сряда, 10 февруари 2021 г.
Целувки с Тофифи
сряда, 3 февруари 2021 г.
Телешко с бамя
Обожавам тази гозба! Кумът ми я готвеше винаги, когато му ходехме на гости в Боженци, тъй като знаеше какво вкусово удоволствие ми доставя. Беше невероятен в приготвянето на всякакви български вкусотии. Да си оближеш пръстите! Освен тази гозба правеше най-хубавото шкембе, паприкаш и гювеч в света! Много съм научила от него и днес с удоволствие ви представям телешкото с бамя на големия ни композитор Красимир Кюркчийски.
Продукти:
3-4 с.л. олио
едро смлян черен пипер на вкус
1 глава ситно нарязан лук
800 г едро нарязано шарено телешко или говеждо месо
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. смлени домати (пресни или от консерва)
500 г бамя (прясна или консервирана)
сол на вкус
1 домат на кръгчета
1 лимон
1/2 връзка нарязан магданоз
Приготвяне:
* Загрейте олиото и запържете черния пипер. Така ароматът му става много по-силен и след това ястието е неповторимо вкусно. Този трик на Краси може да ползвате при всякакви подобни яхнии. Прибавете лука, задушете го до стъклено и с лъжица го избутайте към стените на тенджерата. Олиото вече е много ароматно и може да сложите месото. Запържете го от всички страни, докато получи златист цвят. Поръсете с червен пипер и налейте вода, колкото да се покрие месото. Намалете силата на огъня и задушете до полуготовност. Идва ред на доматите. Сипете ги в месото и гответе до готовност. Посолете на вкус и накрая сложете бамята. Ако е прясна е нужно около 20 минути, докато се сготви. Ако е консервирана, по-малко. Върху нея сложете кръгчетата домат. Не бъркайте гозбата. Бамята е много нежна и лесно ще се разкаши. Махнете яхнията от котлона и поръсете с магданоз. Сервирайте с пресен лимон, нарязан на кръгчета или резени. Да ви е сладко!
*** Не пропускайте пресния домат и лимона. Дават неповторима свежест! Най-доброто месо за яхнията са гърди или врат. А ако имате възможност да я сготвите с телешка опашка, не се колебайте. Това е най-вкусното и нежно месо!
събота, 30 януари 2021 г.
Сладки със сусамов тахан
Рецептата за тези вкусни сладки е от турската кухня. Знаете, че сусамовия тахан е характерен за Турция, както и за много други източни държави. Имат чудесни рецепти както с него, така и със сусамени семена. Всичко е много ароматно и с една неповторима плътност. Сладките са повече от чудесни, зарибяващи са! Който ги опита каза, че не може да се спре. Като семки вървят. Опитайте ги, ще останете доволни. А аз съм решила следващата рецепта с тахан да е халва.
Продукти за около 50 малки сладки:
125 г меко масло
80 г захар
1 жълтък
ванилия
40 г смлени орехи
30 г сусамов тахан
200 г брашно
друго:
1 разбит с вилица белтък
смлени орехи или сусамови семена за овалване
Приготвяне:
* В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъка, ванилията, орехите и тахана. Разбъркайте до еднородност. Прибавете брашното и с ръце или с лъжица съберете всичко на топка. Охладете за 20 минути.
* От тестото направете сладки с големина и форма по ваша преценка. Може да го разточите на по-дебела кора (около 1 см) и нарежете или да направите топчета. Формите наистина нямат значение. Топнете сладките в белтъка и оваляйте в орехи или сусам. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Да ви е сладко!
понеделник, 25 януари 2021 г.
Портокалова торта
Тортата е един сън! Толкова нежна, ароматна и фина, че наистина е за сънуване. Съвсем лесна е за приготвяне, а най-хубавото е, че повечето компоненти може да се направят поотделно дни предварително. Ако обичате портокали не пропускайте да я опитате. Ще останете очаровани!
Продукти за торта 20 см:
портокалов слой:
260 г пюре от портокали
1 с.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 портокал
1-2 с.л. сладко от портокали
30 г захар
6 г желатин, залят с малко вода и оставен да набъбне
блат:
1 голям белтък (яйце L)
30 г захар
ванилия
1 жълтък
15 г брашно
15 г нишесте
10 г какао
5 г фино смлени бадеми или орехи
портокалов крем:
3 големи или 4 малки жълтъка
30 г пудра захар
300 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
200 г натрошен бял шоколад
7 г желатин, залят с малко вода и оставен да набъбне
430 мл разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана
Приготвяне:
* Портокалов слой: Филетирайте 4-5 портокала (зависи от големината им) и от тях претеглете 260 г. Смелете ги с блендер на пюре. Сипете пюрето в малка тенджерка и го кипнете за 1-2 минути заедно с всички останали продукти без желатина. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Охладете портокаловата смес до стайна температура. Изсипете я в кръгъл съд 18 см и замразете за няколко часа.
*** Ако нямате портокалово сладко увеличете захарта с 10-15 г. (тук имам чудесна рецепта за конфитюр от портокали). Също става чудесно на вкус, ако добавите 1-2 с.л. портокалов ликьор. Ако нямате кръгла форма 18 см може да използвате разтегателен ринг за торта. Смалете го до 18 см и целия го увийте отвън с алуминиево фолио. Трябва да му направите дъно от фолио, което да завиете по ринга от външна страна чак догоре. С други думи, сами си направете нужната форма. След това постелете парче найлоново фолио на дъното и излейте портокаловото пюре. След като замръзне без проблем ще го извадите като разтегнете ринга и лесно ще го отлепите от найлоновото фолио.
* Блат: Разбийте белтъка на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато се усвои добре от белтъка. Отделно смесете сухите съставки. Към разбития белтък прибавете жълтъка и разбъркайте за кратко с миксер. След това постепенно сипете сухата смес, като бъркайте внимателно с лопатка. Сипете тестото в кръгла форма 18 см, покрита с намаслена хартия за печене. Изпечете за около 15 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор.
*** И тук може да ползвате като форма за печене разтегателен ринг. По същият начин го облечете в алуминиево фолио, а на дъното сложете хартия за печене. Може да изпечете блата във форма 20 см, а след това да отрежете 18 см кръг. Така блатът ще е по-тънък, но и по-равен в краищата. Блатът може да приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате увит в найлоново фолио в хладилника.
* Портокалов крем: Кипнете за 1-2 минути заедно портокаловия сок и портокаловата кора. В купа разбъркайте жълтъците с пудрата захар. Към тях постапенно налейте горещия сок, като бъркате с бъркалка, след което върнете всичко отново на котлона. Загрейте сместа на умерен огън, като бъркате. Не трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Нужно е само да се уплътни до гъстота на палачинково тесто. Махнете от котлона и добавете желатина и шоколада. Оставете крема за 1-2 минути да се отпусне и разбъркайте до гладкост. Прецедете го, за да отстраните всички твърди частици и охладете добре. Към студения крем прибавете разбитата сметана.
* Сглобяване: Отново направете форма 20 см от ринга, както при портокаловия слой. Дъното и вътрешните страни покрийте с ацетатно фолио. Ако нямате, може да използвате меки пластмасови папки за документи, които да нарежете на ленти за страничния борд, а за дъно ползвайте найлоново фолио. Поставете така подготвената форма върху дъска или в чиния с равно дъно.
Сипете половината от крема. Ако е много течен сложете ринга в камерата за 15-20 минути, колкото леко да се стегне, но да остане мек. Върху него поставете замръзналия портокалов слой и притиснете с пръсти леко да потъне в крема. Залейте с останалия крем. Ако през това време се е стегнал го загрейте леко на водна баня или в микровълнова фурна, колкото да се втечни наново. Трябва да е достатъчно течен, за да може равномерно да покрие портокаловия пласт и да се разнесе навсякъде, а след желиране да остане гладък и без шупли. Най-отгоре поставете блата. Отново го притиснете, за да потъне и да се изравни с крема. Приберете тортата в камерата поне за 8 часа.
* Извадете замръзналата торта и я освободете от ринга и ацетата. Сложете я в чиния, като я поставите с блата надолу. Така ще имате перфектна равна повърхност за лице. Украсете по желание и приберете в хладилника за няколко часа преди сервиране, за да може да се размрази бавно и равномерно. Да ви е сладко!
*** Може да направите всички компоненти на тортата 20 см. Така ще си спестите ядовете с търсене на 18 см-ва форма. Аз обичам вътрешните пластове да са по-малки, за да може всички външни части на тортата да са само от крем. Преценката оставям на вас. Ако искате по-голяма торта увеличете продуктите с 1/3. Моята торта е покрита с огледална глазура, върху която съм посипала малко какао. Глазурата е от бял шоколад и е оцветена с оранжева боя. Приготвих я също 3 дена предварително и съхранявах в хладилник до използване. Рецептата за огледална глазура може да видите тук.
Гарнирала съм с оцветени оризови кори. Ако ви е интересно как се прави тази украса, прочетете тук.
петък, 22 януари 2021 г.
Портокалови палачинки
Бих искала да ви предложа да разнообразите колекцията си от палачинки с още една рецепта. Казвам "колекция", тъй като знам, че приготвяте различни варианти на това лакомство. Портокаловите палачинки много се харесаха у дома, тъй като са невероятно ароматни, свежи и са вкусни дори студени. Най-хубави са поднесени с портокалов конфитюр. Приготвя се лесно, а рецепта може да прочетете тук.
Продукти за около 15-20 палачинки:
250 г портокал без кора
2 яйца
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
2 с.л. олио
500 мл прясно мляко
настъргана кора от 1 портокал
280 г брашно
друго:
масло за намазване на тигана и палачинките
Приготвяне:
* Сложете всички продукти без брашното в подходящ съд и ги смелете фино с пасатор. Добавете брашното и разбъркайте. Оставете тестото да отпочине на стайна температура за 20-30 минути. Направете палачинки по обичайния начин, като преди всяка намазвате тигана с малко масло. Не забравяйте да намажете с масло и готовите палачинки. Печете на среден, дори слаб огън. Тестото е различно от класическото и изисква по-дълго сушене. Броят им зависи от големината на тигана. Поднесете палачинките с портокалов конфитюр или друго. Да ви е сладко!
*** От това тесто може да приготвите чудесни портокалови блини. За целта добавете 1 ч.л. суха мая и намалете прясното мляко със 100 мл. Оставете тестото да втаса. Отново печете на бавен огън. Блините са доста по-дебели от палачинките и изискват повече време за готвене.
Портокалов конфитюр
Зимата е чудесен сезон да приготвим конфитюр от портокали. Плодовете са сладки, ароматни и сочни. У дома преди се правеше само сладко от портокалови корички, но е разбираемо. Цитрусите бяха скъпи, продаваха се рядко и щеше да е кощунство, ако ги направим на конфитюр. За радост днес не е така. Портокали има в изобилие и цените са по джоба на всеки. Конфитюрът е изключително вкусен и ароматен и заслужава да му отдадете заслужено внимание. Освен това е безценна добавка към различни кремове, сосове и маринати.С него се приготвят чудесни бисквити и различни сладкиши и торти. Тук може да погледнете рецепта за портокалови палачинки. Поднесени с този конфитюр са просто неустоими!
Продукти:
500 г филетирани портокали
300 г захар
нястъргана кора от 1 портокал
сок от 1/2 лимон
Приготвяне:
* В блендер смелете половината от портокалите на пюре. Сипете го в тенджера. Добавете целите портокалови резенчета и останалите продукти. На среден огън сварете конфитюр до желана от вас гъстота. Проверявайте готовността като капнете малко от конфитюра на ръба на порцеланова чинийка. Капката не трябва да се разлива. Сипете конфитюра в буркани докато е съвсем горещ и затворете. Обърнете бурканите с капачките надолу до изстиване. Това беше. Да ви е сладко!
*** И още един бърз вариант. В тенджера сложете 350 г филетирани портокали, настъргана кора от 1 портокал, сок от 1/2 лимон и 175 г захар, предварително смесена със 7 г ябълков пектин. Варете 6-7 минути, след което сипете в буркани. Ако нямате пектин може да направите конфитюра с желираща захар. Но все пак нека спомена, че конфитюрът сварен без пектин е много по-вкусен и качествен.