Тези сладки си имат кръстница. Мислех, че ще успея да ги направя вълнообразни. Да се получи шарка, подобна на сладкиша "Дувнавски вълни", но не стана. Идеята ми беше да ги нарека "Вълнообразни бисквити". Ели Драгомирова като ги видя, рече - "Не, това е криво райе". И така си им остана име на горките. Криво, право, вкусни са. Ще се радвам да ги опитате и вие.
Продукти за около 60 бисквити:
настъргана кора от 1 лимон
300 г брашно
180 г студено масло
120 г захар
3 жълтъка
щипка сол
5 капки есенция ром
25 г какао
2 с.л. течна сметана
120 г едро счукани орехи
Приготвяне:
* Смесете брашното с лимоновата кора, захарта и солта. Направете го на купчинка, в центъра на която оформете кладенче. Отстрани нарежете студеното масло, нарязано на малки парченца, а в кладенчето сложете жълтъците и есенцията. С ръце омесете гладко тесто.
Разделете тестото на две части. Към едната прибавете какаото, сметаната и отново го примесете. Завийте двете теста в найлоново фолио и приберете в хладилник за 1 час.
* Разточете двете теста върху набрашнен плот на кори с дебелина 2 мм. От всяка кора изрежете правоъгълници с приблизителни размери 9X20 см.
* Подредете на пластове двуцветните правоъгълници един върху друг, като помежду им поръсвате с орехи.
* Всеки наслоен правоъгълник нарежете на летни с широчина 4-5 см. С остър нож отрежете бисквити. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене.
* Загрейте фурната на 170* и изпечете бисквитите за около 15-20 минути. Да ви е сладко!
* Може да направите бисквитите с други ядки, както и да сложите между пластовете сушени плодове. Тестото може да стои омесено в хладилника дни наред. Нужно е само да го увиете в найлоново фолио. Когато решите да направите бисквитите го извадете за 5-10 минути от хладилника да се отпусне леко, разточете на набрашнена повърхност и изрежете бисквити. Светлото тесто може да овкусите с портокал, а в какаовото да сложите и малко канела.
Прекрасно райе, мила!
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица от мен!
Чудни! Идеята е страхотна!
ОтговорИзтриванеЩе взема и аз да се пробвам с кривото райе :-)
Прегръдки и хубави предпразнични дни, Йоли!
Благодаря ви, радвам се, че харесахте бисквиткити.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам ако оставяте коментарите си в новия ми сайт www.yoli.bg, защото тук повече няма да публикувам нови рецепти. Благодаря и весели празници!
Delicioso para Navidad.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ирмина. Много се радвам, че ти харесват бисквитите!
ИзтриванеЩе се радвам, ако пишеш в сайта ми оттук нататък, тъй като тук повече няма да има нови рецепти, а и ми е трудно да отговарям и на двете места. Заповядай в www.yoli.bg. Благодаря за разбирането и весели празници!