петък, 12 декември 2014 г.

Канелена торта





Тортата е най-вкусна, ако я извадите от хладилника поне 2 часа преди да я сервирате. Така масления блат се оптуска и става крехък и нежен, а крема лек и мек. За да получите перфектни отрязани парчета загрейте остър нож под горещата вода от чешмата и го подсушете с кърпа. При всеки нов разрез затопляйте ножа и го подсушавайте.

Продукти за форма 24 см:

блат:

100 г меко масло
50 г пудра захар
2 ч.л. канела
ванилия
3 яйца
100 г брашно

крем:

200 г млечен шоколад
1- 2 ч.л. канела
2 жълтъка
10 г желатин
300 мл течна пълномаслена сметана

 Приготвяне:

* За блата разбийте маслото със захарта. Добавете канелата, ванилията и жълтъците. Отделно разбийте белтъците на сняг. Прибавете ги към маслената смес, като ги редувате с брашното. Бъркайте с шпатула, а не с миксер.

* Сипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете блата за около 30-35 минути. Блатът става сух и леко твърд. Ако желаете, може леко да го сиропирате преди да сложите крема. Предлагам ви комбинация за сиропиране от прясно мляко, малко кафе и канела.

* За крема стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Залейте желатина с малко вода за да набъбне и също го стопете на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Прибавете го към шоколада, сипете канелата и добре разбъркайте.

* С миксер разбийте жълтъците на водна баня, докато побелеят и заприличат на майонеза. Ако не ви притеснява консумацията на сурови яйца може да пропуснете водната баня. Сипете ги в шоколада и разбъркайте. Охладете сместа. Ако при смесването на шоколада, желатина и жълтъците кремът ще стане жилав и на конци, загрейте го леко на водна баня или в слаба микровълнова фурна да се оптусне и продължете нататък.
Разбийте сметаната на сняг и я прибавете към канеления шоколад.

* Сложете блата в равна тортена чиния и го пристегнете с ринг. От вътрешната страна на ринга сложете две ленти ацетатна хартия. Сипете крема, загладете и оставете тортата да се стегне в хладилника за няколко часа.

* Отстранете ринга, махнете ацетатните ленти, гарнирайте тортата по ваш вкус и поднесете. Аз избрах семпла украса от канелени целувки. Да ви е сладко!





4 коментара:

  1. Честит празник, Йоли и рожден ден на милата ти майчица!
    Прекрасна торта - много празнична, фина и елегантна с
    разкошно ухание на канела, разкошен вкус на шоколад и сметана, разкошна декорация...
    Сърдечни поздрави, здраве, топлина и много радост за двете ви!



    ОтговорИзтриване
  2. Поредната красота! Чудесна е, Йоли! Прекрасна торта за прекрасен повод! Сърдени поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,Йоли!
    Благодаря ти,че сподели тази прекрасна тортичка.
    Днес я направих,крема опитах,страхотен е.Утре ще я опитат всички на празничната трапеза.Уютен и красив празник на теб и семейството ти.Бъдете здрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси. Да ви е сладка на всички тортата. Много се радвам, че я опита.

      Ще се радвам, ако пишеш коментарите си занапред в сайта ми www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да публикувам нови рецепти, а и ми е трудно да отговарям и на двете места. Благодаря за разбирането. Весели празници!

      Изтриване