петък, 18 октомври 2019 г.

Хляб с айрян без месене





Отново ви представям лесен и бърз хляб без месене. Приготвя се буквално за минути без дори да изцапате ръцете си. Хлябът е с айрян, но е чудесен и с кефир, който може да купите от руските магазини. Уханието и вкусът на намазаната с макло коричка е просто уникален! И още едно преимущество-хлябът остава мек и влажен дни след изпичане, но кой ще го чака толкова?  Опитайте!

Продукти:

350 мл айрян
1 равна ч.л. сол
1-2 ч.л. захар
1 ч.л. зехтин
1 пакетче суха мая
460 г брашно
20 г стопено охладено масло

 



Приготвяне:

* В голяма купа смесете айряна, солта, захарта, зехтина и маята. Разбъркайте и оставяте маята да се разтвори. Прибавете наведнъж брашното и разбъркайте с лъжица или лопатка, докато всичко се събере на лепкава топка. Ще ви отнеме не-повече от 30-40 секунди.

* Покрийте купата с найлоново фолио и оставете на стайна температура 2 часа.

* След като тестото втаса го изсипете върху обилно набрашнен плот. Посипете ръцете си с брашно и оформете топка без да месите. Колкото по-бързо направите това, толкова по-правилна форма ще получите. Поставете топката в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново за 30 минути да втаса.

* Загрейте фурната на 200*. Намажете хляба с маслото и по желание направете няколко резки с остър нож. Изпечете за около 45-50 минути. Оставете хляба да изстине и чак тогава го нарежете. Да ви е сладко!

 





 

вторник, 15 октомври 2019 г.

Крем супа от бял боб




На вашето внимание една чудесна есенна крем супа от бял боб. Много различна на вкус и аромат от традиционната ни бобена чорба.

Продукти за 4 порции:

1 консерва сварен натурален бял боб (500г)
1 глава лук
2 скилидки чесън
4 с.л. олио
1 ч.л. семена кориандър
1 ч.л. семена резене или копър
300 мл зеленчуков бульон
сол и бял пипер на вкус

за гарниране:

150 г сварено червено цвекло
1 с.л. копър
50 мл зехтин
1 с.л. балсамов оцет
1 скилидка счукан чесън-по желание
30 г запечени бадеми
магданоз
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете ги в олиото. Завийте подправките в парче тензух и заедно с боба ги прибавете към лука и чесъна. Налейте бульона и гответе 20 минути на умерен огън. Отстранете подправките и пасирайте всичко на гладка крем супа. Сами определете гъстотата, ако желаете добавете още малко вода. Посолете и подправете с бял пипер.

* Нарежете цвеклото на тънки лентички. Разбъркайте го заедно с останалите продутки без бадемите и магданоза.

* Сервирайте супата гарнирата с цвекло и поръсена с магданоз и бадеми. Да ви е сладко!





петък, 11 октомври 2019 г.

Захарни курабии с крем сирене





Тестото за тези лесни курабии с крем сирене е изключително подходящо за замразяване. Може да го замразите цялото в плик или като вече готово оформени сладки. След това е нужно да го оставите само леко да се отпусне. Колкото по-студено е тестото, толкова по-добре оформени ще са курабиите. Ако решите да го замразите като сладки, непременно сложете помежду им малко парче хартия за печене, за да не залепват една в друга. Ето и рецептата:

Продукти за около 25-30 курабии:

100 г меко масло
200 г натурално крем сирене
ванилия
250 г брашно
кафява или бяла захар за поръсване

Приготвяне:

* Разбийте на крем маслото, крем сиренето и ванилията. Сипете брашното и замесете тесто. Дори и да лепне не добавяйте повече брашно. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете в хладилника за няколко часа, докато се охлади и стегне. За по-бръзо може да направите това във фризер.

* Разделете охладеното тесто на две части, за да го обработите по-лесно. Сложете го между два листа хартия за печене и разточете на правоъгълна кора с дебелина около 4-5 мм.
Махнете горния лист хартия и поръсете със захар. Аз направих половината от сладките с кафява захар, смесена с канела, а останалите с бяла, ароматизирана с настъргана лимонова кора.
Отново покрийте с хартия за печене и разточете, за да може захарта да прилепне към тестото.
Нарежете на ленти и ги завийте на охлювчета. Големината зависи от вашето предпочитание.


 



* Пренесете курабиите в тава, покрита с хартия за печене (може да използвате тази, с която сте разточвали) и отново поръсете със захар. Изпечете сладките за около 20-25 минути в загрята на 180* фурна. Да ви е сладко!

*** Курабиите са неутрални като вкус и е подходящо да се поднесат с конфитюр или течен шоколад. Най-вкусни са леко топли. Мога да кажа, че тестото е универсално и от него биха се получили различни солени варианти, с пълнеж или без. Нужно е само да пропуснете ванилията и да добавите малко сол. Също бихте могли да го овкусите с подправки по ваш вкус. С други думи, импровизирайте!





сряда, 2 октомври 2019 г.

Трио тиквички



 

На вкус тиквичките са сравнително неутрален зеленчук, което ги прави идеални за различни предястия. Предлагам ви вариант на солен чийзкейк, изпечен в самата тиквичка. Чисто визуално е по-симпатично да се поднесе в нея, отколкото във форма за чийзкейк. Пълнежът е богат на вкус: шунка, пушено сирене и крем сирене с билки. Със същите продукти направих и парти-хапки, оформени като охлювчета и нанизани на шишчета. Всичко може да приготвите часове предварително, тъй като и двете предястия са по-вкусни студени.





Продукти за 4 порции:


1 голяма тиквичка-500г
70 г крем сирене с билки
1 яйце
1 с.л. ситно нарязан зелен лук
1/2 ч.л. мащерка
30 г ситно нарязана шунка
30 г ситно нарязано пушено сирене
сол и бял пипер на вкус
зехтин за намазване
1-2 с.л. галета

Приготвяне:

* Покрийте тава с алуминиево фолио или хартия за печене и загрейте фурната на 180*.

* Нарежете тиквичката на 8 части без да я белите. Кората ще задържи целостта, както и ще придаде по-добър вид. С малка кръгла формичка или чашка изрежете вътрешността. От получените пънчета отрежете малки кръгчета и ги поставете в тиквените рингове, за да оформите дъно. Намажете дъната с малко зехтин и ги топнете в галета. Галетата ще предотврати изтичане на пълнежа, а като се запече ще стане хрупкава. Поставете така подготвените форми от тиквички в тавата. Намажете ги отвсякъде с още малко зехтин. За пълнежа разбъркайте всички продукти. Напълнете тиквичките.



* Изпечете за 20-25 минути. Оставете ги да изстинат и поднесете.

* За шишчетата нарежете една тиквичка на дълги и тънки ленти. За да станат пластични ги посолете и оставете настрана за 5-6 минути. Подсушете с кухненска салфетка. Ако искате да направите по-малки охлювчета срежете лентите на две по дължина, за да станат по-тесни. Намажете всяка лентичка с крем-сирене. Върху него сложете тънко нарязани шунка и пушено сирене или кашкавал. Завийте на охлючвета и нанижете на шишчета. Поставете шишчетата в тава, постлана с алуминиево фолио и ги намажете с малко зехтин. По желание поръсете с галета. Изпечете под загрят на 200* грил, колкото да се зачервят. Не печете във фурна, нека тиквичките останат максимално хрупкави.



* По същият начин може да завиете всичко това на рози. След като ги оформите ги сложете в леглата на тавичка за печене на мъфини. Отново изпечете под грил и това е всичко. Да ви е сладко!




понеделник, 30 септември 2019 г.

