петък, 26 ноември 2021 г.

Ябълков сладкиш с кисело мляко

 


Сладкишът, който ви представям е с ябълки и фина маслена основа. Но това, което го прави различен от останалите е кремът от печено кисело мляко. Лек и пухкав като облак, отлично се съчетава с ябълковия пълнеж и придава невероятно свежест. Опитайте!

Продукти за сладкиш 22-24 см:

тесто:

70 г меко масло
70 г захар
3 жълтъка
ваниля
200 г брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол

пълнеж:

3 големи ябълки, нарязани на по-едри кубчета
40 г захар
2 с.л. лимонов сок
шепа стафиди
настъргана кора от 1 портокал или лимон
по желание канела
1 ч.л. нишесте (5г)
30 мл вода или сок по избор

крем:

500 г пълномаслено кисело мляко
30 г нишесте
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
3 белтъка
130 г захар




Приготвяне:

* Тесто: В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Овкусете с ванилия. Сипете брашното, примесено с бакпулвера и солта. С лопатка смесете добре всички продукти, докато се съединят. Не добавяйте повече брашно и не месете с ръце. Отделете от тестото 1/3 и го замразете. Останалото сложете за 30 минути в хладилник.

* Пълнеж: На среден огън задушете ябълките със захарта и лимоновия сок. Ако са сухи и не отпускат сок налейте малко вода или сок по избор. След като леко омекнат прибавете стафидите и портокаловата кора. Разтворете нишестето във водата и го налейте при ябълките. Кипнете за кратко и махнете от огъня. Оставете пълнежа да се охлади.

* Покрийте дъното и стените на формата с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3 мм. Сложете го на дъното на формата и оформете малък борд. Надупчете с вилица основата и сипете ябълките.

* Крем: С бъркалка разбъркайте киселото мляко, нишестето, ванилията и лимоновата кора. Отделно с миксер разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта, като продължите да разбивате, докато получите гъст крем. Прибавете киселото мляко към разбитите белтъци и разбъркайте с лопатка до хомогенност.

* Изсипете крема върху ябълките и загладете. Отгоре настържете на едро ренде замразеното тесто. Изпечете сладкиша за около 45 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Оставете го добре да изстине и поднесете. Да ви е сладко!




6 коментара:

  1. Здравей, Йоли! :)
    Сладкиша стана уникален - много сочен с хрупкава коричка. А киселото мляко с лимон придава балансираща свежест. Благодаря за поредната вкуснотия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева! Много се радвам, че сладкишът ти хареса!

      Изтриване
  2. Привет, Йоли! Изкушаващо творение! Нямам търпение да опитам! Как се съхранява, Йоли? Налага се да го приготвя предходния ден! Желая ти да преживееш мечтана Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Радвам се, че ти харесва сладкишът. Блаходаря ти!
      Най-нормално на стайна температура до 3 дни или в хладилник, сега може и на балкона. Щастлива Коледа!

      Изтриване
  3. Здравейте ! Да попитам - киселото мляко с колко % масленост е ? Благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Пълномаслено мляко по стандарт е 3,6%. И повече да е, още по-добре.

      Изтриване