неделя, 4 октомври 2020 г.

Баница с кайма и праз



Разнообразието на баниците у нас наистина е голямо. Неутралните на вкус кори позволяват най-различни пълнежи. Както сладките, така и солените импровизации са винаги вкусни. С други думи, Баницата с главно "Б" остава любимо българско ястие. Ето и един вариант за баница с кайма и праз, който е по-подходящ за обяд или вечеря, отколкото за сутришна закуска. Аз обичам да преобладава месото и правя баницата с почти 1 кг кайма, но винаги може да намалите количеството по ваша преценка. За мен целият вкус идва от праза и комбинацията свинска мас-масло. Ще се радвам да опитатте.

Продукти:

450 г фини кори за баница
125 г стопено масло
2-3 с.л. свинска мас
1 стрък  нарязан на едро праз
2 скилидки ситно накълцан чесън
200 г нарязани гъби
по желание 1 ситно нарязана люта чушка
800 г свинска кайма
1 с.л. доматено пюре
1-2 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
1 разбито яйце

Приготвяне:

* Задушете в свинската мас праза до омекване. Добавете чесъна, чушката и гъбите. Гответе 1-2 минути и сложете каймата. Запържете всичко добре като бъркате, за да не стане каймата на бучки. Ако сместа е суха налейте малко вода. Прибавете доматеното пюре и овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Оставете плънката да изстине до стайна температура.

* Намажете кръгла тава с масло. Сложете две кори за баница и след това редете по обичайния начин, като редувате кори и паълнеж. Не забравяйте да мажете всяка кора с малко масло преди да поръсите с кайма. За да има повече въздух между корите ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Накрая смесете яйцето с остатъка от маслото и намажете най-горната кора. Изпечете в загрята на 180* фурна за около 40-45 минути. Сервирайте баницата топла, но не гореща. Да ви е сладко!

*** Доверете ми се при избора на мазнина. С олио баницата ще стане тежка, мазна и няма да е вкусна. Маста прави корите пръхки, а маслото дава неповторим вкус. Към пълнежа добавих и малко кубчета тиква, но не е задължително. Както казах, вариантите са много. Направете плънка по ваш вкус. Също може да замените чубрицата с друга подправка.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар