно. Глазурата си покрива белия крем плътно . Ако направя още малко глазура и залея повторно , ако все пак реша да скрия ягодите , какво ще кажеш , как ще се държи вече желираната глазурка отдолу. Посъветвай ме как да постъпя , може и да е нещо принципно различно. Благодаря за съпричастността. След тази торта Ви чувствам по-близка :-)
    Нина

    ОтговорИзтриване
  90. Нинче,първо да ти благодаря,че направи тортата.Много се надявам да ви хареса на вкус.Често се получава това с шоколада.Имам предвид,че става на бучки като се смеси с маскарпонето.Това е така,защото се получава топлинен шок,просто шоколада веднага се втвързява в студеното маскарпоне.Наистина трябва да се сипва по малко и да се разбива на високи обороти. Ти много добре си оправила нещата след това. Мисля,че ще е добре да корегирам малко рецептата по този въпрос.За глазурата - няма никакъв проблем да направиш още и да я изсипеш върху старата.Изобщо няма да се забележи.давай смело.Много ти благодаря още веднъж,много си мила.

    ОтговорИзтриване
  91. Нинче,пак съм аз.Чудех се защо са ти са се показали връхчетата на ягодите под глазурата.Плодовият пълнеж идва в средата на тортата.Плодовете се покриват напълно с половината крем,който се заглажда и след като се стегне чак тогава се излива глазурата отгоре.Или имаш предвиш връхчетата на ягодите,които са отстрани ли?

    ОтговорИзтриване
  92. Да, Йоли, за тези странични връхчета говоря, но те стоят много красиво и така, паднаха ми се едни ягоди гиганти , някакъв длъгнест сорт. Така че реших да не слагам още глазура, милата ми торта си има свой характер , от снощи я гледам и все повече ми харесва с тези ягодови зъбчета , да исках - нямаше да се получи така :-). Предстои и да зарадва моя мил баща тази вечер , който е рожденник. Дано да я транспортираме без изненади, кутии за торти не знам къде продават, но ... на ръце ще я нося , защото я обичам. Чувствам се страхотно , дано да я оценат. Поклон пред таланта ти!
    Нина

    ОтговорИзтриване
  93. Ама точно това си помислих,Нинче.Че ягодите са били от огромните.То в момента няма други де.Нищо,права си,със сигурност е красиво.И знаеш ли,най-хубавото е,че тортата си има твоя вкус и въображение.Това е нещото,което ме радва най-много.Благодаря ти още ведъж и весел празник.Да е жив и здрав баща ти,ще се пукне от радост и гордост с теб!Наздраве на всички.

    ОтговорИзтриване
  94. Йоли,искам безкрайно да ти Благодаря,че създаваш толкова настроение в нашите празници.Правя вече 3 торти от твоят блог.Торта Манго,Тоffife и тази.Със сигурност няма да са последните.И трите са уникално вкусни.Всичко е обяснено много добре.Желая ти успехи във всяко едно начинание!!!

    ОтговорИзтриване
  95. Много ти благодаря за доверието и хубавите думи.Радвам се,че харесваш рецептите ми.Светли празници ви желая на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  96. Йоли,искам да ти благодаря за прекрасната рецепта, вчера направих тортата по случай 5-та месечинка на моето момиченце, отгоре я украсих само с ягодки, т.к. с тожа разполагах-получи се много ефектна торта, но по-важното е, че е и много вкусна :)
    Обещах на малката, като порасне да и направя и на нея.

    ОтговорИзтриване
  97. А аз пък искам да ти пожелая много здраве за малката сладурка.Да расте весела,безгрижна и много палава.Благодаря ти от сърце,че избра тази торта за празника ви.

    ОтговорИзтриване
  98. Здравей, Йоли ;) Страшно много ми хареса рецептата на торта Ани и смятам да я изпробвам. Проблемът е, че няма да разполагам с много време, само около 4 часа. Това май няма да е достатъчно, за да постегне тортата преди да се сложи и глазурата, нали ... Ще съм ти много благодарна, ако споделиш горе-долу колко време отнема приготвянето й.
    Катя

    ОтговорИзтриване
  99. Кате,тортата е много бърза.Изобщо не я мисли.Блатът може да си направиш ден предварително.Може да не правиш цялата доза, а половината,с 2 големи яйца или 3 малки и по 50г от захарта, брашното и 1-2 с.л.какао.Тоест,всичко намаляш на половина.Така ще получиш един блат,повече не е нужно.Крема става за не-повече от 15 минути.Няма варене,само разбиваш.Много бързо стяга,4 часа ще ти стигнат.Не е нужно да го чакаш напълно да е стегнал за да го залееш с глазурата.Един час му стига,ще е достатъчно гъст за да я задържи перфектно.Така че,давай смело.Благодаря ти и успех.