Осолени сушени жълтъци




Сушените солени жълтъци са от онези лакомства, които на вид са впечатляващи, а всъщност се приготвят изключително лесно. В Европа и Америка се използват най-вече като подправка-да настържеш малко върху паста, филийка или салата. Често опиличават тези жълтъци на пармезан или ботарга (сушен пресован италиански хайвер). Всъщност, тези осолени и изсушени жълтъци са познати в китайската кухня от дълбока древност. Китайците ги определят като лечебна и полезна храна, тъй като сместа от сол и захар извлича максимално водата от тях и всякакви бактерии, дрожди и плесени спират да се развиват. Трайността е голяма, може да се съхраняват минимум две седмици в хладилник. В много китайски рецепти се използват и цели солени патешки яйца, а не само жълтъци. Приготвяте се като ги държат в силна солена саламура или ги обвиват в сол и глина. Хапват така приготвените яйца в различни рибни ястия и сосове. Осолените жълтъци се ползват в азиатския свят дори в десерти. Особено популярни са вид кифлички с пълнеж от крем и солен жълтък. Казват, че вкусът е така пристрастяващ, че в Сингапур вече измислят нови иновативни рецепти-прибавят жълтъците в кроасани, чипс и дори коктейли.

Да кажем няколко думи и за приготвянето. Нужни са ви две части сол, една част захар и жълтъци. Аз направих четири жълтъка, за които бяха необходими 500 г сол и 250 г захар.

Размесете добре солта и захарта. Изсипете половината в кутия и с лъжица оформете вдлъбнатини. Внимателно поставете в тях жълтъците и покрийте с останалата смес от сол и захар. Затворете кутията и приберете за 4 дена в хладилник.



След 4 дена извадете жълтъците от солта и ги почистете. Измийте ги в купа със студена вода и подсушете. Сложете ги върху решетка и изсушете в много слаба фурна на 50*, докато се втвърдят и станат прозрачни.


Не усилвайте температурата, тъй като жълтъците ще започнат да се сготвят. Изгубват прозрачността и еластичността си, стават трошливи и на цвят са като най-обикновени сварени жълтъци. Другото, което се получава при по-висока температура е отделянето на мазнина. Ще бъдете изнанадани, като на дъното на фурната видите малка локвичка с мазнина, изтекла от тях.

Ако искате жълтъците да са ароматни, първо смесете сухата смес с подправки. Може да сложите типичните азиатски вкусове като звезден анасон, джинджифил или готовата китайска смес "5 подправки". Жълтъците са много вкусни и с розмарин, риган, мащерка или майорана. Хапвайте ги настъргани към паста, салата, сандвичи и всичко друго, което би ви харесало с тях. Да ви е сладко!

 

петък, 20 септември 2019 г.

Бадемов тарт със сини сливи





Този великолепен бадемов тарт е още по-вкусен, ако се поднесе с топка ванилов сладолед и полят с балсамова редукция. Ако харесвате аромата на горчив бадем добавете към пълнежа 1-2 капки бадемова есенция.

тесто:

250 г брашно
125 г меко масло
60 г пудра захар
1 яйце
ванилия

пълнеж:

120 г меко масло
80 г пудра захар
2 яйца
настъргана кора от 1 лимон
ванилия
120 г фино смлени белени бадеми
40 г брашно

друго:

500 г сини сливи на половинки
3-4 с.л. кафява захар за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото със захарта. Прибавете яйцето и ванилията. С брашното омесете меко тесто. Оставете го в хладилник за 30 минути.

*  Намаслете и поръсете с брашно кръгла форма 28 см. Разточете тестото на по-голям кръг от диаметъра на формата. Пренесете го внимателно в нея и оформете борд. Надупчете дъното с вилица и загрейте фурната на 180*.

* За пълнежа разбийте маслото с пудрата захар. Добавете яйцата, ванилията и лимоновата кора. Онтово разбийте. Смесете бадемите с брашното. Сипете ги към маслената смес и разбъркайте. Изсипете крема върху тестото. Отгоре подредете сливите и поръсете с кафява захар. Изпечете сладкиша за около 40 минути и добре охладете перди да сервирате. Да ви е сладко!