четвъртък, 25 април 2024 г.

Морковено-мандаринова торта

 



Нежна торта с мандаринов крем, хрупкава морковена сърцевина и маслена основа с шамфъстък. В средата зелен шамфъстъков блат отделя като цветен акцент наситено оранжевите моркови. Тортата се замразява, което позволява да бъде приготвена седмици предварително преди поднасяне. Украсена е семпло с няколко марципанови бонбона, имитиращи камъчета и е напръскана с велур спрей. Тортата е 18 см, но е висока. Може да се направи и в по-голяма форма. В този случай ще стане малко по-ниска.




Продукти за торта 18 см:

За удобство всички мерки са в грамове

Желе моркови и мандарина:

80 г моркови, нарязани на малки кубчета
100 г прецеден сок от мандарина
ванилия
40 г захар
настъргана кора от 1 мандарина
1 малко клонче розмарин
сок от ½ лимон
120 г пюре от моркови (предварително сварени и фино пасирани)
4 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода

Приготвяне:

* В малка тенджерка смесете заедно всички продукти без пюрето от моркови и желатина. (Снимка 1) Варете под капак на тих огън няколко минути, докато морковите леко омекнат. Трябва да останат приятно хрупкави и да не се разварят. Махнете съда от огъня и го оставете настрана за 30 минути. След това отстранете клончето розмарин. Добавете пюрето от моркови (Снимка 2) и отново загрейте сместа до кипнаве. Махнете от котлона и сложете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато се стопи напълно. Осатвете морковената смес да изстине.



Блат шамфъстък:

3 белтъка, разбити на сняг с 30 г кристална захар
зелена сладкарска боя
60 г шамфъстък, смлян фино с 60 г пудра захар
ванилия
15 г брашно
2-3 щипки бакпулвер

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 175°C с вентилатор и постелете тава с хартия за печене. Смесете смления с пудрата захар шамфъстък с брашното и бакпулвера. Разбъркайте до еднородност. Прибавете на части сухата смес към разбитите на сняг белтъци. Ако желаете по-наситен зелен цвят добавете малко сладкарска боя. Бъркайте внимателно с лопатка, за да остане възможно най-много въздух в тестото.
В тавата оформете от сместа 2 кръга около 16 см всеки. Изпечете ги за около 20 минути. 



* След като изстинат изрежете два кръга по 15 см. В силиконова форма 15 см поставете единия кръг. (Снимка 1) Върху него сипете желето от моркови. (Снимка 2) Покрийте с втория кръг (Снимка 3)  и притиснете с ръце за по-добра спойка. Замразете трипластовия слой, докато решите да довършите тортата. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио.



Основа:

55 г масло на кубчета
15 г пудра захар
ванилия
50 г брашно
10 г царевично нишесте
10 г фино смлян шамфъстък
10 г натрошен шамфъстък

Приготвяне:

* В купа смесете заедно всички продукти без натрошения шамфъстък. (Снимка 1) С пръсти стрийте всичко на трохи и за кратко омесете на гладко тесто. (Снимка 2) Разточете го върху хартия за печене на кръг около 16 см и поръсете с натрошения шамфъстък. (Снимка 3) Минете леко с точилката върху него, за да може да се залепи стабилно по тестото. Изпечете основата в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор за около 12-13 минути. Докато е още топла изрежете кръг 15 см. (Снимка 4)



Крем мандарина:

300 г нарязани мандарини (около 4 броя: три почистени и една с кората)
100 г кристална захар
200 г маскарпоне
ванилия
сок от ½ лимон
13 г желатин, набъбнат в 3 с.л. вода
280 г разбита до пухкаво пълномаслена течна сметана

Приготвяне:

Сварете за 3-4 минути нарязаните мардарини с 40 г от захарта. (Уверете се, че сте отстранили семките) Пасирайте ги (Снимка 1) и претрийте полученото пюре през цедка. От него претеглете 200 г и добавете останалата захар. Загрейте го отново до кипване и прибавете набъбналия желатин (Снимка 2) Разбъркайте, докато се стопи напълно. Оставете пюрето да се охлади до хладко и сипете маскарпонето. (Снимка 3) Разбийте за кратко с ръчна бъркалка или миксер. Накрая монтирайте с разбитата сметана, като размесвате с лопатка до получаване на хомогенен крем. (Снимка 4)




Сглобяване:

* На дъното на силиконова форма 18 см излейте 2/3 от крема. Ако нямате силиконова форма може да ползвате друга, отвсякъде покрита със стреч фолио. Върху крема поставете замразения морковен слой. (Снимка 1) Покрийте с останалия крем. Върху него поставете маслената основа. (Снимка 2) Притиснете внимателно с ръце, за да се изравни с крема. Замразете тортата.



За моята торта използвах 2 форми. Основната е 18 см, а релефната 15 см. Наложи се да го направя, тъй като основната форма е много плитка и нямаше как да получа нужната височина. Затова замразих част от крема в по-малката форма и след това го поставих върху замръзналата основна торта. Двете замръзнали части трудно се слепват, но леко духнах със сешоар по повърхността на долната част и след като сложих отгоре замръзналия крем, спойката беше напълно стабилна. С това искам да ви кажа, че за всичко има решение. Дори и да не разполагате със специални тортени форми, винаги може да да прибегнете до най-обикновените, с които разполагате у дома. Нужно е само да искате да направите тортата. След като има желание, всичко друго е изпълнимо. Все пак да завърша с това, че рецептата е за съвсем нормална висока единична торта 20-22 см.



Украса:

Завършекът на една торта винаги е въпрос на личен избор и вкус. Аз я напръсках със спрей велур, отгоре сложих тези симпатични и вкусни камъчета от марципан, а отстрани тънки ленти шоколадово тесто от бял шоколад, оцветено в зелено. За него конкретно бих искала да ви обърна внимание, че не издържа дълго време в хладилник. След 10-12 часа омеква и започва да се разтича от влагата. Затова, ако го ползвате за украса, гарнирайте тортата с него преди сервиране.

Приятно творчество!


Няма коментари:

Публикуване на коментар