    ОтговорИзтриване
  100. Йоли,винаги като претърпя неуспех поглеждам към твоя блог, тук за каратко успявам да се мотивирам отново. След частичния провал миналата седмица / за рожденния ден на дъщеря ми/, днес се реванширах с тази торта. Стана много бързо и без забележки. Чакам с нетърпение да я опитаме довечера. Благодаря ти, че помагаш с невероятните идеи!
    Виолина

    ОтговорИзтриване
  101. Виолина , такова музикално име имаш! Прекрасно е! Много ме зарадваха думите ти, благодаря ти. Знам, че тортата ще е станала хубава, сигурна съм! Да ви е сладко и непременно ми пиши дали ви е харесала на вкус.

    ОтговорИзтриване
  102. Здравейте,много дълго време се чудих какво да напиша,понеже всичко е казано,но толкова сполучливо нещо не ми се беше получавало:)Най -красивата и вкусна торта която съм правила и е съчетание на много вкусове,аз обичам бели кремове, мъжът шоколад, децата плодове и ето чудото се получи.Толкова сме ви благодарни всички.Следвах стъпка по стъпка всяко указание и като махнах ринга и о чудо стоях около 20 минути и само се подсмихвах и в корема ми пърхаха хиляда пеперуди.Прекланям се пред красоти те ви ,търпението да ни пояснявате и желанието да споделите с няс.Благодаря сърдечно!Деяна Демирова

    ОтговорИзтриване
  103. Ех,Деяна,толкова мило си го написала!незнам как да ти благодаря за доверието и хубавите думи.Страшно се радвам,че тортата е станала хубава и сте я одобрили и на вкус.Да ви е сладко на всички и поздрави на семейството.Отново благодаря.

    ОтговорИзтриване
  104. Здравей Йоли,тортата изглежда прекрасно,днес ще я приготвя,но имам един въпрос:ягодите,който си подредила отсрани желирани ли са? Отивам да пазарувам,пожелай ми успех :)Поздрави за прекрасния блохюг и рецепри,вече няколко неща приготвих и станаха прекрасни!!!
    Виолина

    ОтговорИзтриване
  105. Благодаря ти Виолина,ех, как пък харесвам аз името ти! Май късничко ти отговарям, но не успях по-рано.Не, не са желирани, ама да ти кажа и не помня вече. Като направиш тортата и махнеш ринга можеш и тях лекичко да ги минеш с желатин като плодовете отгоре за по-добро съхранение и повече блясък. Особено ако ще я сервираш след ден,два.Да ви е сладко!Виновна съм,признавам.

    ОтговорИзтриване
  106. Привет Йоли. От доста време нищо не съм спретвала /работота ми надвива и само се облизвам като покажеш нещо/. Следя те по телевизията /макар и с хубавите старите рецепти, но да ти кажа и това е полезно - виждам някои от нещата, а не само текстова рецепта/, чета във Фейсбука и блога ти, но тази рецепта просто ме върна към миксера. Този уикенд няма да е, но другия едвам ще го дочакам /ще бъде закъснял подарък за рожденния ден на брат ми, защото за 3 юли няма да стане, но да не се заричам, че един брат имам все пак.
    като я направя ще се похваля /дано да има за хвалене/, а снимка във фейсбука ще има за теб.
    Въпросът ми е - мога ли да ползвам тортената форма за изпичане на блата и за направата на цялата торта, а после да махна ринга и дъного като съм готова?
    Предложение - има ли възможност в блогът ти да сложеж и видео на рецептите - ще е доста по-лесно /поне за мен/ разбираето на някои от тънкостите в рецептите.
    И на последно място, но не по важност - както ти писах във фейсбук, чакам с нетърпение новите рецепти по 24 kitchen.
    Прегръдки и целувки - Даниела Стара Загора

    ОтговорИзтриване
  107. Мила Дани,много ще се радвам,ако опиташ тортата на Ани.Много е хубава,определено.Доста хора са я правили и отзивите им са същите като моето мнение.Лесна е,няма да имаш никакви затруднения.А ако имаш,знаеш,че винаги съм насреща.Виж сега,винаги можеш да печеш и после да направиш тортата в една и съща форма,няма проблем.никакъв.Единственото,заради което аз пека блата в тава е,че искам да му изрежа краищата.Просто на тази торта хич не и вървят изпечени неравни краища.Така е много по-елегантна и красива.Но ти пак си изпечи блата в кръглата форма и после пак можеш да ги изрежеш.Това е всичко.Благодаря ти,много си мила.Надявам се скоро да ви зарадвам и с нови епизоди.Успех и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  108. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  109. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  110. Да,така е,напълно си права.Това си е моята торта.Самата аз съм я правила по рецепта от друг блог и съм написала източника,това не е моя рецепта.Имам предвид,че не съм я измислила аз,само малко съм я променила.Авторство за рецепти няма никъде,не съществува такова нещо.Ако има такова трябва да е с лиценз.Рецептите са затова да могат хората да ги приготвят и да им се наслаждават.В случая не е това белята,няма лошо да се ползва моя рецепта и наистина не е нужно да се упоменава откъде е взета.Това си остава изцяло въпрос на личен морал.Лошото е,че въпросната госпожа буквално ми е откраднала снимката,че и хитро ми е изтрила и подписа.Това е наистина недопустимо,това вече е лично мое творчество и никой не може да го присвояява както му падне.Тук вече трябва да се каже на кой е снимката.Ох,какво да ти кажа ... непрестанно се сблъсквам с това.Погледнах коментарите във Фб,там някой вече е писал,че рецептата и снсимката са мои и е прикачил линк към блога ми.Благодаря ти за сигнала,просто незнам как да се справям с тези неща.Бих могла да сигнализирам Фб и теда и премахнат снимката,но виждам,че въпросната дама си има блог и всъщност там е изгряла с целия си блясък с моята торта. Там какво да направя?Нищо.Просто не може нищо да стане.Наистина е въпрос на морал.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  111. Excuse me is this facebook page yours?

    http://www.facebook.com/pages/Lecker-Kochen/131907190300946

    Because i see this picture from your cake in this page.

    ОтговорИзтриване
  112. Йоли,много те моля да ми кажеш на шоколадовия гласаж как да направя червен оттенък.Благодаря ти много!Даниела

    ОтговорИзтриване
  113. Дани,ползвам черен шоколад по принцип.Можеш да сложиш и малко какао за по-ярък цвят.Това е ,няма друго.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  114. Здравейте Йоли. Осмелих се да направя "Торта Ани" за рождения ми ден и тя стана прекрасна и на вкус и на вид. Благодаря за прекрасните рецепти. Наистина сте изключителен майстор и сътворявате шедьоври, които са лесно достъпни за нас, обикновените кулинари :)Всичките ми гости бяха много възхитени от външния вид, а като опитаха и самата торта, останаха безмълвни. Това е най-голямото признание за мен. Позволявам си да я прекръстя на "Торта Яна", по обясними причини. По принцип не обичам да готвя едно към едно от рецептите и винаги си добавям нещо от мен, но този път реших да следваш много внимателно всички инструкции, за да не стане фал. Единственото което се осмелих да променя е да сложа киви, във формата на сърца като външна украса, вместо красивите, червени ягодки, поради тяхната липса на пазара. Смятам, че също се получи много оригинално. Ако искате да видите резултата, можете да влезете в профила ми във фейсбук :) https://www.facebook.com/peshenceto.peshenceto/media_set?set=a.10200464165868625.1073741848.1291281464&type=3
    Отново благодаря за страхотната идея и подробното описание. Всичко стана страхотно, без никакви забележки!

    ОтговорИзтриване
  115. Браво на теб,Яна!Великолепно изглежда тортата. Благодаря ти сърдечно за доверието,но си голяма майсторка,заслугата е само и изцяло твоя.И разбира се,че ще се казва за теб Торта Яна!Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  116. Здравей, Йоли!!!И аз сьщо искам пьрво да те поздравя за прекрасните рецепти и идеи ,които споделяш с нас. Страшно се вдьхновявам , като видя някое твое творение. Поздравления, СТРАХОООООТНА СИ!!!!!!!! А сега и кьм вьпроса ми, живея в Испания и тука имат CUAJADA, разбира се и желатин. Та се чудя, каква е разликата между тях?? Например за направата на торта парфе, какво да ползвам?? Навярно има разлика в крайния резултат ако се използва желатин или CUAJADA!!!????Надявам се не ми е смешен вьпроса, но от дььлго време се чудя и накрая се престраших да питам :).Поздрави, Мая!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  117. Благодаря ти Майче.Вече разменихме информация с теб,да не се повтаряме и тук.Благодаря ти за поздравленията,много си мила.

    ОтговорИзтриване
  118. Йоли, здравей. След като направих Лимоновия ти Чийз кейк(който стана прекрасен), сега е ред и на тази торта. Но се чудя, ако я направя без глазурата, ще стане ли отгоре да я облека с марципан или фондан(и да използвам идея от друга твоя торта- Новогодишната торта, и така да направя тази Коледна като я изрисувам)?
    Поздрави и отново адмирации за прекрасните идеи!
    Анна Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  119. Ето една Ани,която е решила да направи торта Ани!Чудесно!Много се надявам,че ще ти хареса.Ани,не е добре да я покриваш с фондан.Тортата е само желиран крем,ще ти овлажни фотдана и ще се свлече,особено като престои малко.Ако искаш да направиш тази торта е добре да я покриеш и отгоре с блат,а след това да я измажеш цялата с маслен крем.Трябва ти плътна и твърда основа,която да издържи фондана.Направи така,няма да си усложниш работата чак толкова.Весели и щастливи празнични дне ти желая!

