Ароматна торта с круши, марсала и бял шоколад. Ефирна, с нежна текстура и много вкус. Марсалата може да замените с порто, шери, олоросо и др. За удобство всички мерки са в грамове.
Продукти за торта 20 см:
Круши желе:
120 г вода
малка пръчка канела
2 зърна кардамон
2 гвоздейчета карамфил
30 г светла кафява захар
сок и кора от ½ лимон
30 г марсала
100 г круша, почистена и нарязана на малки кубчета
1-2 с.л. стафиди
1 с.л. портокалови корички-кандирани или от сладко
6 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
Марсала крем:
40 г марсала
40 г прясно мляко
1 жълтък
ванилия
60 г натрошен бял шоколад
2 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода
40 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Блат:
1 яйца М
20 г захар
ванилия
15 г ситно смлени орехи
20 г бяло брашно
5 г царевично нишесте
0,5 г бакпулвер (на върха на ножа)
10 г стопено масло
Друго:
2-3 с.л. светло желе или конфитюр
Мус круша:
150 г пюрирана круша (почистена от кората и семките)
100 г прясно мляко
ванилия
10 г захар
7 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
130 г натрошен бял шоколад
сок от ½ лимон
220 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
1. Започнете с желето. В малък съд кипнете заедно водата, канелата, кардамона, карамфила и захарта. Махнете сиропа от огъня и го оставете да се овкуси за 2-3 часа. Отстранете подправките и прибавете марсалата, крушата и лимоновия сок. Сварете всичко за кратко на тих огън, колкото да може крушата съвсем леко да омекне и същевременно да се отстрани алкохолния вкус на марсалата. Махнете от огъня и добавете желатина. След като се разтвори напълно сложете стафидите и портокаловите корички. Оставете сместа да изстине и я сипете в силиконова форма 18 см. Ако нямате силиконова може да използвате всяка друга, но отвсякъде покрита със стреч фолио. Замразете желето за 2-3 часа.
2. За крема с марсала сварете на слаб огън крем от марсалата, млякото и жълтъка. Сместа не трябва да завира. Кремът е готов при достигане на 85°C. Махнете го от огъня и добавете желатина. След като се разтвори сипете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. За съвършено гладка текстура разбийте крема с пасатор. След като изстине го разбъркайте със сметаната и го излейте върху замразеното желе с круши. Замразете получилия се двоен пласт до окончателно приготвяне на тортата. Може да направите желето и крема с марсала дни предварително.
3. За блата разбийте на гъст побелял крем яйцето, захарта и ванилията. Смесете заедно всички сухи продукти и с внимателно бъркане ги добавете към яйчената смес. Налейте маслото и размесете отново. Покрийте малка форма (около 20 см) с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и изпечете блата за около 15-17 минути в предварително загрята на 170°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от блата кръг 18 см.
4. За муса сварете за 2-3 минути крушовото пюре, млякото, захарта и ванилията. Махнете от огъня и прибавете желатина. След като се разтвори сипете в горещата смес шоколада. Разбъркайте, докато се стопи и разбийте с пасатор за гладка текстура. Охладете до стайна температура. Налейте лимоновия сок, разбъркайте и смесете със сметаната.
Сглобяване:
1. Излейте муса с круша в силиконова форма 20 см. Да напомня, че може да ползвате и друга форма, отвсякъде покрита със стреч фолио. Върху муса поставете двойния замразен пласт с желето надолу. Намажете блата с желето и го поставете с намазаната част надолу върху крема с марсала. Притиснете го внимателно с ръце, докато потъне в муса и се изравни с него. Приберете формата във фризера поне за 12 часа.
Преди да я украсите я извадете от фризера и освободете от формата. Обърнете я в равна чиния с блата надолу.
Украсата и гарнирането на една торта винаги е въпрос на лично предпочитание. Аз съм я заляла с млечна огледална глазура. Подробно за нея може да прочетете тук. Украсила съм я с малки круши, които направих от марципан и след това оцветих със сладкарски бои. Завършете вашата торта така, както на вас ще ви хареса. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар