четвъртък, 9 декември 2010 г.

Пикантни портокалови бисквити





Продукти за тестото

125г меко масло
70г пудра захар
2 жълтъка
1 ванилия
200-220 г брашно

Желе

300мл прясно изцеден портокалов сок
захар на вкус
сок  от 1/2 лимон
кора от 1 портокал
1 ванилия
1 суха чили чушка
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
2 шушулки кардамон
2 гвоздейчета карамфил
1 пакетче желатин

За декориране

стопен на водна баня бял шоколад
кокосови стърготини


Приготвяне

* Разбъркайте маслото заедно със захарта и ванилията. Добавете жълтъците и с брашното бързо омесете меко тесто като го прибавяте постепенно. Оставете го в хладилника докато приготвите желето.

* Сварете портокаловия сок с всички останали подправки и го редуцирайте до 200мл. Прецедете го и веднага сипете желатина докато течността е още гореща. Разбъркайте и оставете настрана да се охлажда.

* Разточете тестото на малки части върху хартия за печене. Така то няма да залепва и да се начупва. С формичка изрежете звездички. Подредете бисквитките в тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна до порозовяване.

* Сипете стопения шоколад в хартиена фунийка и отрежете връхчето и като направите малка дупчица. Очертайте бисквитките и веднага ги поръсете с кокос докато шоколада е още мек.

* Запълнете сладките с още течното, но охладено желе и ги оставете да се втвърдят добре. Да ви е сладко!

Ако преди да го сипете в сладките желето се е стегнало, просто леко го затоплете на котлона. За удобство може да го сипете в сладкарска торбичка с тънък накрайник или във фунийка от хартия за печене. Така ще го разнесете равномерно и лесно в средата на бисквитките. Желатинът трябва да е в повече, отколкото обикновено се слага в течност  за да може да се образува плътно желе, което добре да се стегне на стайна температура. Според указанията на пакетчето желатин просто изчислете да е двойно количество.

   Бисквитите са изключително крехки, с богат вкус на аромати и лека парливост. Не се притеснявайте да ползвате люта чушка. Почти загатнатата пикантност ще  изостри сетивата ви и ще ви накара да  поискате още една сладка ... и още една ...

Източник : Lust auf Genuss





понеделник, 6 декември 2010 г.

Хлебчета с масло и кашкавал



Продукти

500г брашно
1 яйце
250мл прясно мляко
2 с.л.зехтин или олио
1 ч.л. захар
1 ч.л.сол
20г прясна  мая

брашно за доизмесване
яйце за намазване

За намазване

50г меко масло
50г ситно настърган  кашкавал
1/2ч.л.сминдух

Приготвяне

* Разтворете маята в млякото и прибавете яйцето, зехтина, солта и захарта. Разбъркайте добре и с брашното омесете меко и еластично тесто като го прибавяте постепенно. Ако е нужно, доомесете тестото с малко допълнително брашно.

* Оставете тестото да почине 15 мин. и го разделете на две части. Разточете ги на тънки правоъгълници и ги намажете с кашкавала, маслото и сминдуха, като преди това добре ги размесите.





* Завийте намазаните правоъгълници на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета.






* Поставете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги намажете с малко разбито яйце. Оставете ги да втасат 15 мин. Притиснете ги в средата с пръчица, топната в малко брашно за да се разтворят пластовете по-добре. Ако желаете посипете със сусам и изпечете в предварително загрята на 180*фурна.

 



* Хлебчетата са много ароматни и вкусни. Лесни са, защото не искат предварително правене на квас и дълго време за  втасване. Идеално допълнение към вашата празнична вечеря. Да ви е сладко!



петък, 3 декември 2010 г.

Трюфели с греяно вино

Подарете на любимите си хора кутийка с Коледни трюфели. Изискано лакомство, приготвено от вашите ръце би било по-ценно дори и от най-луксозната бонбониера. Трюфелите, които ви предлагам са със силно наситен млечен вкус и неповторимо съчетание от аромати. Привкусът на червено вино ги прави пикантни и наистина необичайни. Опитайте!






Продукти за 20-30 бр.

250 мл силно червено вино
настъргана кора от 1 портокал
1 пръчка канела
1 звездичка звезден анасон
3 шушулки кардамон
2-3 гвоздейчета карамфил
ванилия

400 г бял шоколад
30 г меко масло
1 с.л. ром или ромова есенция

20-30 печени обелени безсолни лешници
червена захар за овалване






Приготвяне

*  Налейте виното в малка тенджерка и го смесете с всички подправки. Варете до редуциране на 80-85мл. Прецедете.

* Залейте шоколада с горещата винена редукция и прибавете маслото и рома. Разбъркайте до получаване на гладка смес. Оставете крема за няколко часа в хладилника за да се стегне добре.

*  От стегнатата шоколадова маса направете топчета като в средата на всяко сложите по един лешник.Оваляйте бонбоните в червена захар и съхранявайте в хладилник.






Да ви е сладко!






Източник : Lust auf Genuss

  След като сместа се охлади, ако не  ви се стори достатъчно гъста за бонбони, значи, че виното е дошло малко в повече. Не се притеснявайте, просто я затоплете отново и добавете още малко шоколад. Той ще я сгъсти почти веднага.