    ОтговорИзтриване
  120. Благодаря ти Йоли за съвета. Вече направих тортата и съм сигурна, че утре, когато я опитаме ще ни хареса много. Остана само да я декорирам, и май ще я оставя с оригиналната глазура, защото в Пловдив не мога да намеря нито фондан, нито марципан, дори и в Метро няма. Но пък ще се радвам на твоята Новогодишна торта...
    Пожелавам и на теб прекрасни и топли празнични дни!
    Поздрави,
    Анна Кожухарова

    ОтговорИзтриване
  121. Wonderful cake! I saw it on Google + and had to find the recipe. Thank you! x

    ОтговорИзтриване
  122. First what language is this and can I please have the recipe in English please

    ОтговорИзтриване
  123. Here's the best I could do with translation (I speak Russian, not Bulgarian, but some words are the same).

    Cake batter

    5 eggs
    100 g of sugar
    100 g of flour
    3 tbsp cocoa
    2 tsp vanilla extract


    Cream (frosting)

    500 g Mascarpone
    400g sour cream
    100 g of sugar
    200g white chocolate, melted in a water bath
    2 tsp vanilla extract
    2 packets of gelatin (20 g)


    Ingredients for the chocolate glaze

    1/2 cup water
    ½ cup sour cream
    4 tbsp cocoa
    5-6 tbsp sugar
    2 tsp vanilla extract
    1 packet gelatin (10 g)

    strawberries
    fruit of choice


    Preparation

    * Beat the egg yolks with half the sugar until light in color and thick. Sift flour with cocoa and vanilla, and beat the whites gradually adding the remaining sugar. To the yolks mixture, add the flour, mix, and fold in the egg whites carefully. Pour the dough into a rectangular tray covered with baking paper and bake in a preheated to 340F (170C) oven. Once cool, cut the cake to fit your round form, depending on the size of your form. If you like, moisten cake with a little cold milk, as I did. (I prefer rum+syrup instead of milk)
    * Beat the mascarpone with sugar, vanilla and cream. Gradually add the cooled but still liquid chocolate and continue beating. Beat well with a mixer at high speed so that chocolate does not become lumpy. If the chocolate is getting cold, melt it up with a little milk or cream. Mix to obtain a smooth thick sauce similar to chocolate fudge syrup. Then pour into the mascarpone. I think it will completely prevent the risk of getting lumpy chocolate cream.
    * Dissolve the gelatine in a small amount of water over boiling water (double boiler), cool, and pour it into the cream. Beat again very well.
    * In saucepan, combine the chocolate glaze ingredients except gelatin. Simmer a few minutes until solid film forms on the surface. Remove from heat and add gelatin. It will dissolve in the hot mixture. Stir well, strain with a strainer and allow the glaze to cool.
    * Tighten with a removable ring excised crust. Cut strawberries into slices and place them on the cake around the walls against the ring. Pour half of the cream and smooth.
    * Arrange various fruits on top.
    * Cover with remaining cream, smooth well and leave the cake to gel in the refrigerator for several hours.
    * Pour cooled glaze over and place in refrigerator.
    * Garnish with fruit and carefully glaze with melted gelatin to preserve their freshness. Enjoy your cake!


    Jolanta Delibozova in 21:02

    ОтговорИзтриване
  124. Здравейте, наканих се да правя тази прекрасна торта обаче като стигнах до момента с желатина и го разтоворих ми замириса толкова лошо, че се отказах да го слагам за да не развали хубавия крем...съответно шоколадовата глазура няма да я правя понеже и тя има желатин но какъв е шанса тортата да се разпадне след като откопчая ринга (като няма желатин в белия крем), ако я оставя повече време в хладилника да стегне...преди също съм работила с желатин, но такава миризма не е имало, а уж е на йоткер, в срок си е, не знам защо така.

    ОтговорИзтриване
  125. Да,случва се.Понякога желатина си мирише направо на пърнели кости за съжалиние.На мен ми се е случвало с български желатин,не с др Йоткер.Ами какво да ти кажа,не е добре,че няма желатин.Тортата не е с много гъст крем и като нищо ще се разпадне.Дано не стане.Ако обаче все пак се случи просто я сипи в чаши като крем и това е.Нищо не може да помогне.Стискам палци,дано на вкус ви хареса.Благодаря ти,че я опита.

    ОтговорИзтриване
  126. Здравей, Йоли. Първо благодаря за чудесните кулинарни изкушения и за търпението, което проявяваш да обясняваш на всеки по отделно къде е сбъркал, как да го направи и т.н. Изчетох всичките коментари, но не видях това, което ме интересува, та реших в крайна сметка да подосаждам. Въпросът ми е какъв (бял) шоколад ползваш... веднъж имах огромен неуспех с шоколад, затова искам да се подсигуря. А пък след 2 дни имам рожден ден и много искам да направя тази торта :)

    Поздрави, Анелия!

    ОтговорИзтриване
  127. Здравей Анелия.Много се радвам,че си решила да опиташ тази торта.Наистина е вкусна,а и на вид става добре.Аз ползвам белгийски кувертюр.Но в случая не се притеснявай,какъвто и да купиш той е просто част от крема.За да си сигурна,че няма да ти стане на бучки,първо натроши шоколада и го залей с малко гореща течна сметана.Той ще се стопи и ще стане на крем.След това го прибави към основния креми и разбъркай.Това е,няма да имаш ядове.Успех ти пожелавим и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  128. Здравейте! Мисля да правя тортата като подарък за РД и днес отивам да пазаря продуктите. Искам да попитам мога ли да ползвам от тези череши, които са в бурканчета и се продават за коктейли?

    ОтговорИзтриване
  129. Разбира се,Анелия.Всичко можеш да ползваш,направи я така,както на теб ще ти хареса най-много.Предполагам,че искаш черешите да са отгоре за украса.Просто добре ги отцеди,да нямат сок.Даже може да ги подсушиш с домакинска салфетка.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  130. Здравей Йоли!
    Винаги твоите торти са изключително вкусни!!!Ето че сега дойде ред и на торта Ани.Имам въпрос може ли белия шоколад да се замени с кафяв или да се замени със сметана за да се запази белия цвят на крема

    ОтговорИзтриване
  131. Здравей и ти.Не ти разбрах точно въпроса.В крема има бял шоколад и той си остава бял.Ако сложиш кафяв няма как да е бял.А сметаната?Къде да я сложиш?Тя също е в крема.Обясни ми малко по-точно какво имаш предвид.Тортата е много вкусна,непременно я опитай.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  132. Здравей!Аз вече я направих.Нямах бял шоколад и сложих млечен.Идеята ми беше шмшсто шоколад да сложа сметана като съответно увелича количеството на желатина.Извиняшай че съм била неясна.Тортата наистина стана много шкусна!!!Едновременно правих и крем тортата .Взе ми се акъла с толкова много кремове,но си бях запланувала много отдавна .А и двете торти са с уникални вкусове.Благодаря че сподели с нас !!!Валя

    ОтговорИзтриване
  133. Здравейотново !Сега видях чесъм объркала някои букви.Много се извинявам но не мога да поправя написаното.Още веднъж поздравления за вкусните торти !!!Валя

    ОтговорИзтриване
  134. А,сега те разбрах,Вале.Ама ти пък взе моя акъл.Как така две торти едновременно?Ще ме умориш направо.Браво на теб, аз не бих се захванала май.Благодаря ти много,страшно се радвам,че се е получило всичко добре.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  135. Здравей отново!И аз не бих се хванала втори път две торти едновременно.Но си струваше усилията .Тортите се харесаха много и бяха консумирани за кратко време.Имаше и протести - много малки били ...Благодаря ти Йоли!!!Валя

    ОтговорИзтриване
  136. Йоли,здравей!
    Наистина твоите рецепти радват душата и сърцето на всеки. И тъй като твоята торта направо ме грабна, аз реших да я направя, тъй като един много скъп за мен човек има рожден ден. И въпросът ми е свързан с тези две пакетчета желатин, който трябва да бъдат добавени към крема с колко вода трябва да се разтворят. И също така прочетох в един от коментарите че за да не се пресече крема, трябва първо да се натроши шоколада и да се залее с малко гореща течна сметана, и след това веднага ли се добавя към крема или се изчаква малко да изстине и до каква температура.

    Благодаря предварително!!!

    ОтговорИзтриване
  137. Много ще се радвам,ако опиташ тортата.Наистина е много хубава.Благодаря ти и за милите думи.Желатинът го сложи в купичка и го залей с не повече от 1 кафяна чашка вода.Като набъбне го стопи на водна баня или за 30 секунди в микровълнова.

    Кремът не се пресича,ако сипеш шоколада направо,няма как да стане това.Просто има малка опасност от съприкосновението на студения крем с топлия шоколад да се образуват малки бучици.Шоколадът веднага ще се втвърди и наистина може да се получи такова нещо,но не е беля.За да ти е гладък целия крем натроши шоколада в купа и го залия с гореща сметана,не-повече от 100 мл.Разбъркай на крем и тогава го сипи в остовния крем.Няма нужда да изстива,наливай направо.И после с миксера разбъркваш.Това е всичко.Лесно е,ще стане чудно.Благодаря ти отново и весел празник.

    ОтговорИзтриване
  138. Йоли,няма спасение от плагиаторите.Съвсем случайно се натъкнах на твоята снимка,използвана в сайт на сладкарница.http://deimos.ue-varna.bg/~i16/plodovi-torti/
    Веднага я познах и онемях. Не вярвам да са те питали дали може да я използват.

    ОтговорИзтриване
  139. Да,права си.И торта Черешка е моя, не само Мултифрут.Благодаря ти за сигнала.Писах им,ще видим дали ще реагират.

    ОтговорИзтриване
  140. До нея даже не стигнах, след като видях тази. Но днес отново се загледах и прочетох, че сайтът е учебен и сладкарницата всъщност не съществува. Което обаче не променя факта, че освен на тортите, са използвали и две снимки на твои кремове. Сериозно заблуждават хората.Дано да бъдат премахнати!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  141. Здравейте Йоли!Изключително ме радва възможността да те гледам и слушам в предаването ти.Като магия си,така завладяваш и увличаш.Всичко правиш да изглежда лесно.Бъди много щастлива и нито за момент не си помисляй да ни лишиш от себе си!Сега за тортата.Направих я и беше чудесна и определено впечатлих гостите си.Размишлявам и те питам, възможно ли е да се получи добре с блат от бисквити с какао и масло.Като блата за чийзкейк.Сърдечно ти благодаря.Казвам се Емилия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Еми. Ама толкова си мила! Страшно ме зарадва!

      Разбира се, че ще стане чудесно и с бисквитен блат. Изобщо не се замисляй. И винаги прави това, което на теб ти хрумне и което обичаш. Само така ще имаш пълното удоволствие от готвенето. Благодаря ти отново!

      Изтриване
  142. Йоли, страхотна се оказа тази торта. Вече толкова неща съм си харесала, че не знаех от къде да започна. Но този път реших да се поглезя с нея за личния си празник. Много лек и фин вкус, идеално съчетан с плодове. Истинска лятна феерия. Няма как да не те похваля и в моя блог. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Дилянче. Много се радвам, че си харесала тортата. Наистина е свежа и вкусна. Лятна. Бъди ми здрава и много щастлива.

      Изтриване
  143. Йоли,здравей!Тази торта днес реших да я направя пак,за трети път Но сместа с маскарпонето ми стана на вид на извара плуваща в прясно мляко!Къде обърках?Предните два пъти всичко беше ок,тортата стана невероятна.Имаш ли идея сега защо така се получи?Всичко направих както преди,само заквасената сметана ми е друга марка.
    Поздрави,Албена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знам, разбира се, Бени. Това е кремо, който никой не може да сгреши. Изобщо не е твоя вината, никъде не си сбъркала. Просто се е пресякъл. Някой от продуктите не е бил пресен, това е. Не е от другата марка сметана. Ако не ти отговарям прекалено късно, опитай се да разбиеш крема с пасатор на високи обороти. В крайна сметка, опитай го а вкус. Ако е нормален му слагай желатина и туй то. Ако нещо те усъмни, хвърляй го.

      Изтриване
  144. Йоли,здравей! Много харесах тази торта и си купих специално ,за да можа да я направя такъв ринг от метро. Трябва ли да го намажа с нещо или да сложа свежо фолио отвътре,така че като разкопчая да не се развали крема и глазурата. Има ли опасност те да залепнат за ринга ? Начинаеща съм и нямам много представа как се правят торти , но твоите така ми харесват и ме вдъхновяват да пробвам и аз да направя нещо толкова красиво. Искам да те питам и защо пандишпанените блатове се свиват леко след като изстинат и какво да направя, за да не ми се свиват? Поздрави , Деница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, много се радвам, че си избрала тази торта. Чудесна е. Благодаря ти за доверието.

      Благовете е съвсем нормално да се свиват, така и трябва. Тоест, не, че се свиват, а просто при изпичането като покафенеят краищата се отделят от формата. Можеш да го предотвратиш като не мажеш страниците на формата с мазнина. Така тестото ще полепне по тях и няма да се свие. След това ще го отлепиш с нож.

