неделя, 21 април 2024 г.

Бадемов тарт с ревен

 Познавате ревена от мои предишни рецепти. Ще ви припомня някои от тях, ако решите да приготвите нещо с този странен зеленчук. Защото сега му е времето. Ревенът има сравнително кратък сезон, само от март до края на май. След това стеблата не са годни за консумация. Ревен у нас се намира в по-големите магазини, както и в частните ферми. Може да го поръчате и онлайн.
Тартът днес е компилация между мои любими вкусове-бадеми, марципан, ягоди и ревен.

Продукти за тарт 24-26 см:

Тесто за основата:

125 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
1 яйце М
75 г фино смлени бадеми с люспи
160 г брашно
2-3 щипки сол
200 г марципан

Крем:

120 г много меко масло
80 г пудра захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
2 яйца М
120 г фино смлени бадеми с люспи
40 г брашно

Друго:

250-270 г ревен
2-3 с.л. затоплено ягодово или малиново желе (или конфитюр)Приготвяне:

* За основата разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете яйцето, ванилията и бадемите. Онтово разбъркайте до гладка консистенция. Прибавете брашното и солта. С лопатка объркайте всичко на лепкаво тесто.

* Покрийте дъното на формата с хартия за печене. Изсипете вътре тестото и с ръце или шпатула го разнесете навсякъде. Тестото е лепкаво и не може да се разточи, но въпреки това е тежко за шпатулата. Аз предпочитам да го оформя с ръце. Леко ги намокряйте с вода или набрашнявайте, докато разнасяте тестото равномерно по формата. Направете и малък борд около 2 см. След това надупчете дъното с вилица.

* Разточете марципана на кръг с диаметъра на дъното на формата и го сложете върху тестото. Приберете така подготвената форма в хладилника, докато приготвите крема и ревена.

* За крема разбъркайте до хомогенност заедно всички съставки.

* Нарежете ревена на диагонални малки парченца около 2,5 см. За да са приблизително еднакви използвайте за мярка първото отрязано парченце. Сложете го до стеблото ревен и по него отрежете всяко следващо. (Снимка 1) След това може да подредите парченцата като цветя или да ги оформите на розетка.

* За да изглежда красиво изпеченият сладкиш може първо да подредите цветята от ревен във формата преди да сложите в нея тестото. Така ще имате визуална представа как би изглеждало всичко след изпичане. (Снимка 2)* Извадете формата с тестото от хладилника. Изсипете крема върху марципана. (Снимка 3) Разнесете го равномерно навсякъде. Върху него наредете цветята ревен. В празните пространства по желание сложете ягоди или още ревен. Намажете ревена и ягодите с желето. (Снимка 4 )* Изпечете сладкиша в предварително загрята на 175°C фурна за около 45 минути. Сервирайте тарта напълно охладен. Прелестен е с топка ванилов сладолед или лъжица заквасена сметана. Да ви е сладко!

Ето още някои рецепти с ревен:

1. Конфитюр от ревен и ягоди
2. Тарт с ревен и марципан
3. Салата от аспержи с винегрет от ревен и ягоди
4. Сладкиш с ревен и марципан

Няма коментари:

Публикуване на коментар