сряда, 1 декември 2010 г.

Канелени пръчки

Моето първо Коледно предложение към вас за тази година идва с дъх на канела. Рецептата е от сп.Genuss. Да ви е сладко!





Продукти за 12 -14 бр.

100г меко масло
1 ч.л.канела
1 ванилия
50г пудра захар

3 белтъка
50г кристална захар
100г брашно



Приготвяне

* Разбъркайте на крем маслото заедно с канелата, ванилията и пудрата захар.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно добавете кристалната захар като продължите да разбивате да получаването на твърди връхчета.

* Добавете разбитите белтъци към маслото като ги редувате с брашното. Бъркайте леко и внимателно с бъркалка.

* Нарежете лист хартия за печене на правоъгълници с големина приблизително 12/6 см.  Върху всеки сипете по 1-2с.л. от тестото. С нож или шпатула разнесете на тънък равномерен слой.




* Подредете намазаните правоъгълници в тава или силиконово килимче и изпечете за 3-4 мин.до порозовяване в предварително загрята на 180* фурна.

* Бързо махнете хартията от изпеченото тесто и завийте на пуричка докато още е горещо. Ако тестото поизстине дори леко веднага се начупва. Не се притеснявайте. Просто трябва отново да го затоплите.

* Ще ви кажа как ги правя аз. Наведнъж изпичам по 4 правоъгълника. Изваждам ги от фурната и отстранявам хартията. Слагам изпечените кори отново в тавата и я връщам обратно във фурната, но на отворена врата. Взимам правоъгълниците един по един и върху дъска веднага ги завивам на пуричка докато наистина са съвсем горещи. Внимавайте! Горещо е! Може да ползвате ръкавици или някаква тънка кърпа. Работете бързо.

* Може да нарежете хартията на правоъгълници с по-малки размери. Така канелените пръчици ще станат по- малки и повече на брой.

* Съхранявайте бисквитите на открито или в картонена кутия за да не се овлажняват и да останат хрупкави.


вторник, 30 ноември 2010 г.

Хрян с ябълка и бяло вино

   Едно незаменимо допълнение към вашата студена вечеря, риба или супа. Рецептата я знам от мой колега, който е страхотен кулинар. Всъщност, Папи е арменец, а моето скромно мнение е, че арменците са отлични готвачи и ценители на вкусната и качествена храна. Папи,благодаря ти от сърце.





Продукти

2 корена хрян
1 кисела ябълка
1/2ч.ч.бяло вино
1-2с.л.ябълков оцет
1 ч.л.мед
сол на вкус


Приготвяне

* Почистете корените хрян и ги настържете на ситно.Внимавайте - знаете,че хряна е ужасно лют и просто ще си изплачете очите докато стържете.Стържете на открито пространство ... двор,балкон,пред прозорец.Но най-добре е да направите като мен - стържа хрян винаги под включен абсорбатор и няма никакви проблеми.

* Кипнете виното заедно с меда и солта.Опитайте на вкус и сами преценете дали да добавите още малко мед,оцет или сол.Оставете маринатата малко да се охлади и залейте с нея хряна.

* След като маринованият хрян изстине напълно добавете настърганата ябълка и разбъркайте.

* Съхранявайте в буркан на студено място. Приготвен по този начин,хряна става много мек и пикантен.

събота, 27 ноември 2010 г.

Козуначено ябълково руло





За това вкусно козуначено руло може да приготвите пълнеж от печени ябълки на фурна. В този случай ги нарежете на половинки, напълнете ги със захар и изпечете докато се карамелизират. Би се получило чудесно и с печени круши или дюли.

Продукти:

150-170 г брашно
40 г стопено масло
1 яйце
75 мл прясно мляко
40 г захар
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
20 г прясна мая

пълнеж:

2 ябълки
3 с.л. захар
20 г масло
настъргана кора от 1/2 лимон или портокал
30 г ядки по избор
2 с.л.стафиди

Приготвяне:

* Разтворете маята в леко затопленото мляко. Прибавете захарта, яйцата и разбъркайте. Подправете с портокалова кора и ванилия. Сипете маслото. С брашното омесете меко и еластично тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно за доизмесване. Оставете тестото на топло да втаса.

* Нарежете ябълките на едро и почистете от семките. Не ги белете. Ароматът идва точно от кората, а и тя ще запази целостта на парчетата. Карамелизирайте ги със захарта и маслото. Добавете лимоновата кора, стафидите и ядките.

* Разточете тестото на правоъгълна кора. Нарежете страниците му на ленти без да стигате до средата. В средата наредете ябълковия пълнеж. Оформете  всичко на руло, като преплитате лентите диагонално една върху друга. Подгънете краищата на тестото навътре.




* Намажете рулото с малко разбито яйце и оставете да втаса отново за 15-20 минути. Изпечете в предварително загрята на 180* фурна за около 35-40 минути. След двадесетата минута може да покриете рулото с фолио за да не прегаря отгоре. Сервирайте сладкиша леко топъл. Да ви е сладко!