      Що се отнася до ринга, да. Хубаво е винаги като работиш с желирани кремове да обличаш отвътре ринга с хартия или с ацетатно фолио. Найлоновото също става, но е много меко, трудно ще го изгладиш добре. От него ще има следи по крема. Затова просто си отрежи ленти от по-плътна найлонова офис папка, ако нямаш ацетат. Върши чудесна работа. Успех ти желая.

      Изтриване
  145. Еее, Йоли, намерих си торта-съименичка! Любимия все ме пита, кога ще спретна торта, която да кръстя на мен...а то вече ималооо! Вече ти споделих за шокоманията си, а обожавам съчетанието на шоколад с ягоди. Задължително ще я пробвам, когато дойдат ягодите (замразила съм малко във фризера, но едва ли тортата ще се получи с тях)! Само едно не ми се изясни и ще помоля да споделиш - Тоя разтопен желатин, с който се мажат плодовете, как точно се приготвя? Ани Канева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно я опитай, Ани. Това е една чудесна торта, няма да съжаляваш. Желатинът за плодовете се стопява на водна баня като най-нормален желатин, който ползваш после за крем. След това топваш плодовете в него и ги подреждаш върху тортата. Другият начин е да ги намажеш с четка, която топиш в желатина. Както решиш. Важното е да им придадеш блясък и да ги предпазиш от изсъхване. Благодаря ти и тук, мила.

      Изтриване
  146. Тази торта на доста места я виждах, само като картинка, която използват Останах много приятно изненадана когато намерих вашият блог и видях, че ни предлагате рецептата, за да можем да я приготвим и ние.Вижда ми се доста трудоемка и не съм сигурна дали ще успея, но все пак не пречи да опитам. Самият й вид е изключително професионално направен. Ягодите стоят като нарисувани. Интересно ми е колко времеви е отнело да я приготвите?

    ОтговорИзтриване
  147. Да, тази торта наистина е най-ползваната като снимки. Навсякъде може да я види човек. Никак не е трудна и изобщо не отнема време. Цялото правене е не-повече от час и половина с печенето на блата. Нищо сложно няма. Изпичаш един блат, желираш набързо един суров крем и я бутваш в хладилника. Ще се радвам да опиташ и ти. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  148. Здравей, Йоли! Имам три въпроса, преди да се престраша с тортата и аз.
    Как се бланшира ананас? Ако пропусна какаото в глазурата - бяла или жълтеникава ще стане? Дали ще издържи 2-3 фонданови детски фигурки?
    Благодаря предварително за отделеното време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Веднага ти отговарям.
      1. Ананас се бланшира като всичко друго. Просто го топваш за половин минута във вряща вода и веднага го охлаждаш със студена.
      2. Можеш да пропуснеш какаото, ще стане бяла глазура, може би леко жълтееща от сметаната. Можеш да я оцветиш с боя, ако искаш цвят.
      3. Не, няма да издържи фигурките. Не като тежест, а като материал. Имам предвид, че глазурата е влажна и фигурките със сигурност ще се разтекат по тортата. Много лесно става това за съжаление. Можеш спокойно да ги сложиш непосредствено преди поднасянето на тортата, но не ги дръж върху нея в хладилника.

      Успех ти желая, надявам се да си доволна от резултата. Благодаря ти.

      Изтриване
  149. Здравей,Йоли! Преди всичко искам да те поздравя за прекрасните неща които споделяш с нас.Невероятна си.Тортата ти изглежда превъзходна и мноооого вкусна,та реших да се престраша да я направя.Казвам престраших,защото нямам много опит,но дъщеря ми Ани има рожден ден след няколко дни и какъв по-хубав повод от това да и направя една торта "Ани"Ще е много горда,че има торта с нейното име.Но имам два въпроса относно правенето и.Единият е за желатина който се слага в глазурата,не е описано да се прави по стандартния начин,само да го набъбна и да го прибавя към топлата глазура ли или как точно.И вторият ми въпрос е,ако направя два по-тънки блата и между тях да сложа крема и плодовете.Дали ще се получи добре или ще се сплеска всичко и не е добра идея.Благодаря ти предварително за отговора и искам да ти пожелая успех във всичко с което се захванеш и още много,много творчески идеи които да споделяш с нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти. Радвам се, че избра тази торта. Надявам се на Ани да и хареса.

      Няма значение как ще разтвориш желатина. Въпросът е да е течен и да свърши работа. Ако не ти допада желирана глазури не я прави. Просто залей тортата с шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и шоколад. Много по-вкусно е според мен. Но пък желираната глазура стои красиво, лъскаво и държи добре плодовете. Ти прецени. А желатина го направи така, както ти си знаеш, ако ще ти е по-сигурно. Наистина няма значение.

      Не бих те посъветвала да правиш блат по средата. Тортата е много по-елегантна без него и изцяло тук се залага на вкуса и консистенцията на крема. Но и това е твой избор. Винаги можеш да измениш нещата. Това е хубаво при готвенето, няма задължителни неща. Импровизирай така, както на теб ти харесва. Благодаря ти още веднъж и весел празник!

      Изтриване
  150. здравей, Йоли! бих искала да попитам за размера на тортата - при форма 22 см колко висока става? и дали ще стигне за 15-16 парчета или трябва доза и половина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, колкото е по-малък диаметъра, толкова по-висока ще стане тортата. Мисля, че ще изглежда чудесно в този размер. Незнам колко ще е висока, но това няма никакво значение. Парчетата си зависят изцяло от теб. Нормално излизат 12 порции. Ако я нарежеш на 16 просто парчетата ще са малки, това е. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ!

      Изтриване
    2. значи според теб ще е достатъчна, нали? последен въпрос - ако се направи 2 дена предварително, дали ще се скапят ягодите по страничния борд? или да я направя ден преди празника?

      Изтриване
  151. Здравей, Йоли! Наканих се и аз да направя прекрасната ти торта най-накрая. Правя я във форма 26 см и да ти кажа блатът стана бая дебел - много бухна. като цяло се оформя доста голяма торта. сега съм на фаза изчакване преди глазура, но се чудя - ще поднасям тортата утре на обед, кога да наредя плодовете? тази вечер или утре сутринта? май запо-сигурно утре, а?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Дано не ти отговарям късно. Първо да ти благодаря за доверието. Много се радвам, че реши да опиташ тортата. Не се притеснявай за плодовете. Можеш спокойно да ги наредиш и предварително, тъй като са глазирани с желатин, който ги запечатва и предпазва от завяхване. Но може и в последния момент, както си решиш. Ако не искаш да ползваш желатин за тях си ги сложи наистина по към края. Благодаря ти още веднъж. Надявам се на всички да им хареса тортата.

      Изтриване
    2. Здравей отново! Оценка на гостите - 6+ ;-) тортата стана голяма, много красива и вкусна. Благодаря за пррекрасната рецепта.

      Изтриване
  152. Здравейте, Йоли.Голям фен съм Ви, адмирации за усета и уменията, които имате в готварство и сладкарство.
    Скоро имах рожден ден и реших да изненадам гостите с торта Ани.Малки и големи си облизаха пръстите, постигнах истински фурор с тази рецепта.Единствено блатут остана сух и се отдели при рязането.Приготвих го ден предварително и го бях поставила в найлонова торбичка.Бих го сиропирала другия пут.Благодаря за желанието да споделяте с нас Вашите кулинарни върхове.Поздрави,Деси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Много се радвам, Деси! Благодаря ти от сърце за доверието и хубавите думи.

      Изтриване
  153. Zdravej Yoli! Ot mnogp vreme sledq postovete ti i naj-nakraq subrax kuraj i povechko opit da opitam da napravq i az edna ot tortite ti. Vuprosut mi e kak otlepqsh tortata ot ringa, s noj li si pomagash predi da go maxnesh, za da ostane vsichko cqlo i drugiqt mi vupros e: ne izsuxvat li qgodkite ostrani? Blagodarq ti predvaritelno Pozdravi:-))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Вале. Много се радвам, че си решила да опиташ тортата. Благодаря ти за доверието.

      Има три начина за това, за което ме питаш. Поне аз толкова знам.

      1. Можеш наистина да минеш внилателно с тънък остър нож.
      2. Можеш леко да затоплиш външната страна на ринга със сешоар.
      3. Най-добре става, ако използваш ленти ацетатно фолио, с което да облепиш отвътре стените на ринга. Като го махнеш просто ги отлепваш.

      Благодаря ти отново. Ако искаш да следиш нови рецепти заповядай в сайта ми yoli.bg, тъй като тук вече не публикувам.

      Изтриване
  154. Йоли, здравей! имам следния въпрос - с какви сезонни плодове би станал красив страничният борд? вече няма ягоди, а ми се ще да направя отново тази прекрсна торта....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така си е, ягодите вече са кът. Опитай със сини сливи, нарязани на тънки кръгчета. С праскови същи ще е супер. И аз ще опитам. Благодаря ти за идеята!

      Изтриване
  155. Здравей и от мен. Най накрая и аз се реших да ти пиша. Направих тортата и е уникална просто. Малко импровизиран само с украсата ама....стана супер. Мъжа ми вика на следващия ден, хайде като я изядем пак да направиш. Благодаря ти много за идеята. И за целувките,които получих после.������☺️☺️☺️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Павлинче. Надявам се и Крем тортата да стане добре. Благодаря ти от сърце за доверието. Пожелавам ти непрекъснато да получаваш целувки!

      Изтриване